Intelectualii europeni împotriva lui Putin
Contre-jour
Sancțiunile politice și economice occidentale împotriva regimului Putin au venit greu, cu timiditate și cu speranța că dialogul îl va trezi la realitate pe liderul de la Kremlin. În acest timp, Moscova a mințit și a continuat să-i susțină pe teroriștii pro-ruși din Donbas.
O situație care i-a exasperat nu numai pe ucraineni, nevoiți să reziste singuri în fața unei agresiuni rusești lașe, neasumate de Putin, ci și pe multă lume din Occident. Voci importante ale culturii europene au denunțat esența fascistă a regimului Putin. Acest fapt este cu atât mai important, cu cât s-a crezut că obsesiile anti-rusești ale oamenilor din fostele republici sovietice sunt subiective, că ei distorsionează lucrurile, exagerează, își defulează complexele. Cred că e bine să vedem ce spun unele voci cu autoritate ale intelighenției occidentale. Pentru ca un adevăr – politic sau estetic – să fie recunoscut, el trebuie rostit în marile metropole ale Occidentului.
Ce pot face intelectualii? Foarte multe. Acești oameni, să nu uităm, vorbesc în cadrul unor societăți democratice, în care presa e liberă și necruțătoare cu guvernele. Intelectualii pot influența opinia publică. Adică pe alegători, iar politicienii din Vest sunt sensibili la stările de spirit ale electoratului. La urmă, vor reacționa și cercurile de afaceri, „pragmatice” și „egoiste”. Să-i auzim pe intelectuali:
Herta Müller, scriitoare germană, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este monstruos. Chiar de la bun început a fost un pas inacceptabil - anexarea Crimeii. Putin vede pretutindeni dușmani. Fiecare dictator are nevoie de dușmani pentru a justifica încălcarea drepturilor omului în țara sa… Putin este bolnav de trecut. Tot ce se întâmplă în Ucraina este o suferință generată de fantasmele sale sovietice” (Dintr-un interviu din La Republica).
Bernard-Henri Lévy (Franța): „Cred că scopul ultim al putinismului este de a destabiliza, adică de a dizolva această Uniune Europeană pe care o consideră responsabilă pentru disoluţia URSS. Primii ameninţaţi sunt polonezii. Apoi balticii. Dar după ei, să nu vă îndoiţi, în colimatorul acestui dughino-putinism, care opune eurasianismul europenismului, va intra proiectul european… Putinismul este un fascism”.
Adam Michnik, istoric, eseist, fost disident anticomunist, director al celui mai important ziar din Polonia, „Gazeta Wyborcza”, a inițiat împreună cu directorii unor importante reviste liberale din Europa - Le Monde (Franța), Dagens Nyherer(Suedia),Dei Welt (Germania), El País (Spania), La Stampa (Italia),de Volkskrant(Olanda), Der Standard(Аustria), Hospodarske Noviny(Cehia), Denník SME (Slovacia), Dario de Noticias(Portugalia), Lietuvos Rytas(Letonia) - o scrisoare deschisă adresată guvernelor din Uniunea Europeană cu privire la politica față de Rusia lui Putin. Citez:
„Occidentul suportă tacit politica agresivă a lui Putin care încalcă în mod flagrant suveranitatea altor țări: Moldova, Letonia, Georgia și, în primul rând, Ucraina… Uniunea Europeană acționează ca și cum ar fi o mare și neutră Elveție a lumii contemporane și această atitudine vizează în primul rând elitele politice și de afaceri. Dar Europa contemporană nu este o Elveție mare. Cele două războaie mondiale au pornit și s-au desfășurat în Europa. De aceea noi, intelectualii, ziariștii, savanții, trebuie să stăm de veghe, să fim „gâștele de azi ale Capitoliului”. Să nu mai rămânem în prizonieratul vechilor iluzii, să nu acceptăm conformismul. Datoria noastră este să vorbim clar, decis și mai ales ACUM.”
Adam Michnik, pe care îl cunosc personal, este un învingător. A câștigat toate bătăliile pe care le-a purtat cu mai-marii politicii poloneze de dinainte și de după 1989. Michnik cunoaște și iubește Rusia, vorbește limba rusă, și tocmai pentru că o cunoaște atât de bine, avertizează Rusia și Europa de pericolul mortal care este Putin. Și în această nouă încleștare anunțată de Michnik, în care putem fi siguri că va fi consecvent și dur, Putin nu are sorți de izbândă.
Zece evenimente majore care au marcat 2024, un an complicat pe plan extern
Granturi de până la un milion de dolari pentru fermele din R. Moldova: Bani pentru construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu echipamente performante sau dezvoltarea infrastructurii de procesare a laptelui și cărnii
VACANȚĂ // Elevii din R. Moldova vor reveni la școală pe 9 ianuarie 2025