07:56:50 29.03.2024
Stiri

Ce alegem? Partea III: Observarea economiei neobservate

Opinii 29.10.2014 10:20 Vizualizări3314 Autor: Victor Ciobanu
Ce alegem? Partea III: Observarea economiei neobservate


Punct de sprijin

Citesc ieri o știre. „Economia neobservată în Moldova atinge cote tot mai mari: Aproape 30% din PIB anul trecut”.

Iată și rezumatul știrii: Economia neobservată, cunoscută ca și subterană sau tenebră, atinge cote tot mai mari în Republica Moldova. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, ponderea economiei neobservate a fost în creștere permanentă în țara noastră și a crescut de la 10% în 2007 la 28% din PIB în 2013.

Nu știu cine a dat chix – cercetătorii sau ziariștii. Titlul e corect, dar o cifră și concluzia din rezumatul de mai sus nu corespund realității. Or, rezumatul unui studiu trebuie să fie mai exact. Aici se cer anumite clarificări.

Economia tenebră (ET) a fost evaluată în diferite studii de la 1990 încoace. Decalajul substanţial între cifrele de evaluare a nivelului economiei tenebre în R. Moldova (între 30% şi 70%) se explică prin abordările variate ale definirii ET şi metodele diferite de evaluare a acesteia.

Studii sistemice asupra ET, inclusiv analize comparative pe ţări, sunt prezentate în lucrările lui Friedrich Schneider [1] . Astfel, chiar la începutul anilor 1990, a fost determinată ierarhia ţărilor în ceea ce priveşte amploarea „tenebrizării” acestora: dacă în ţările emergente economia subterană (în primul rând sectorul informal) constituia aproximativ 35-45% din PIB, atunci în ţările dezvoltate aceasta alcătuia 10-20%, iar ţările cu economie în tranziţie s-au poziţionat exact la mijloc între ele cu 25-30%. Totodată, ţările est-europene gravitau spre ţările occidentale dezvoltate, iar fostele republici URSS – spre ţările estice nu prea dezvoltate. Dinamica ET în ţările cu economie în tranziţie este prezentată în tabel.

Dinamica amplorii ET în ţările cu economie în tranziţie în anii 1990–1995



După cum se vede din tabelul de mai sus, la etapa iniţială de tranziţie la economia de piaţă, R. Moldova a ocupat o poziţie intermediară, iar nivelul ET, în anul 1994, atingea 40%. În anii următori, situaţia nu s-a schimbat fundamental, deşi, practic, în toate grupurile de ţări proporţiile economiei subterane au crescut uşor. În anul 2007, media ET în R. Moldova, conform unor studii realizate de Banca Mondială [2], a atins 44,5%.

Nivelul ET în R. Moldova în perioada anilor 1999-2007



Printre cele 21 de ţări cu economie în tranziţie, la acest indice R. Moldova a cedat doar Ucrainei (49,7%) şi Georgiei (65,8%). Pentru comparaţie, în România nivelul mediu al ET în aceeaşi perioadă a constituit 32,6%. Printre cele 151 de ţări, R. Moldova s-a plasat pe poziţia 127, între Gambia şi Nicaragua.[3]

O lungă perioadă de timp, în R. Moldova nu au fost efectuate măsurări ale economiei subterane. Este clar că ET nu poate fi supusă unor măsurări statistice directe. De aceea, pentru a estima nivelul ET, de regulă, sunt folosite metode indirecte precum:

    ·Discrepanţe dintre forţa de muncă efectivă şi cea înregistrată oficial (discrepancy between actual and official labor force).
    Analiza volumului de tranzacţii (transactions approach).

    ·Analiza raportului dintre numerar şi depozite (сash-deposit ration).

    ·Metoda de contorizare a consumului de energie electrică (physical input (electricity) approach).

    ·Metoda cererii de bani (currency demand approach).

    ·Modelare (model approach).

    ·Discrepanţe dintre cheltuieli şi venituri (discrepancy between expenditure and income).

    ·Analiza înregistrărilor în registrele fiscale (tax auditing).

    ·Metoda de studiu selectiv (survey method).

Începând cu anul 2003, Biroul Naţional de Statistică (BNS) realizează evaluarea sectorului informal în baza structurii populaţiei ocupate. Mai jos este prezentată dinamica ocupării forţei de muncă în sectorul formal şi în cel informal.

Populaţia ocupată în sectorul formal şi în cel informal



Din tabel este clar că, în anul 2013, aproape fiecare al treilea (30,9%) ocupat în economie muncea în sectorul informal, iar în 2007 – 33,6% (în anul 2003 această cifră era şi mai mare – 38%). Vedeți vreo creștere a ET? Invers, se atestă o scădere. Poftim și graficul ca să fie mai evident.



De unde au luat experții de la „Expert-Grup” cifra de 10% pentru 2007? Cum au ajuns la concluzia că economia tenebră crește? Și încă permanent?!

Este adevărat că ET deocamdată mai are o pondere mare - suntem în tranziție. Dar aceasta scade. Evident. Iar cifra enunțată de 10% este caracteristică țărilor dezvoltate. Am putea s-o folosim drept obiectiv și să ne mișcăm în direcția respectivă. Dintre Gambia și Nicaragua - spre țările civilizate…

_________________________________________________________

1. Schneider F., Enste D. Increasing Schadow Economies All Over the World – Fiction or Reality? A Survey of the
Global Evidence of their Size and of their Impact from 1990 to 1995.

2. Friedrich Schneider, Andreas Buehn, Claudio E. Montenegro. Shadow Economies All over the World New Estimates
for 162 Countries from 1999 to 2007//The World Bank Development Research Group Poverty and Inequality Team & Europe
and Central AsiaRegion. Human Development Economics UnitJuly 2010
//

3. Din motive necunoscute, autorii nu au inclus în acest tabel Republica Moldova. Însă, luând în considerare faptul că
Gambia (44,3%) a fost plasată pe locul 126, iar Nicaragua (44,6%) – pe locul 127, am estimat că R. Moldova (44,5%)
s-a clasat anume pe acest loc – 127.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md