Viața bate filmul // Artă cu gura, la Chișinău
Talent // O fetiță din Chișinău are o tehnică deosebită de a desena: cu creionul în gură. Nu e vorba despre o modă mai specială, ci de o neputință: micuța nu își poate mișca nici mâinile, nici picioarele
Iana Suvorkova este o fetiță de 12 ani din municipiul Chișinău, pasionată de pictură și de făcut puzzle-uri. Soarta a fost dură cu ea și i-a „legat” de la naștere mâinile și picioarele. Stă țintuită într-un cărucior pentru bebeluși și își poate mișca numai capul. Totuși, Iana a demonstrat că nimic nu te poate ține departe de visul tău, iar planul ei este unul special: vrea să se facă pictoriță de renume.
Pictura, colacul de salvare
Iana s-a născut cu artrogripoză – o boală cruntă, care i-a împietrit întreaga copilărie. Nu a mers niciodată, nu și-a mișcat mânuțele și nici nu intuiește cum e senzația ceea când simți zăpada scârțâind sub papuci sau iarba înrourată sub tălpi. Iana a găsit o cale frumoasă de a ieși din starea de nemișcare în care se află. Încurajată de părinți, fetița a început să picteze cu gura încă de la cinci ani. Creionul, radiera și cariocile ajung, pe rând, între buzele fetiței. Mușchii i s-au dezvoltat și e foarte abilă acum. Mica pictoriță creează astfel zeci de tablouri excepționale: pastele și peisaje din natură, animale și oameni.
Leul, animalul preferat
„Culorile mele preferate sunt violetul, albastrul și griul. Îmi place să desenez animale, case și ciuperci”, spune Iana. Pe lângă pictură, îi place și să strângă puzzle-uri. Uneori, adună imagini care conțin chiar și 700 de piese. „Îmi place foarte mult să schițez lei. Atunci când desenez, simt o mare bucurie. Îmi place să pictez. Faptul că desenez cu gura nu mă întristează deloc. Eu mă simt la fel ca și ceilalți copii”, spune senină Iana. Are o tabletă pe care o folosește pentru a naviga pe internet. Caută tehnici noi pentru a picta, vorbește cu prietenii și își împărtășește fotografiile. Face asta cu limba, desigur.
Profesor de pictură, angajat pentru Iana
Iana locuiește cu bunica ei, Tamara, de doi ani. Părinții ei și ai fratelui ei, Luca, sunt stabiliți în Rusia. Bunica nu a vrut să ne spună de ce a hotărât să o ia pe Iana în Republica Moldova, însă ne-a arătat că este un real sprijin pentru cei doi copii. A angajat un profesor de pictură pentru Iana, care vine acasă și se ocupă de educația artistică a fetiței. „Sunt nemulțumită de el, totuși, caut un profesionist, poate de pe la vreo școală de arte. Vreau ca Iana să fie pregătită bine”, spune doamna Tamara. Pe lângă pictură, Iana mai este și elevă în clasa a V-a, așa că petrece mult timp studiind.
Prima expoziție, la un mall din capitală
Săptămâna trecută, lucrările Ianei au fost expuse într-un centru comercial din Chișinău. Fetiței i s-a îndeplinit un mare vis – și-a văzut prima expoziție de lucrări. Vizitatorii au putut admira lucrările create de Iana: de la animăluțe vesele, până la tablouri serioase, cu tentă filozofică. Pictorița a stat cuminte în căruciorul ei tot timpul în care a fost inaugurată expoziția. Ochii îi erau umezi de bucuria pe care o trăia. Deși are numai 12 ani, Iana are o maturitate debordantă. O următoare expoziție a lucrărilor sale va fi organizată la o universitate din Chișinău. Iana a impresionat o țară întreagă atunci când a participat la un show de talente, iar studenții au văzut-o și s-au gândit să îi popularizeze munca.
Vrea să viziteze Turnul Eiffel
Următorul scop pe care vrea să îl atingă Iana este puțin mai mare și depășește orice expoziție: vrea să viziteze Parisul. „Nu pot să îmi explic această dorință a ei, dar ea spune mereu că vrea să urce pe Turnul Eiffel și să vadă toată lumea ca în palmă. Noi nu disperăm, o să încercăm să mergem la Sankt Petersburg și să îi facem o primă operație. Ce îmi doresc eu este să o văd pe picioare, să poată merge și să fie sănătoasă. Iar talentul și aplauzele le lăsăm pe mai târziu. Mergem înainte și nu ne uităm în urmă”, zice bunica Tamara. Spunea cineva că, odată ce ai încălecat călare pe visul vieții tale, să nu cobori niciodată de acolo, până când nu ajungi la linia de finiș. Iar Iana se ține bine de visul ei: vrea să meargă și să țină creionul și radiera în mână, nu în gură.
Boala „picioarelor încrucișate”
Artrogripoza este o boală ce poate fi detectată la naștere sau la ecografie. Cauzele ei sunt variate și încă neînțelese pe deplin, dar medicii afirmă că nu sunt de ordin genetic. Cauza principală însă este diminuarea mișcărilor fetale. După naștere, membrele copilului cresc într-o formă necorespunzătoare, fiind deformate, de fapt. Nu există încă o tehnică terapeutică de succes pentru artrogripoză. Medicii recomandă însă terapia încă de la primele luni de viață.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”