UE își oferă timp pentru negocieri comerciale cu SUA, suspendând temporar contramăsurile tarifare


Uniunea Europeană a decis să suspende temporar răspunsul la taxele vamale impuse de SUA, pentru a oferi o oportunitate negocierilor, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Dacă negocierile nu au un rezultat satisfăcător, contramăsurile noastre vor intra în aplicare”, a declarat ea printr-un mesaj pe rețeaua X. „Am luat la cunoștință anunțul președintelui Trump. Dorim să oferim o șansă negocierilor. În timp ce pregătim adoptarea contramăsurilor UE, care sunt susținute puternic de statele membre, le vom suspenda temporar pentru 90 de zile”, a spus președinta Comisiei Europene.
Deși negocierile sunt suspendate, ea a precizat că, între timp, continuă „activitatea pregătitoare” pentru alte măsuri ale blocului european. „După cum am mai menționat, toate opțiunile rămân pe masă”, a adăugat Ursula von der Leyen. Joi dimineață, ea salutase anunțul președintelui american Donald Trump privind suspendarea pentru 90 de zile a deciziei de aplicare a unor „tarife reciproce” care ar fi taxat blocul european cu 20%.
„Salut anunțul președintelui Trump de a suspenda tarifele reciproce. Este un pas major către stabilizarea economiei globale”, a afirmat ea pe X. „Condițiile clare și predictibile sunt fundamentale pentru funcționarea comerțului și a lanțurilor de aprovizionare”, a completat Ursula von der Leyen.
Miercuri, Comisia Europeană anunțase că a obținut susținerea țărilor UE și că a aprobat un set inițial de contramăsuri la tarifele SUA pentru oțel și aluminiu, care urmau să fie aplicate începând din 15 aprilie. Astfel, Uniunea Europeană intenționa să impună taxe suplimentare, de 25%, pe o serie de importuri din SUA, ca răspuns specific la taxele vamale americane pentru metale.
În ultimele luni, Uniunea Europeană a fost afectată de mai multe ori de tarifele impuse de administrația americană: 25% pentru oțel și aluminiu, 25% pentru automobile și 20% pentru alte produse europene.
Trump cere ca UE să își reducă excedentul comercial cu SUA, prin cumpărarea unor cantități nerealiste de gaz sau prin reducerea standardelor de siguranță pentru mașini. Deși Europa vinde mai multe bunuri americanilor, SUA se bucură de un excedent când vine vorba de servicii. În total, relația comercială de 1,3 trilioane de euro are o diferență de doar aproximativ 50 de miliarde de euro.
„UE consideră că tarifele americane sunt nejustificate și dăunătoare, provocând prejudicii economice ambelor părți, precum și economiei mondiale. UE și-a exprimat clar preferința de a găsi soluții negociate cu SUA, care să fie echilibrate și reciproc avantajoase”, a precizat executivul comunitar.
Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a readus în discuție ideea eliminării tuturor tarifelor industriale printr-un acord „zero pentru zero”, pe bază reciprocă.









































































