01:49:26 17.04.2024
Stiri

Chiar nimeni nu vrea să intre în istorie?

Opinii 24.04.2015 10:20 Vizualizări2098 Autor: Victor Ciobanu
Chiar nimeni nu vrea să intre în istorie?


Punct de sprijin

Ziceam cu referire la BOP-ul apărut recent că am ajuns să nu avem niciun lider național.

Or, liderii noștri politici au devenit brusc foarte mici. Chiar pitici, aș zice. Doi lideri cu rating ceva peste 8%, unul cu 6% (care avea pe vremuri 40%!) și restul – în marja de eroare!

Degeaba mai vorbim în aceste condiții de edificarea unei națiuni (suntem mai puțin decât o națiune – vorba lui George Friedman de la Stratfor), de identificarea unei idei naționale, de consolidarea societății. Pentru că n-are cine să o facă. Cu lideri în care au încredere sub 10% din populație și partide care tind spre același rezultat (socialiștii, deși sunt o excepție, nu pot să joace rolul forței de consolidare pentru că ne cheamă să mergem într-o direcție inexistentă, dar care iată că prinde la electorat!), nu putem pretinde că ne mișcăm spre dezvoltare și bunăstare. Ba chiar invers – involuăm. Și Barometrul a arătat foarte clar acest lucru.

Or, dacă declarațiile nobile rostite de pe sticlă nu au nimic comun cu viața reală și conduc la o sărăcire cvasitotală a populației (când 9 din 10 moldoveni se simt sărăciți), de ce ne-ar mira acest rezultat al politicienilor? Și că fiecare al doilea moldovean nu mai crede în niciun politician? E o reacție absolut normală și justificată. Care vreau să cred că nu e doar una emotivă și spontană la deprecierea leului și creșterea prețurilor. Poate, în sfârșit, au înțeles cetățenii că nu poți avea încredere în liderii politici care fac ce vor și, drept rezultat, doar ei și businessul care gravitează în jurul lor (cam 1% din populație) o duc bine în țara Moldovei.

Istoria recentă cu secretizarea raportului „Kroll” mă duce la gândul că nimeni nu vrea să se afle adevărul.Or, asta confirmă ceea ce am scris în materialul precedent că de la BEM s-a furat mult și demult (cam din 2006) și toți cei care se află acum în Parlament (indiferent că-s la guvernare sau în opoziție) au fost implicați mai mult sau mai puțin în schemele de devalizare a băncii de stat.

De aceea nici deputații, nici funcționarii de la instituțiile de stat nu au interes să facă publice aceste informații. Raportul va fi transmis organelor abilitate să facă ancheta, iar cum se face asta la noi, deja știm. În acest context, cererea fostului prim-ministru Leancă adresată lui Drăguțanu ca acesta să-i dea și lui raportul îmi pare oarecum stranie. Pentru că, dacă va primi raportul „Kroll”, va semna și el că nu are voie să divulge secretele. Or, acum nu este legat de acest angajament. Ba chiar e în opoziție și lansează un proiect politic. Deci, are o situație ideală pentru a ne spune lucruri importante.

Pentru că un prim-ministru care și-a asumat răspunderea Guvernului încă pe 25 septembrie pe motiv că poate garanta împrumuturile BNM în caz de criză financiară sistemică (iar asumarea a fost precedată de ședința Comitetului Național de Stabilitate Financiară, condus tot de el) nu poate să nu știe care era situația de la BEM în vara 2014. Exact cum nu putea să nu știe de ce în 2013, când statul a cedat controlul BEM investitorului străin, o acțiune a costat doar 5 lei. Așa-i că gaura de la BEM deja atunci era mult mai mare de 1 miliard de lei? Dar iată că Leancă preferă să nu ne spună nimic și vrea să semneze clauza de secretizare…

De aceea, constatarea tristă, dar adevărată e că nu avem lideri politici care ar vrea să lupte cu adevărat contra corupției și să ne ducă în Europa.Chiar nimeni nu vrea să facă ceva pentru țară și să intre în istorie? Adică, să nu nimerească în istorii murdare, dar să intre în manuale? Nimeni nu are capacitate să acționeze peste interesele obscure și viziune care nu se limitează doar la alegerile apropiate?

Dar poate exagerez? Și noi nu-i căutăm și nu-i promovăm? A cerut doar Maia Sandu (unica!) desecretizarea raportului „Kroll”. Și tot ea e unica care face reforme. Chiar dacă acestea multora nu le plac. Dar reformele nu trebuie să placă! Ele produc efecte în timp. Și, cel mai important, ea nu este implicată în scandaluri de corupție. Da, și are încrederea cea mai mare dintre toți miniștrii. Ce ziceți? Veniți cu sugestii!


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md