07:15:53 18.04.2024
Stiri

Familie în opt, dulce ca mierea

Reportaj 20.11.2015 08:28 Vizualizări2809 Autor: Galina Munteanu
Familie în opt, dulce ca mierea
Diana Lecari, alături de unul dintre cei șase copii ai ei


Muncă // Este mamă a șase copii și îi este recunoscătoare soțului pentru „averea” pe care o are

Îmbujorată și plină de viață. Așa am găsit-o pe Diana Lecari la expoziția „Farmer – 2015” de la Chișinău. Împreună cu doi copii, a venit tocmai din satul Larga, raionul Briceni, să arate „rodul muncii” familiei ei.

Mamă a șase copii

Crește și educă împreună cu soțul șase copii „frumoși la chip și suflet toți”, zâmbește femeia, iar dacă nu era soțul ei un bărbat atât de bun, „poate nici nu avea atâția”, adaugă Diana.

Cei patru băieți și două fete sunt picii care le fac ziua mai frumoasă, iar speranța de viață și mai mare. „Primul copil și cel de-al șaselea sunt fetele. Cum s-ar spune, la gura sacului și la fundul lui stau acum fetele, dar nu legăm încă sacul”, glumește femeia.

În familia Lecari totul este programat, iar ceasul este cel care le indică ce trebuia să facă la acea oră. „Nu e haos. De mici îi obișnuim să fie responsabili, să știe ce au de făcut și le cultivăm gustul frumosului”, ne spune mama celor șase copii.

Îndulciți cu miere

Pentru ceea ce fac, cele șase suflețele sunt răsplătite în fiecare dimineață cu câte o lingură de miere naturală din cei peste 40 de stupi de albine care sunt îngrijiți de familia Lecari. „Lingura de miere, dimineața, pe nemâncate, este obligatorie. Asta le dă sănătate. Pe parcursul zilei, consumă deja cât doresc, că nu sunt limitați la nimic”, susține femeia.

Familia numeroasă pe care o are îi aduce bucurii, dar și multe responsabilități. Pentru că nu au un serviciu stabil, cei doi soți sunt nevoiți să se descurce cum pot pentru a-și întreține familia.

„În ziua de astăzi și la situația grea din țară, te gândești mereu ce să mai faci ca să ieși din diferite situații, mai ales atunci când ai o familie numeroasă. Nu vreau să ajung la ziua în care să nu am ce le pune pe masă, dar pentru asta trebuie să muncim mult”, ne spune Diana Lecari.

Grant de la europeni

Aveau câțiva stupi de albine, dar pentru că nu aveau posibilitate să-i înmulțească, a căutat surse financiare pentru asta și... le-a găsit. A aplicat la Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDL), susținut financiar de guvernele Danemarcei și Suediei și, alături de alte 39 de persoane, a beneficiat de un grant de până la cinci mii de dolari.

Din acești bani și-a procurat echipament apicol și stupi pentru albine. „Asta e legea vieții: dacă nu dai din coate și nu faci investiții, nu ai ce obține. Acum suntem mulțumiți. Singura problemă e că nu prea avem unde comercializa marfa. De asta și am venit aici la expoziție, poate găsesc vreun partener care ar dori să-mi procure marfa ca să o exporte peste hotare. Mierea este sută la sută naturală, nu are niciun adaos”, susține femeia.

Legume ca la mama acasă și prune cu nuci

Pe lângă produsele apicole pe care le scot la vânzare – miere, propolis, polen și ceară, familia Lecari a mai pus pe tarabă legume uscate și prune cu nuci.

„Nu ne-am oprit doar la miere, dar căutăm mereu ce să mai facem ca să scoatem un ban. În plus, totul ce producem este ecologic. Sunt legume uscate pe care le cresc în grădina mea. Nu sunt stropite cu nimic. Sunt fără nitrați și ajută la digestie. Prunele, la fel. Sunt uscate după toată tehnologia. Nu mă plâng, astea sunt solicitate și mă bucur. E greu, dar ne descurcăm. Opt suflete să hrănești și să îmbraci nu e atât de simplu. Dar mai sunt și alte cheltuieli...”, ne mai spune Diana Lecari.

Arta culinară – o altă sursă de existență

Pe lângă apicultură, o altă îndeletnicire a familiei Lecari este prepararea mâncărurilor. A venit la expoziție cu câteva panere cu tot felul de chifle, plăcinte și rulade – toate coapte în cuptor și fără niciun pic de aditivi alimentari.

„Îmi place foarte mult să stau în bucătărie și să gătesc, bineînțeles, ajutată de cele două fete ale mele, dar și de feciori. Sunt implicați toți în munca de zi cu zi. Soțul este cel care, de fapt, duce tot greul, dar noi îl ajutăm, promovăm marfa, o vindem. Avem multe de făcut și avem multe gânduri bune, putere și sănătate să avem doar să le facem pe toate. Dacă ne-am uita la ce are loc în țară, ar trebui să punem mâinile pe piept și să murim, dar noi nu ne lăsăm pe tânjală. Am o familie mare, frumoasă și suntem fericiți, chiar dacă uneori ne este greu”, conchide pe un ton optimist Diana Lecari.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md