20:29:05 16.04.2024
Stiri

Un fost ministru spune cum BNM a legalizat „pe ușa din spate” noii proprietari de la BEM care au procurat acțiuni de la Plahotniuc

Politică 29.07.2016 08:30 Vizualizări2591 Autor: Ziarul National
Un fost ministru spune cum BNM a legalizat „pe ușa din spate” noii proprietari de la BEM care au procurat acțiuni de la Plahotniuc


Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, susține că, în anul 2012, mai mulți deputați din Parlament cereau mai multe drepturi pentru cei care achiziționaseră atunci acțiuni de la Banca de Economii, adică pentru Veaceslav Platon și partenerii săi care, a declarat acesta, a procurat acțiunile de la Vladimir Plahotniuc, inclusiv pe cele pe care le-ar fi furat acesta de la Victor și Viorel Țopa.

Iar peste o zi, pe 27 aprilie 2012, Banca Națională a Moldovei i-a și legalizat „pe ușa din spate”.

„În şedinţa plenară a Parlamentului din 26 aprilie 2012, unii aleşi purtau grijă unor noi „acţionari” apăruţi la BEM. „Au obţinut şi ei, sărmanii, nişte acţiuni, sunt minoritari şi vor şi ei careva drepturi”, zicea un fost preşedinte. „Nu înţeleg unde este raider aici”, se întreba un alt viitor preşedinte… Doar peste o zi, pe 27 aprilie 2012, BNM, contrar prevederilor legale, contrar discuţiilor din Parlament, ilegal legalizează aceşti noi „proprietari” de acţiuni la BEM, chiar dacă exista sechestru impus din partea CNPF pe aceste acţiuni litigioase. Aceşti noi „proprietari” erau acele patru companii („partenerii” lui Veaceslav Platon), despre care BNM nu avea oficial confirmările necesare despre beneficiarii din spate pentru legalizare. I-a legalizat prin uşa din spate”, scrie Veaceslav Negruță pe blogul său.

Fostul ministru al Finanțelor scrie că a informat Consiliul Suprem de Securitate despre riscurile acțiunilor concertate în sistemul bancar, inclusiv despre „necesitatea evaluării existenţei expunerii grupului dat de persoane faţă de finanțarea externă în vederea evaluării riscului de preluare a controlului asupra unui segment important din sectorul bancar de către persoane care pot avea şi alte interese decât cele de afaceri”.

„Peste patru ani (doar ani) ei s-au autoidentificat. Ce zic ei azi, aceşti deputaţi, despre acest „personaj periculos pentru sistemul bancar” (citat preluat de la un preşedinte de Parlament)? … Doar numele lor sunt aceleași, doar guvernarea e aceeași … Dar mesajele – diferite, în dependenţă dacă e „peace” (pace - n.r.) sau „war” (război - n.r.). Şi politica sau partidele тут непричем (nu au nicio legătură - n.r.). Just business! (numai business - n.r.)”, continuă fostul ministru.

Negruță crede că acea confesiune a lui Platon despre faptul că a procurat acțiunile de la Plahotniuc este „despre multe”, inclusiv despre „stat captiv, despre instituţii conduse de persoane vulnerabile, despre grupuri de interese, care ba convieţuiesc, ba sunt în războaie, despre de ce raportul Kroll 1 (întocmit în baza informaţiilor furnizate de către BNM, aşa scrie chiar în raport) nu conţine şi această perioadă de „schimbări de acţionari”, dar începe doar din august 2012, despre de ce documentele de stat ale unei comisii speciale sunt păstrate ani în şir în afara secretariatului sau arhivei Parlamentului, despre de ce „raportul alternativ al unui deputat” într-o comisie specială a fost filtrat în partid şi a fost lipsit exact de perioadele şi evenimentele relevante…”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md