16:51:04 29.03.2024
Stiri

Logica moldovenească

Opinii 16.02.2015 12:23 Vizualizări2592 Autor: Victor Ciobanu
Logica moldovenească


Punct de sprijin

Înaintarea unui nou candidat la funcția de prim-ministru a stârnit multiple comentarii. Majoritatea negative. Analize, ca de obicei, n-au fost.

Noul candidat a pornit azi negocierile cu fracțiunile. Cel puțin, e mai operativ. Nu am nicio opinie formată despre candidat, de aceea mă voi abține de la aprecieri pripite. Ceea ce am reușit să citesc sunt câteva interviuri pozitive (mai vechi) și mai multe comentarii negative (recente). Cam puțin pentru concluzii. Drept consecință, aștept. Vreau să văd programul (de altfel, cel precedent a fost prea frumos și fără obiective concrete și măsurabile) și lista miniștrilor. După care îmi voi da cu părerea. Nu înțeleg în baza la ce se fac comentariile acum. Îmi amintesc și de propunerea dnei Bacalu la funcția de președinte și ce comentarii tâmpite s-au făcut atunci. E obiceiul nostru - să turnăm mai întâi zoile în cap. Ca să vezi, dna e bună la FMI, dar nu și pentru marii politicieni de pe Bâc! Am impresia că acum e aceeași situație. Planează suspiciuni, ziceți? Ei, știm noi, cum planează și chiar cine le planează.

Voi trece peste (ne)votarea precedentă. De ce? Pentru că este un subiect epuizat. Nu voi comenta nici declarațiile fostului candidat. Voi constata doar că sunt alogice. Dacă ai votat deja alianța minoritară și alegerea spicherului, nu poți pe urmă să fii contra acestei alianțe. Pentru că s-ar putea crea impresia că e prea multă motivație personală. Gândirea pozitivă ajută, și nu supărarea. Anul acesta am putea avea dezastru economic, iar Guvernul ar putea fi unul de sacrificiu, chit că e minoritar.

Moldovenii stau prost cu logica. Suntem sentimentali, chiar afectivi. Ne place să ne dăm cu părerea fără a avea argumente. Iar bârfele în general sunt specialitatea casei. Iată câteva mo(n)stre de gândire autohtonă:

    ·Este o coaliție tripartită PLDM-PD-PCRM. De ce? Ați văzut vreun ministru comunist pe listă? Nu, desigur. Dar vreți să credeți că e așa. Respectiv, este adevărat. Nu aveți dubii, poate greșiți? Da de unde! Este o guvernare minoritară. Punct. Când vom vedea un acord cu PCRM, îl vom comenta.

    ·Este o coaliție monstruoasă. No comment. Orice nu încape în căpșorul nostru este numit așa.

    ·Este – cum să nu(!) – mâna Moscovei! Asta chiar e bună! Kremlinologilor autohtoni (care nici nu știu câte turnuri are acesta și în care anume se iau deciziile respective) le pun o întrebare simplă. Dacă rușii au investit atâta în socialiști, inclusiv portretul lui Putin și scoaterea din cursă a lui Renato, ca să le asigure un scor bun, nu e logic ca o coaliție pro-rusească să includă și PSRM? Dacă vă depășește acest exercițiu, treceți direct pe branșa – vin rușii!

·Ce mai contează că ambasadorii SUA (și cel precedent, și cel actual) și UE au declarat că nu-i nicio problemă în participarea comuniștilor la guvernare, iar dl Socor (desigur, și el agent al Moscovei!) a repetat de mai multe ori că este chiar de dorit o coaliție cu PCRM! De ce? Pentru că logica occidentalilor este evidentă – ei nu vor o scindare a societății în proporție de 50/50 care este una extrem de periculoasă și vor stabilitate în R. Moldova pe fundalul evenimentelor din Ucraina. Iată ce ne zice ambasadorul James Pettit: „Eu am o impresie bună despre domnul Leancă şi cred că el a făcut foarte multe pentru Republica Moldova. Dar respectăm procesul politic care are loc. Şi repet: noi suntem gata să lucrăm cu orice guvern va fi ales”. Și: „Eu îl respect pe dl Voronin. El a fost preşedinte mulţi ani în această ţară şi evident a implementat şi reforme. S-ar putea ca eu să nu împărtăşesc viziunile dumnealui politice, dar dacă dumnealui vrea să aibă un rol constructiv, eu desigur voi susţine aceasta”. Ce poate fi mai clar? Dar nu, patriotul nostru se pricepe la toate, inclusiv la strategie și geopolitică, mai bine decât nemții și americanii luați împreună.

În concluzie: orice coaliție majoritară este mai bună decât o guvernare minoritară. Cu PL sau cu PCRM. Deși am zis de mai multe ori că ultima nu-mi place, dar e tot atât de logică ca și prima. Nemții asta înțeleg și fac coaliții dintre stânga și dreapta. Noi nu. Și alegem Guvern minoritar. Acum avem un candidat nou desemnat la funcția de premier. Haideți să vedem ce va propune! Pe urmă vom comenta. Guvernul minoritar e o variantă mai proastă, dar oricum mai bună decât alegerile anticipate. Cei care ne îndeamnă acum la alegeri, tot felul de creatori de eroi naționali, sunt fie inconștienți, fie iresponsabili. Ei n-o să vă răspundă la întrebarea – care este planul, pe puncte. Ah, da, să mă folosesc și eu de argumentul lor - și ei toarnă apă la moara socialiștilor, deci fac jocul Moscovei! Vă place?!


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md