01:40:06 25.04.2024
Stiri

UE dă, Rusia culege // Cum au votat moldovenii din satele finanțate la GREU de UE

Politică 07.12.2014 15:02 Vizualizări5851 Autor: Mariana Rață
UE dă, Rusia culege // Cum au votat moldovenii din satele finanțate la GREU de UE


Paradox // După ce localitățile lor au fost finanțate la greu de UE, locuitorii din mai multe sate și orașe din R. Moldova au votat pentru partidele care ne vor mai aproape de Rusia

Cu toate că au beneficiat în ultimii patru ani de proiecte de sute de mii de euro, bani europeni, pentru a-și construi apeducte, rețele de canalizare, școli, centre medicale, cetățenii din mai multe localități din republică au ales, pe 30 noiembrie, să își dea votul partidelor prorusești care ne îndeamnă în Uniunea Vamală și contestă semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Investiții europene versus preferințe rusești

Orășelul Costești din raionul Râșcani se află în topul localităților din republică care au beneficiat de cea mai mare finanțare din partea Uniunii Europene.

În ultimii ani, aici au ajuns fonduri europene în valoare de peste 1,3 milioane de euro, aproximativ câte o mie de euro de locuitor, o rată fără precedent pentru R. Moldova.

Cu toate acestea, localitatea, despărțită doar de apele Prutului de spațiul european, a ales să voteze duminică pentru cei care își doresc o Moldovă în „buzunarul” Kremlinului.

Pentru partidele prorusești, aici au votat 56,6% din locuitori (PSRM – 36,5%, PCRM – 20,10%), în timp ce pentru partidele care urmează să formeze alianța proeuropeană au votat puțin peste 26% din costeșteni.

„Votează cu buzunarul, nu cu mintea”

Din componența orășelului Costești face parte și satul Duruitoarea Veche, despre care Ziarul NAȚIONAL a scris în această vară. Din bani europeni, în această localitate cu 172 de case, în care oamenii duc lipsă de apă potabilă de zeci de ani, a fost construit un apeduct, iar acum se lucrează și la o rețea de canalizare.

„Ce să-i faci, mamii? Mulți de la noi din sat lucrează la Moscova și votează cu buzunarul, nu cu mintea”, ne spune mătușa Larisa, o locuitoare din Duruitoarea Veche cu care am discutat și în vară, când am vizitat sătucul. Femeia era atunci entuziasmată că satul lor a prins a se civiliza și se apropie de felul cum arată satele din Europa, așa cum le-a prins mătușa la televizor.

Proiectele de 80 de milioane de lei nu i-au convins

Investițiile europene nu i-au convins nici pe locuitorii din raionul Sângerei, unde schimbările se văd la fiecare colț. Pentru reabilitarea grădinițelor și școlilor din raion, o fundație elvețiană a acordat 960 de mii de lei, pentru construcția de blocuri sanitare la școlile din Sângerei s-au cheltuit alte 4,2 milioane de lei, veniți din Elveția. Germanii urmează să mai aloce 23 de milioane de lei pentru construcția apeductului Bălți-Sângerei, iar alte cinci milioane de lei, fonduri europene, au fost atrase în raion pentru construcția unui incubator de afaceri. În Sângerei a mai fost construit și un bloc locativ social pentru familiile vulnerabile, din cele peste 13,7 milioane de lei, oferiți de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar pentru crearea „Platformei virtuale pentru facilitarea proiectelor transfrontalier ale tinerilor” și„Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere”, din fondurile UE, în Sângerei au mai venit alte 33,6 milioane de lei.

Drept răspuns, cei mai mulți dintre locuitorii raionului Sângerei au votat pentru socialiști, comuniști, comuniști-reformatori și Blocul „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” (în total, 52,12% din voturi).

Propagandă cu preoți și cu „buzunarul”

Gheorghe Meaun, președintele raionului Sângerei, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că de vină pentru această situație s-ar face propaganda prorusească masivă din perioada campaniei electorale.

„La noi s-a implicat masiv biserica în această campanie electorală. În ziua alegerilor, a venit Episcopul Marchel în raion. Iar mai devreme, a chemat preoții și i-a îndrumat ce să facă. Am informații că, pe perioada campaniei, preoții din raion au mers de la ușă la ușă și au făcut agitație electorală pentru Partidul Socialiștilor”, ne-a comunicat președintele raionului.

Gheorghe Meaun susține că un alt factor care a determinat votul prorusesc este că în 18 din cele 74 de localități din raion populația majoritară este vorbitoare de limba rusă.

„În plus, mulți de la noi din raion au rude plecate la Moscova. Acestea i-au sunat și i-au îndemnat să voteze socialiștii. Ceea ce am înțeles eu e că cetățenilor noștri nu le trebuie investiții în dezvoltarea localității, ci ceva de pus astăzi în buzunar”, a mai spus președintele raionului Sângerei.

Alte localități, același fenomen

În orașul Vulcănești,în ultimii ani s-au făcut debursări de 517 mii de euro pentru proiecte finanțate de donatorii europeni și americani. Iar la alegerile din 30 noiembrie, cei din Vulcănești au votat aproape în totalitate pentru „mesagerii” Moscovei. PSRM, PCRM și Blocul „Alegerea Moldovei –Uniunea Vamală” au acumulat împreună 82,02% din voturi.

Iar în orașul Drochia, locuitorii au votat în proporție de 59,54 la sută pentru partidele proruse, chiar dacă țările din Uniunea Europeană le-au acordat asistență financiară în valoare de peste 504 mii de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md