13:05:12 18.04.2024
Stiri

Viceministru al Agriculturii: Rusia INTERZICE, fără să prezinte PROBE

Economie 19.08.2014 12:42 Vizualizări1032 Autor: Ziarul National
Viceministru al Agriculturii: Rusia INTERZICE, fără să prezinte PROBE


„Nu avem niciun act oficial din Federația Rusă care să se refere la motivele pentru care a fost interzis importul de fructe, legume și conserve moldovenești. Au fost numai comunicate de presă și discuții telefonice. Rusia nu a prezentat nici probe privind butil ftalatul din vinuri pe care le-a interzis în 2013”.

Declarația îi aparține viceministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Ghețiu, și a fost făcută, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Partidul Liberal Reformator cu privire la embargoul impus de Federația Rusă fructelor, legumelor și conservelor moldovenești.

Potrivit viceministrului, unul dintre motivele invocate de Federația Rusă la interzicerea importului de fructe și legume moldovenești se referă la obiecte de carantină depistate în producția moldovenească.

„Și asta chiar dacă R. Moldova este una dintre cele mai disciplinate țări în acest sens. Potrivit rapoartelor „Rosselhoznadzor”, în R. Moldova au fost depistate în 2013 numai 24 de obiecte de carantină, în timp ce în Grecia au fost depistate 272, în Turcia – 243, Cehia – 242, Uzbekistan – 195 etc. În același timp, producția din Transnistria și Găgăuzia are liber pe piața Federației Ruse. Republica Moldova este supusă unui tratament discriminatoriu”, crede Ghețiu.

Cât privește cel de-al doilea motiv privind marcarea necorespunzătoare a etichetelor de pe conservele moldovenești, oficialul spune că de la Moscova nu a venit nicio probă în acest sens până în prezent.

Sergiu Ghețiu a mai declarat că veniturile ratate la vânzarea conservelor moldovenești în Federația Rusă se ridică la 15 milioane de dolari, cele ratate din vânzarea fructelor și legumelor – la 77 de milioane de dolari, iar interzicerea vinurilor pe piața rusă din 2013 a provocat pagube de 85 de milioane de dolari.

Viceministrul Agriculturii a enumerat acțiunile întreprinse de Guvern întru ajutorarea fermierilor moldoveni, menționând că Fondul de Subvenții în Agricultură se ridică la 656 de milioane de lei, urmând să se completeze cu încă 15 milioane de euro prin intermediul Fondului ENPARD.

Totodată, pe lângă faptul că Guvernul va achiziționa de la producătorii autohtoni șase mii de tone de mere pentru a le distribui în școli, grădinițe și armată, acum se discută ca și România să cumpere din R. Moldova 14 mii de tone de mere pentru a face același lucru peste Prut. În paralel, se caută soluții pentru accesarea unor noi piețe, în primul rând cea a Uniunii Europene.

Deputatul liberal-reformator Anatol Arhire a făcut un apel către fermieri să nu cadă în plasa intermediarilor care încearcă să profite de situația în care s-au pomenit după embargoul rusesc și s-a arătat încrezător că acțiunile de sprijin ale Guvernului vor da roade.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md