12:08:11 20.04.2024
Stiri

Ce alegem? Partea II

Opinii 24.10.2014 09:00 Vizualizări2252 Autor: Victor Ciobanu
Ce alegem?  Partea II


Punct de sprijin // Sectorul agricol și cel IT ar putea constitui motoarele economiei noastre

Partea II: Agricultura performantă și dezvoltarea rurală

Este sau nu agricultura o ramură strategică pentru R. Moldova? Răspunsul e unul evident. Este.

Am expus această ipoteză încă în timpul discuțiilor publice asupra Strategiei 2020.Atunci nici agricultura și nici dezvoltarea rurală n-au fost incluse în document drept ramură strategică. A trecut ceva timp și deja la cererea insistentă a donatorilor europeni acest lucru s-a întâmplat totuși.

De ce insist pe această temă? Se vor găsi mulți economiști (și nu numai) care vor aduce argumente arhicunoscute, precum că în toate țările dezvoltate agricultura are o pondere mică în economie și, implicit, nu poate fi strategică. La prima vedere așa este. Și dacă vom recurge doar la gândire prin analogie, atunci trebuie să facem și noi același lucru. Adică, să ajungem la o pondere mai mică a agriculturii în PIB și, respectiv, a populației rurale. La o privire mai atentă, însă, putem observa că aceasta nu este posibil și, plus la toate, e chiar contraproductiv în condițiile concrete ale R. Moldova. De ce?

Pentru că avem peste 2 mln. populație rurală, deci aproape trei din cinci moldoveni trăiesc la țară.

Asta nu ne face țară agrară, cum afirmă eronat unii. Noi suntem țară rurală.

Peste un milion din aceștia sunt persoane inactive. Doar fiecare al șaselea este ocupat în activități agricole (din ei doar cca 55 de mii sunt salariați). Restul din totalul de cca 340 de mii salariați sunt în majoritate bugetari. Încă unul din șase locuitori de la țară este pensionar. Întrebarea este – cu restul ce facem? Aceste disproporții sunt cu adevărat irezolvabile în termeni tradiționali. Este clar că nu putem să-i mutăm la orașe, pentru că n-avem acolo nici locuri de muncă și nici locuințe. Și tot atât de clar este că toți nu pot lucra în agricultură.

Cum s-a ajuns până aici?, e o întrebare bună. Și pentru că Voronin a mințit iar în fața jurnaliștilor, afirmând că a întors de peste hotare 400 de mii de moldoveni, sunt nevoit și eu să-i dau replica în cifre. Iată cum arată graficul dinamicii populației active și ocupate.



Vedeți cumva vreo creștere pe vremea comuniștilor? Eu văd o cădere liberă, care se stabilizează abia după 2010, înregistrând o ușoară creștere.

De aceea, unica soluție este să le creăm locuri de muncă la țară, inclusiv în activități aferente, dar și cu totul altele. Adevărul trist, dar inevitabil e că unele sate vor trebui să dispară, iar cele care vor supraviețui – să se transforme în localități civilizate. Evident că nu doar nu putem renunța la producerea agroalimentară, dar trebuie să valorificăm la maximum posibilitățile noastre. Pe viitor (fără nicio ironie, vedeți tendințele piețelor agroalimentare în lume) am putea deveni mai bogați decât țările petroliere. Asta dacă ne gândim strategic.

Deci – agricultura performantă și dezvoltarea rurală trebuie să fie o prioritate pentru orice guvernare.Actuala a reușit să stabilizeze situația și să demareze o serie de proiecte de proporții. Iată doar câteva cifre.În ultimii trei ani, investițiile rurale private directe, legate de subvenţii, au depăşit suma de 250 de milioane euro şi peste 15 mii de locuri de muncă au fost create în mod direct şi indirect în zonele rurale.Volumul producției agricole în anul 2013 a crescut cu 78% față de anul 2009. În 2014, au fost finanțate 248 de proiecte în valoare de 332 mln. lei. Ceea ce înseamnă 315 726 cetățeni conectați la apeducte (492,5 km rețele construite), 50 de mii de cetățeni conectați la sisteme de canalizare (87 km rețele construite). 11sisteme centralizate de irigare au fost reabilitate, cca 6 000de producători agricoli au acces la irigare.

E puțin, dar e un început. Și principalul – guvernarea pare că a înțeles că e o prioritate. Alături de IT (despre care vom vorbi cu altă ocazie), acestea două ar putea constitui motoarele economiei noastre. Firește, dacă vom avea suficientă inteligență ca statul să susțină domeniile prioritare. Pentru că o țară mică nu poate dezvolta totul, celelalte rămân secundare.

P.S. Între timp, Rusia a interzis importul de carne din R. Moldova. Și a ars (!) 63 kg (!) de prune moldovenești. Credeți că au făcut analize și au stabilit că-s contaminate? Nu. Au citit de pe ambalaj - Republica Moldova. Deci, calitatea nu joacă niciun rol pentru ruși. Cauza este doar țara de proveniență. Mai vreți să exportați încolo? Sau ne retehnologizăm urgent și ne reorientăm. Spre piețe civilizate…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md