Parlamentul European a VOTAT, de principiu, acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată R. Moldova
Parlamentul European (PE) a votat, de principiu, acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată R. Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Muresan.
„Am cerut, în calitatea mea de responsabil din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova, ca banii să fie acordați cu condiția ca autoritățile de la Chișinău să îndeplinească mai multe condiționalități legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit”, menționează Mureșan.
Potrivit lui, R. Moldova are nevoie de acești bani ca să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia, acesta este și motivul pentru care UE oferă acest ajutor.
„Eu vreau ca banii să fie livrați cât mai repede. Trebuie să ne asigurăm, însă, că sprijinul financiar pe care UE îl oferă R. Moldova nu ajunge în buzunarele politicienilor corupți, ci că ei sunt utilizați acolo unde este cu adevărat nevoie de ei, în folosul oamenilor de rând”.
Banii sunt prevăzuți a fi acordați de Comisia Europeană în trei tranșe, iar, înainte de plata fiecărei tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca R. Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă și tot mai competitivă pe piața globală și cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toți cetățenii săi.
Amintim că ieri, în Parlamentul European, au avut loc dezbateri privind acordarea celor 100 de milioane pentru R. Moldova. Majoritatea parlamentarilor europeni s-au pronunțat pentru acordarea acestei asistențe financiare pentru R. Moldova, dar au fost și deputați care au optat pentru noi condiționalități.
„Voi vota pentru această asistență acordată R. Moldova, deoarece oamenii au suferit poate mai mult decât cetățenii altor țări aflate în tranziție. Această suferință a început cu deportările în Siberia... Această tranziție parcă nu se mai termină pentru Moldova”, a menționat europarlamentarul român Theodor Stolojan.
De aceeași părere a fost și deputatul Nicola Caputo. „În noiembrie 2016, Fondul Monetar Internațional a încheiat un acord pe trei ani de creditare extinsă pentru 179 de milioane de euro, cu un buget de punere în practică considerat mulțumitor. Și UE ar trebui să revină asupra programului său cu R. Moldova”.
Totuși, unii europarlamentari au declarat că banii trebuie acordați doar dacă R. Moldova va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, privind modificarea sistemului electoral. „Comisia de la Veneția a explicat lipsa de oportunitate a acestei legi electorale. Retrageți acest proiect de lege electorală. El nu are nimic de a face urgențele societății moldovenești”, a opinat europarlamentarul român Cristian Preda.
De partea celaltă, Noroca Nicolai a subliniat că UE trebuie să-și respecte propriile valori, care prevăd că niciodată nu-și poate permite să intervină în elemente de suveranitate ale unui stat. „UE nu poate cere unui stat membru un anumit tip de lege electorală”, a conchis Nicolai.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"