11:11:19 20.04.2024
Stiri

Bugetul, bată-l vina!

Opinii 29.07.2014 08:33 Vizualizări3997 Autor: Victor Ciobanu
Bugetul, bată-l vina!


Punct de sprijin

Ieri, președintele Comisiei parlamentare buget, economie și finanțe, Veaceslav Ioniță, a ieșit în fața ziariștilor încercând să dezmintă acuzațiile care i-au fost aduse. Am ascultat atent, apoi încă o dată. Ce să zic? Nu m-a convins.

În primul rând, lipsa de logică m-a pus pe gânduri. A făcut două declarații contradictorii. Una – că nu el, dar liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, este de vină că proiectele de legi au fost mai întâi blocate și apoi adoptate prin asumarea responsabilității de către Guvern. Dacă admitem această ipoteză, atunci, logic, de vină e Parlamentul. A doua afirmație vine s-o contrazică pe prima. Pentru că de vină deja apare Guvernul. Pachetul de legi votate prin asumare conține puncte care vor cauza pagube bugetare de 1 miliard de lei. Acuzație foarte gravă. Dar fără argumente, pentru că cifra e conform calculelor lui Ioniță. Și, culmea, oricum nu puteau trece prin comisie așa legi, afirmă acesta! Acum încerc să înțeleg ce a vrut să spună Ioniță. Nu pot. Guvernul e de vină, care a vrut să facă mișmașuri cu bugetul? Sau Parlamentul, adică fracțiunea, adică Streleț? E un fel de terci în cap, cum zic rușii. Dacă tot ții să te justifici, alegi o linie logică, și nu o adunătură de versiuni.

Cu motivația, situația e mai clară. A vrut să se justifice deputatul și a folosit procedeul declarațiilor scandaloase, sume cu multe zerouri, care ar trebui să sustragă atenția de la acuzațiile propriu-zise care i s-au adus. Iar acestea au fost grave. Că anume el ar fi tergiversat adoptarea pachetului de legi. Care e pe deasupra unul cerut de mult de FMI. Întâmplător sau nu, dar Ioniță a lipsit exact atâta timp, cât a durat procedura asumării. Iar asumarea răspunderii de către Guvern a fost practic unica ieșire din situație. Mai e o întrebare interesantă – cui anume îi convenea să nu se voteze legile? Evident, celor care controlează sectorul bancar. Streleț a și făcut în replică o aluzie la dragostea platonică. Nu știm e adevărat sau nu, dar cert e că interesele au fost mari. Și Ioniță, în mod obiectiv, a jucat de partea acestor interese obscure.

Și ca o ultimă justificare, acesta mai trimite o scrisoare lui Timofti și Corman. Cu mult patos. „Data de 22 iulie 2014 este o zi neagră în istoria Republicii Moldova, deoarece prin pachetul de legi, pentru care, la sfârșitul sesiunii primăvară-vară a anului 2014, Guvernul și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului, se instituie mai multe mecanisme de delapidare a banilor publici”. Mai departe urmează o înșiruire de aberații care în mod normal nu au cum să fie înțelese nici de președinte, nici de spicher. Dar pentru cei care înțeleg ,este clar că avem un președinte la cea mai importantă comisie parlamentară care nu înțelege mecanismele fiscale. Și asta deja e grav. Oriunde e un lucru prost când omul nu e la locul lui. Dar la economia țării - e cel mai prost posibil…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md