VIDEO // Platon cere să fie AUDIAT de procurori ca să povestească despre implicarea lui Plahotniuc, Candu și Drăguțanu în furtul miliardului
Chiar dacă se află de 12 zile în R. Moldova, unde a fost extrădat de autoritățile ucrainene pe 29 august curent, omul de afaceri Veaceslav Platon nu a fost încă audiat de niciun procuror.
Cel puțin, așa afirmă avocații acestuia, Ana Ursachi și Ilia Novicov.
Ana Ursachi a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că a înregistrat în această dimineață o cerere pe numele procurorului responsabil de cazul lui Platon, Andrei Băieșu, prin care îi solicită să-l interogheze pe Platon în mai multe chestiuni.
Printre acestea, Platon afirmă că poate demonstra că beneficiarul tuturor furturilor de bani din sistemul bancar al R. Moldova, dar și al așa-zisei spălătorii rusești este Vladimir Plahotniuc.
Ursachi afirmă că Platon nu este cercetat pentru implicare în furtul miliardului, dar pentru o tranzacție când Plahotniuc a vândut acțiuni de la „Victoriabank” și unele clădiri din Chișinău unor investitori străini contra sumei de 80 de milioane de dolari. Potrivit avocatei, procurorii au găsit numai 49 de milioane de dolari din această sumă pe care i-o impută lui Platon. Urachi mai spune că deși a vândut pe hârtie, Plahotniuc ar fi refuzat să predea controlul asupra acestor bunuri și, după un scandal internațional, oamenii de afaceri au venit să-și ceară banii care ar fi fost întorși nu de beneficiarul lor, ci din rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei.
Platon mai spune că poate demonstra rolul Băncii Naționale și a instituției financiare „Victoriabank” în devalizarea Băncii de Economii, făcând referire la un credit interbancar de 20 de milioane de dolari întors din aceleași rezerve ale BNM. Platon mai poate da nume ale demnitarilor de stat implicați în retragerea banilor din rezervele valutare ale statului, „în primul rând numindu-l pe Andrian Candu”, al cărui semnătură ar fi pe anumite documente, dar și pe fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, care ar fi avut un „rol negru” în această operațiune. Cât despre Ilan Șor, apărătorii lui Platon afirmă că la mijloc ar fi o înețelegere între acesta și organele de drept ca să dea „depoziții false” împotriva oponenților lui Plahotniuc pentru a scăpa de pedeapsă.
Avocații lui Platon afirmă că acesta este un martor important în toate aceste „afaceri” care îl deranjează pe Plahotniuc și că Platon este gata să colaboreze cu FBI și Europol.
Ilia Novicov a prezentat, în aceeași conferință, cronologia evenimentelor legate de extrădarea „ilegală” a lui Platon în R. Moldova care „deține legal cetățenia Ucrainei”, iar Kievul nu avea dreptul să-l trimită la Chișinău, întrezărind o colaborare „la cel mai înalt nivel între persoane din conducerea Ucrainei și anumite grupări din R. Moldova”. Novicov a anunțat că asupra acestei extrădări se va expune CEDO.
Atât Platon, cât și avocații acestuia, afirmă că viața sa se află în pericol în Penitenciarul nr.13. „Bănuim că cineva ar putea să-l asasineze pe Platon în penitenciar”, a spus Novicov, afirmând că „cineva” s-ar teme de depozițiile lui Platon în ce privește furtul miliardului.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei