UNICĂ ÎN MOLDOVA // Moară cu iepuri
INEDIT // Și-au construit casă într-o moară și s-au apucat de crescut iepuri. Din pasiune, o familie de medici din Chișinău au pus pe roate o afacere profitabilă la Orhei
Pe un vârf de deal, la câțiva kilometri de la intrarea în s. Ivancea, raionul Orhei, brațele imense, în continuă mișcare, ale unei mori de vânt proaspăt construite te îmbie să te apropii de gospodărie. Pădurea din preajmă, lacul de la poalele dealului, splendoarea construcției, te duc cu gândul la o pensiune turistică. Inscripția de pe poarta imensă de lemn de la intrare te ia însă prin surprindere – „Fermă de iepuri”.
Surpriza din dosul morii
„Nu organizăm excursii. Este carantină”, ne-o ia înainte un băiat îmbrăcat în salopetă de muncitor și cu o mască medicală pe față. Îi cerem să vorbim cu stăpânul gospodăriei. „Eu sunt proprietarul”, ne răspunde Alexandru Sergheev, amuzându-se de mirarea cu care îl privim. După ce află că suntem ziariști, tânărul fermier ne invită să discutăm în curtea frumos amenajată. „La iepuri nu vă pot duce să îi vedeți,deoarece evităm contactul cu microbii. Știți, ei sunt foarte sensibili, se îmbolnăvesc repede și mor la fuga. Nouă nu ne-a murit niciun iepure,fiindcă avem grijă de ei, îi vaccinăm la timp. Am citit multe cărți despre îngrijirea lor înainte de a ne apuca de această afacere”, ne face o introducere băiatul de 25 de ani, arătând spre zona din spatele morii unde, așezate în câteva rânduri, peste 50 de cuști moderne găzduiesc sute de iepurași.
Fermier de la oraș
Cu cinci ani în urmă, Alexandru, băiat crescut în capitală, nici nu-și imagina că ar putea ajunge să crească urecheați la țară. „Când mi-a spus tata că a cumpărat pământ lângă Ivancea și vrea să ne construim o gospodărie acolo, eu am fost împotrivă. Apoi, pe măsură ce am ridicat casa, am construit ograda, am prins a îndrăgi noul loc. Nu e chiar atât de departe de Chișinău. Cu mașina, ajungi în jumătate de oră. Am internet și o ocupație căreia îi dedic tot timpul. Ideea de a crește iepuri a venit de la tatăl meu. Nu știu de ce a ales anume iepurii, pentru că nu a avut niciodată acasă, când era mic, dar a făcut o alegere corectă”, spune mulțumit tânărul fermier, care are astăzi în grijă peste 600 de iepuri aduși din Rusia, Slovacia, Ucraina.
„Avem o fermă de artă”
Tot tatăl lui Alexandru, patronul unui cabinet medical privat din Chișinău, a venit cu ideea de a construi o moară de vânt, în locul unei case obișnuite. „A fost într-o vizită în Olanda și a rămas impresionat de morile de vânt de acolo. S-a gândit să își facă și el una. Schița proiectului a desenat-o chiar tata. Meșterilor le-a fost complicat să o construiască, dar acum suntem unici în republică. Avem o fermă de artă”, afirmă mândru tânărul. Casa-moară, construită în cinci nivele, are o suprafață de 150 m.p., mai mult decât suficient pentru a găzdui o familie formată din trei persoane. Dincolo de aspectul decorativ, roata morii este și utilă. „Ea transformă puterea vântului în energia cu care este iluminată curtea pe timp de noapte. În general, am avut multe probleme cu energia electrică. De aceea, ne-am cumpărat propriul generator și nu mai avem treabă cu nimeni. Am investit mulți bani, dar ceea ce ne-am dorit noi este să creăm o fermă model. Nu doar banii contează, dar și satisfacția personală”, ne explică tânărul.
O afacere pusă pe roate
Chiar dacă are câțiva muncitori angajați, Alexandru preferă să se ocupe singur de mai multe lucruri care țin de îngrijirea urecheaților. Nu îi încredințează nimănui să hrănească iepurii și nici să îi taie. „Le pregătesc singur mâncarea și îi hrănesc, pentru că așa am posibilitatea să îi simt dacă sunt sănătoși sau nu. La o fermă din Germania, unde am locuit două luni, am văzut cum proprietarul se ocupa de toate celea. Nu o făcea pe șeful. În plus, e greu să găsești muncitori harnici și de încredere”, susține Alexandru care, pe lângă aceste griji, se ocupă și de vânzarea cărnii pe la restaurante sau magazine. Mulți clienți au prins a veni direct la fermă.
Lunar, tânărul vinde câte 600 kg de carne de iepure. „Vreau să ajung la o tonăși pe urmă mă gândesc să deschid aici un magazin specializat. Cred că în zece ani ne scoatem banii investiți”, calculează el.
Tehnologii moderne
Informatician de profesie, Alexandru a găsit o posibilitate de a-și folosi în afaceri și cunoștințele de la facultate. „Am creat o bază de date pentru iepuri. Aici țin evidența tuturor femelelor. Când au fost însărcinate, de câte ori au născut, câți pui au. Facem și însămânțare artificială. A venit un specialist din Germania și ne-a învățat. După cum vedeți, la noi totul e serios”, ne asigură fermierul care se gândește, în perspectivă, să se ocupe și de prelucrarea pielicelelor. „Mă gândesc să luăm un designer și să deschidem și o minifabrică de producere a blănurilor”, ne dezvăluie el planurile.
„Prietenii spun că sunt crazy (nebun – n.r.), dar ei sunt naivi. În R. Moldova e deficit de carne de iepure, iar, indiferent de criză, oamenii vor cumpăra mereu de mâncare”, spune fermierul de la moară.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2