CUIRIOS // Ghimpu grăbea ieri Curtea Constituțională să dea un VERDICT în privința LEGALITĂȚII sistemului mixt, dar DECIZIA a fost emisă... la 15 decembrie 2017. Ce prevede aceasta
Judecătorii Curții Constituționale nu au admis spre examinare sesizarea fracțiunii Partidului Liberal privind controlul constituționalității legii care instituie sistemul mixt de vot în R. Moldova. Astfel, viitoarele alegeri vor avea loc conform noilor modificări ale legislației electorale.
Curios este faptul că această decizie a fost luată de Curtea Constituțională încă la 15 decembrie 2017, potrivit site-ului instituției, fără ca liberalii să fie informați. Ieri, liderul PL, Mihai Ghimpu, a expediat o scrisoare la adresa Curții Constituționale, în care solicita urgentarea examinării sesizării depuse la 5 septembrie 2017.
„Deşi Legea Nr. 154/2017, supusă controlului constituţionalităţii, reglementează relaţii sociale extrem de importante, ce aduc atingere suveranităţii prin afectarea votului cetăţenilor şi prejudiciază însăşi fundamentul existenţei statului, în mod inexplicabil, după aproape cinci luni de la data depunerii sesizării, Înalta Curte nu a considerat necesar să se expună pe marginea argumentelor invocate de noi în sesizare”, se arată în scrisoarea semnată de liderul PL.
„Curtea observă că, deși se solicită controlul constituționalității în ansamblu a prevederilor Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, în esență, autorii sesizării invocă neconstituționalitatea prevederilor referitoare la: 1) numărul de tururi pentru alegerile parlamentare 2) circumscripțiile electorale 3) numărul de semnături ale susținătorilor pentru înregistrarea candidatului în cursa electorală 4) obligativitatea prezentării de către candidat a certificatului de integritate 5) exercitarea dreptului de vot la secţia de votare din circumscripţia uninominală unde alegătorul îşi are domiciliul.
Curtea reține că prin Legea nr.154 din 20 iulie 2017 a fost modificat și completat, printre altele, Codul electoral.
În acest sens, potrivit normelor de tehnică legislativă, dispoziţiile de modificare şi completare a unui act legislativ se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta. Prin urmare, intervenţiile ulterioare de modificare şi de completare a acestora trebuie raportate la actul de bază. Așa fiind, Curtea va raporta obiectul sesizării la actul de bază, în speță Codul electoral”, apreciază Curtea.
După ce au fost analizate punctual toate prevederile enumerate de liberali, judecătorii Curții Constituționale au stabilit: „Se declară inadmisibilă sesizarea fracțiunii parlamentare a PL privind controlul constituționalității:
- articolului 44 alin.(1) lit.e1);
- articolului 73 alin.(2) și (3);
- articolului 74 alin.(4), (5) și (6);
- articolului 80 alin.(1) teza a doua și alin.(5);
- și articolului 87 alin.(4) din Codul electoral în redacția Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative.
Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani