Iohannis RESPINGE împrumutul acordat R. Moldova
Președintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare Parlamentului Acordul cu Republica Moldova promovat de fostul Guvern Ponta. Președintele nu este de acord ca România să dea bani Republicii Moldova în absența siguranței că procesul democratic și european va continua la Chișinău.
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă în valoare de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României. Asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, iar scadența fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.
„Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate - considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.
Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, din perspectiva considerentelor anterior expuse”, se arată în cererea președintelui.
Amintim că anterior și premierul român Victor Ponta a declarat că România nu va acorda împrumutul promis în cazul în care la Chișinău va fi creată o alianță cu participarea partidelor proruse.
Criza energetică provocată de Rusia, șansă pentru reintegrarea Transnistriei? „Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul R. Moldova”
Maia Sandu, despre ultimele mișcări din politica de la București: „Sperăm să fie rezolvată cât mai repede criza politică și să avem cu cine vorbi la București. Vrem să putem conta pe sprijinul României, când ne vom confrunta cu o criză energetică”
Peste 63 000 ha de terenuri și păduri degradate din R. Moldova vor fi reabilitate cu suportul financiar al Uniunii Europene