10:09:24 23.04.2024
Stiri

Varza, o afacere complicată, dar avantajoasă în R. Moldova

Economie 28.11.2015 13:01 Vizualizări12123 Autor: Ziarul National
Varza, o afacere complicată, dar avantajoasă în R. Moldova
Cristina Creștin


Secrete // În pofida faptului că varza nu pare o cultură „elegantă” și fragilă, cei care o cultivă afirmă că această legumă este destul de capricioasă și care cere multă grijă și atenție

Varza de toamnă este cultivată pe suprafețe extinse din două motive. Este vorba despre potențialul mare de producție și valorificarea acestuia. Nimeni nu înființează culturi intensive de dragul de a face grădinărit. În spatele acestor lucrări stă întotdeauna avantajul.

Varza este sensibilă și cere atenție

Familia Creștin din raionul Ștefan Vodă crește varză din anul 1997 și la ora actuală poate afirma că știe aproape totul despre această cultură.

„La început ne-a fost foarte greu, nu prea știam ce și cum trebuie de făcut, dar erau așa vremuri că am înțeles - lucrând pământul, vom rezista. De aceea, am început a studia și a ne interesa despre tot ce ține de cultivarea verzei. Inițial, creșteam răsadul pe vetre, în grădină, însă cu timpul am dezvoltat metode performante. Astăzi avem solarii, răsadul îl creștem în plase adaptate, în casete cu turbă, adică în condiții care permit creșterea unui răsad sănătos și puternic. Nu-i un lucru chiar atât de simplu, pentru că varza este foarte sensibilă și capricioasă, cerând multă atenție, grijă și dedicare. Cu meticulozitate trebuie alese și semințele. De fapt, de calitatea semințelor depinde roada, de aceea aceasta trebuie procurată de la producători de nădejde, care să fie prelucrată conform tehnologiei și să fie fertilă”, susține Cristina Creștin din satul Carahasani.

Pregătirea terenului

Arătura terenului pentru cultivarea verzei se va face din toamnă. Varza, fiind un mare consumator de apă, preferă terenuri argiloase sau luto-nisipoase, deoarece astfel de structuri permit filtrarea apei mai greu. Este bine ca terenul să fie suplimentat cu îngrășăminte organice naturale, iar cel mai bun este gunoiul de grajd. Fertilizarea se va face după erbicidizare, o dată în toamnă (cu 5 tone de gunoi per hectar) și la înființarea culturii.

„Răsadul îl pregătim din a doua jumătate a lunii mai, începutul lunii iunie, iar plantarea propriu-zisă se face prin iulie. Torful în care sunt puse la crescut semințele este necesar să fie mereu umed. Este bine de știut că terenul pentru varză trebuie schimbat o dată la 2-3 ani, altminteri suferă roada. Culturile premergătoare verzei de toamnă pot fi păioasele, ceapa din arpagic sau din semințe, cartofii timpurii ș.a.”, spune dna Creștin.

Irigația este foarte importantă

O roadă de varză pe cinste depinde mult de irigație. Abundentă și bine pusă la punct. Familia Creștin, bunăoară, folosește metoda prin picurare, însă se va folosi sistemul de udare în funcție de modelarea terenului în care urmează să fie plantat răsadul de varză: sistem de irigare prin inundare și sistem de udare prin aspersiune.

Cea mai mare nevoie de apă varza o are atunci când leagă, când se pune frunză peste frunză, lipsa apei va face ca varza să fie afânată. Plantele se udă dimineața, când soarele nu este foarte puternic. Se va evita udarea la apusul soarelui, deoarece este bine ca plantele să nu intre în noapte cu picături de apă pe frunze, fapt ce crește riscul de apariție a unor boli datorate fungilor.

Important: După ce varza a legat și a format căpățâna, cantitățile de apă vor fi treptat reduse. Debitul mare de apă va duce la crăparea sau deteriorarea verzei. Este total fals că apa o va face mare și frumoasă.

„Totodată, trebuie respectate și dimensiunile. Firele de varză se vor răsădi în rânduri cu un spațiu de 50 de centimetri între ele și 40 cm între firele de răsad. La plantare, răsadul se îngroapă la nivelul primei frunze. Înainte puneam răsadul în șanțuri udate prealabil, acum, de când am trecut la sistemul de irigare prin picurare și dezvoltarea răsadului în casete cu turbă umedă, materialul săditor poate fi pus și în șanțuri uscate. Îngrășămintele se aplică în două-trei etape – o dată înaintea plantării și deja după ce varza a legat. Să nu se uite de prașile și mușuroit, care se fac deja la două săptămâni de la plantare. Trebuie urmărită cu atenție evoluția verzei pentru a nu avea surprize neplăcute”, a menționat Cristina Creștin.

Varza leagă în zile înnorate

Altă problemă la cultivarea verzei sunt fluturii albi-verzui care se așază pe frunze și lasă ouă, din care ies larve. Acestea pătrund în interiorul verzei și o strică. I se mai spune buha verzei. Dacă au apărut aceste fenomene, varza trebuie tratată cu insecticid. La fel, când apar și păduchii de varză.

Un secret al cultivatorilor: varza de toamnă leagă în zile cu nori. De aceea, se cultivă la jumătatea verii, de vreme ce începe să se învelească la începutul lunii septembrie, când începe sezonul de toamnă. Dacă ar fi plantată la începutul lui aprilie, ar fi înflorit toată, ar fi produs flori și semințe, nu varză.

Recoltarea verzei se va face eșalonat. Varza nu leagă toată în același timp, există o diferență de zile la legare, depinde cum s-a învrednicit fiecare plantă în parte.

Recoltarea se va face manual prin tăierea verzei de la cotor, înlăturându-se frunzele deteriorate. „Depinde de soi. Sunt specii care leagă în 90 de zile, dar sunt care au nevoie și de 130 de zile. La fel și cu păstrarea. De regulă, producătorii aleg sorturile care nu necesită frigidere și pot fi depozitate în spații uscate și răcoroase. Alt lucru ce merită atenție este rezistența la îngheț. În acest an am avut parte de toamnă frumoasă și lungă, dar am avut ani când recoltam varză acoperită cu zăpadă. Trebuie să se știe că pe curpen varza rezistă până la minus 6 grade C, însă dacă a fost tăiată trebuie imediat depozitată conform cerințelor, căci altfel îngheață”, a spus Cristina Creștin.

Prețurile mari la varză din acest an sunt justificate

Actualmente, piețele agricole din țară propun varză de toamnă la un preț de 7-9 lei pentru un kilogram. Cumpărătorii susțin că sunt exagerate, fapt confirmat și de producători care însă au o justificare.

„În acest an, agricultorii care produc varză s-au confruntat cu mai multe probleme la pregătirea răsadului. Temperaturile ridicate de la începutul verii au compromis multe semințe, mai ales acolo unde nu sunt sere și răsadul se crește în spațiu liber. Și creșterea prețurilor la agentul termic, fără care nu pot fi puse în funcțiune sistemele de irigare, a influențat piața. De regulă, prețul de piață al verzei de toamnă în sezon ar trebui să fie de 3-5 lei per kg, însă anul acesta avem în jur de 10 lei. Puține șanse că acesta va scădea, mai ales dacă producătorii folosesc pentru păstrare frigiderele, care lucrează cu energie electrică”, explică dna Creștin.

Cultivarea verzei în cifre:

Pentru un hectar de plantație de varză de toamnă este nevoie de aproximativ 30 de mii de fire de răsad, fiecare varză ajunge, în medie, la 3-5 kg.

Varza este un mare consumator de azotați – 150 kg per hectar va fi suficient.

În ani buni, de pe un hectar se vor recolta, cel puțin, 60 de tone de varză.

Lilia Grubîi


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md