08:44:08 29.03.2024
Stiri

Alegeri locale într-o țară de frontieră

Opinii 29.06.2015 16:03 Vizualizări2113 Autor: Vasile Gârneț
Alegeri locale într-o țară de frontieră


Contre-jour

Votul etnic și geopolitic ca o fatalitate

S-au încheiat și alegerile locale din 2015 cu miza lor principală – Primăria Chișinăului. Dorin Chirtoacă a câștigat al treilea mandat la o diferență de peste 7% - un ecart mai mare decât anticipau mulți, ca să nu spunem că destui o vedeau câștigătoare pe Zinaida Greceanîi, care a cheltuit în campanie (nu ea, ci partidul și sponsorii generoși din afară!) sume enorme.

A fost un vot etnic și geopolitic, ca de obicei. Și e naivă pledoaria unor reprezentanți ai societății civile care, în această campanie electorală, au clamat principii și exigențe potrivite mai degrabă pentru capitala Elveției. Nu suntem și nu vom fi încă mult timp Elveția și nici măcar o țară cu adevărat independentă și prosperă, în care să scoți în prim-plan profesionalismul și abilitățile manageriale ale candidaților de la locale, deși – fără îndoială - este destul loc pentru comentarii la obiect cu privire la modul de gestionare a Chișinăului. Și aceste critici provin de cele mai dese ori din partea dezamăgiților de bună-credință, a alegătorilor care i-au preferat în primul tur pe alți candidați proeuropeni, și în primul rând pe Oazu Nantoi.

Fatalitatea votului etnic și, iată, și a celui geopolitic în Chișinău și în întreaga Moldovă, în condițiile războiului din Ucraina, când Rusia atacă valorile lumii libere și tratatele de pace de după cel De-al Doilea Război Mondial, ne va urmări încă multă vreme. Socialiștii lui Dodon și partidul lui Usatîi nu-și ascund subordonarea și esența lor de marionete ale Rusiei. Putin atacă și macină Republica Moldova de ani de zile, dar cu alte mijloace decât cum o face, azi, cu tancurile în Ucraina. Și dacă Chișinăul ar fi căzut în mâna socialiștilor, Putin obținea o victorie certă, o răsturnare politică în R. Moldova fără o intervenție militară, prin așa-zisul soft power rusesc, uzând instrumentele democratice, adică prin alegeri. În această ofensivă Moscova a mobilizat o armată de agenți de influență și a turnat foarte mulți bani.

Nu vom sublinia niciodată îndeajuns faptul că propaganda moscovită în Republica Moldova, unde eterul televizat este copleșit de limba rusă și de „ideologia limbii ruse”, este determinată în ce privește alimentarea opțiunii antiromânești, antieuropene și antiamericane (această triadă este inseparabilă). Faptul că actualii guvernanți nu fac nimic ca să subțieze acest jet toxic, ba dimpotrivă, profită în mod cinic și sfidător de banii scoși din retransmiterea propagandei războiului la posturile TV pe care le controlează, ne arată că avem o clasă politică foarte diluată, șantajabilă și periculoasă pentru obiectivul nostru de integrare europeană. Politicienii îl îngroapă de fapt.

Norocul R. Moldova, cu acești conducători mediocri și tranzacționist-duplicitari, este că Rusia lui Putin și-a ieșit din minți, a devenit un paria pe plan mondial și asta îi cabrează pe basarabenii noștri, care n-au fost niciodată niște campioni ai naționalismului, cum nu sunt nici fani ai europenismului. Frica de război, de haosul care stă să se instaleze în Rusia, i-a făcut pe chișinăueni și pe mulți cetățeni ai R. Moldova să aleagă în continuare partidele și candidații proeuropeni, trecând peste toate metehnele lor.

***

Cine i-a asigurat victoria lui Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal n-ar trebui să-și facă iluzii și să se culce pe lauri. Pentru că pe 28 iunie el a fost ales tocmai de cei care l-au contestat în primul tur. Cei care sunt dezamăgiți de prestația sa și a echipei sale de la primărie, cei pe care i-a insultat și ostilizat printr-un comportament arogant, lipsit de perspicacitate și discernământ politic. A fost un vot de respingere a candidaturii Moscovei (că o chema Greceanîi sau că ar fi putut să o cheme altfel nu a contat!), nu neapărat un vot de susținere necondiționată a primarului Dorin Chirtoacă.

Dacă în turul 2 acesta ar fi avut un contracandidat de valoare, venit de pe partea dreaptă a eșichierului politic (așa cum s-a întâmplat de altfel în unele primării din provincie, cu adversari aparținând aceleiași tabere proeuropene), nu e deloc sigur că ar fi învins. Această nuanță ar fi bine să o rețină, atunci când încep să-și facă o analiză, Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal. Alegătorii proeuropeni vor privi de-acum încolo cu mai multă exigență prestația sa din al treilea mandat. „Rezerva de indulgențe” pentru nou-alesul primar s-a epuizat odată cu votul din 28 iunie 2015.

Primăria Chișinăului are nevoie de o echipă profesionistă și mai puțin coruptă. Ea trebuie să fie mult mai deschisă, mai transparentă în ce privește promovarea și realizarea planurilor sale de urbanism. De pildă, ni se spune că va fi renovat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, se vorbește despre o mare parcare subterană în zona Pieței Marii Adunări Naționale, însă acest proiect de importanță copleșitoare pentru Chișinău nu a fost discutat, nu a fost supus dezbaterilor publice. Nu știm nimic despre costurile amenajării, despre concursul de proiecte arhitecturale, nimic despre licitația pentru firmele care vor demara lucrările de reconstrucție a bulevardului central al orașului.

Stilul acesta de a acționa - la plezneală, fără să discuți, fără să te asiguri că ai ținut cont de critici și de propuneri alternative - mi se pare o manieră de lucru primitivă, deloc europeană. Chirtoacă a câștigat prin votul direct al cetățenilor. Asta înseamnă că are o datorie față de ei, că trebuie să se sprijine pe opinia publică, să organizeze consultări și dezbateri, pentru a nu fi acuzat de voluntarism, agende secrete și licitații trucate în favoarea unor firme prietene și sponsori de partid. Nu poți avea asentimentul oamenilor doar hrănindu-i cu sloganuri patriotice și apeluri la tragediile istoriei, e cazul să ai un dialog direct cu cetățenii, să îi implici, să făurești ceea ce numim „spirit comunitar”, care lipsește Chișinăului. Doar acest comportament te face cu adevărat un politician apreciat și demn de încredere.

Nu-i va fi ușor lui Dorin Chirtoacă să adopte o nouă atitudine, o relație mai deschisă cu cetățenii și, mai ales, să destrame păienjenișul de interese dubioase care s-au format în cele două mandate ale sale la Primăria Chișinăului. Dar nu va avea încotro. Schimbarea trebuie să înceapă de undeva. Chișinăul, municipalitatea capitalei pot fi terenul de încercare al unei noi mentalități politice – democratice, responsabile, evoluate -, pe care o vrem întronată și la nivel central în Republica Moldova.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md