Trump decide reluarea livrărilor de muniție către Ucraina după o săptămână de pauză surprinzătoare


Administrația Trump s-a răzgândit după ce inițial a oprit livrările către Ucraina săptămâna trecută. Acum, a decis să reia trimiterea de obuze de calibrul 155 de milimetri, standard NATO, și rachete destinate sistemului Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS). Acestea sunt utilizate de lansatoare multiple de rachetă de tip M270, conform unor oficiali americani de rang înalt.
Cu toate acestea, nu se precizează exact despre câtă muniție este vorba. Este de remarcat că președintele american a anulat săptămâna trecută, în mod neașteptat, o livrare de armament către Ucraina. Aceasta ar fi trebuit să includă 30 de rachete de apărare antiaeriană de tip Patriot, 8.500 de obuze de calibrul 155 de milimetri, peste 250 de rachete GMLRS și 142 de rachete aer-sol de tip Hellfire.
"Această decizie a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul loc, în urma unei analize de către Departamentul Apărării a ajutorului militar al națiunii noastre către alte țări", a justificat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că: "Din câte înțelegem, decizia a fost motivată de o lipsă de arme în depozite. Cu cât mai puține arme sunt furnizate Ucrainei, cu atât mai apropiat este sfârșitul operațiunii militare speciale."
Această "pauză" face parte din negocierile ruso-americane privind Războiul din Ucraina. Donald Trump, președintele american, a promis încă de la întoarcerea sa la Casa Albă, să oprească Războiul din Ucraina în 24 sau 48 de ore, și apoi 100 de zile.
Totuși, dezacordurile persistă. Moscova solicită ca Ucraina să-i cedeze patru regiuni: Zaporojie, Herson, Lugansk și Donețk, precum și Crimeea. De asemenea, vrea ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să-și reducă dimensiunea armatei. Până acum, nu s-a ajuns la niciun acord concret, dar au avut loc câteva schimburi de prizonieri.
La începutul acestei săptămâni, Donald Trump s-a declarat "foarte nemulțumit" de negocieri. El l-a acuzat pe Vladimir Putin că spune "prostii" despre Ucraina. "Va trebui să trimitem arme suplimentare, în principal arme defensive", a anunțat el luni și a indicat că este pregătit să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei.
Președintele ucrainean, Volodimir zelenski, a discutat telefonic cu omologul său american și a dat asigurări că acesta este pregătit să "consolideze protecția" spațiului aerian al Ucrainei. Axios a dezvăluit că i-a promis zece sisteme de tip PATRIOT, Germania s-a angajat să cumpere aceste sisteme pentru a le vinde Kievului.
Marți, președintele ucrainean și-a "însărcinat" ministrul Apărării și șeful Statului Major să intensifice toate contactele cu partea americană în vederea livrării sistemelor de apărare antiaeriană.
Statele Unite livrează în mod regulat armament Ucrainei. Washingtonul a oferit Kievului un ajutor militar în valoare de 64,6 miliarde de dolari de la invazia rusă la scară mare, la 24 februarie 2022, potrivit institutului Kiel, care monitorizează ajutorul acordat Ucrainei.
Cu toate acestea, armata rusă continuă să înainteze lent pe teren. Recent, a anunțat că a cucerit un sat în regiunea Dnipopetrovsk, pentru prima dată de la începutul războiului. Moscova nu a revendicat nicio cucerire în această regiune ucraineană de la începutul conflictului.
"Acolo unde pune piciorul un militar rus, acel loc ne aparține", a declarat Vladimir Putin pe 20 iunie.






































































