18:21:50 28.03.2024
Stiri

Pregătește-ți sania de cu vară

Opinii 24.09.2014 12:08 Vizualizări2675 Autor: Victor Ciobanu
Pregătește-ți sania de cu vară


Punct de sprijin

A venit toamna. Cu ploi și vânt. Și cu ea - campania electorală. Cu furtuni și cutremure.

Vestea bună e că electorala va dura doar două luni. În care vom afla multe și de toate, inclusiv mai puțin frumoase despre politicienii noștri. Promisiunile vor curge gârlă, majoritatea acestora fiind irealizabilă.

Vestea proastă e că, imediat după alegeri, vine iarna. Indiferent de faptul care va fi configurația viitoarei guvernări, aceasta va trebui să treacă de la vorbe la fapte. Primul lucru la care va trebui să răspundă clar este – vom avea gaz sau nu la iarnă? Pentru că asigurările care se dau acum, adică totul va fi ok, nu le putem lua în serios. Din mai multe considerente.

Contract cu rușii deocamdată nu avem și, după cum e regula jocului cu „Gazprom”-ul, va fi prelungit cel vechi înainte sau chiar după Revelion. Asta ca să ne țină în suspans. Dar și semnarea prelungirii contractului actual nu ne garantează securitatea. Fiindcă gazul rusesc mai trebuie să tranziteze Ucraina. Iar acest tranzit poate fi blocat atât de Rusia, cât și de Ucraina. Deși sper foarte mult să nu se ajungă până acolo, pericolul rămâne. Rușii pot sista livrările oricând, dacă vor considera de cuviință. Din motive politice, deși le vor invoca pe cele economice. Au mai făcut-o și în 2006, și în 2009.

Pe de altă parte, și Ucraina e vulnerabilă pe timp de iarnă, având în vedere că e în litigiu internațional (la Curtea de Arbitraj din Stokholm) cu „Gazprom”-ul. Pe moment, importul din Rusia este sistat, iar monopolistul rus pretinde datoria de 5,3 miliarde de dolari. Săptămâna trecută a fost publicată analiza efectuată de JP Morgan care a estimat deficitul Ucrainei la 11,5 miliarde de metri cubi. „În pofida faptului că în anul precedent importul din Rusia a constituit 58% din total, credem că Ucraina va putea supraviețui în acest sezon de încălzire datorită rezervelor, propriei extrageri și livrărilor în regim de revers fără livrări directe din Rusia”, se menționează în document. Conform prognozelor experților, în următoarele 12 luni, Ucraina va reduce consumul cu 10% până la 45 de miliarde de metri cubi pe fundalul extragerii proprii de 18,5 miliarde de metri cubi (fără Crimeea) și livrărilor din Europa de 15 miliarde de metri cubi. În același timp, există riscul sistării livrărilor „Gazprom”-ului în Europa prin Ucraina, ce va bloca reversul european spre Ucraina. Recent, „Gazprom” a micșorat livrările spre Polonia, Slovacia, Germania, Austria, România.

Deci, riscurile se păstrează și pentru noi. Gazoductul Iași-Ungheni nu ne poate salva la iarnă. Mai întâi, acesta trebuie construit până la Chișinău împreună cu stația de comprimare pe partea românească. Ceea ce înseamnă cca 150 de milioane de euro investiții și încă vreo doi ani de construcții. Apoi, vor apărea problemele cu „MoldovaGaz”, controlată de „Gazprom”, care ar putea să refuze importul gazului românesc. Având în vedere cât de repede ne mișcăm la Ungheni și capacitatea de a rezolva problemele pe interior (până în prezent n-am importat niciun metru cub, iar compania de stat „Vestmoldtransgaz” creată pentru a administra gazoductul încă nu are licență, pentru că ANRE și Ministerul Economiei nu se pot înțelege), rămân oarecum pesimist. Cu atât mai mult că aceste probleme erau cunoscute și un an, și doi în urmă. Proverbul „pregătește-ți sania de cu vară” nu prea prinde la noi. De aceea, dacă vom avea gaz la iarnă, asta se va datora fie rușilor care nu vor sista livrările, fie ucrainenilor care în caz extrem vor dori să ne salveze. Nu și datorită nouă…



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md