Trump decide expedierea de armament defensiv suplimentar Ucrainei pe fondul negocierilor tensionate cu Rusia


Statele Unite au promis să trimită mai mult armament Ucrainei, a declarat președintele american Donald Trump. Această promisiune vine la câteva zile după ce s-a anunțat suspendarea anumitor livrări de armament american. Situația a apărut în contextul în care negocierile diplomatice nu înregistrează progrese, potrivit AFP.
"Va trebui să trimitem armament suplimentar, în principal armament defensiv", a afirmat președintele american, exprimându-și nemulțumirea față de Vladimir Putin, omologul său rus. "Ei sunt loviți foarte, foarte dur", a adăugat Trump, referindu-se la ucraineni.
În ianuarie, Donald Trump a încercat să exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru o încetare a luptelor, dar fără succes concret. Guvernul său a decis să oprească furnizarea anumitor armamente către Kiev, oficial din cauza temerilor legate de scăderea stocurilor de muniție ale Statelor Unite, care este susținătorul principal militar al Ucrainei de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. Reprezentanți americani au încercat să minimalizeze impactul acestei măsuri, fără a furniza detalii suplimentare.
În mandatul fostului președinte democrat Joe Biden, SUA au oferit Ucrainei ajutor militar de peste 65 de miliarde de dolari. Din ianuarie, de când Trump s-a întors la Casa Albă, el nu a anunțat noi ajutoare pentru Kiev.
Diplomația se află într-un impas între părțile aflate în conflict. Două runde de negocieri între ruși și ucraineni, găzduite în Turcia pe 16 mai și 2 iunie, nu au condus la vreun progres semnificativ, iar o a treia rundă nu a fost încă anunțată. Vineri, de Ziua Națională, Donald Trump a mărturisit că este "foarte nemulțumit" de conversația telefonică avută joi cu Vladimir Putin. "El vrea să meargă până la capăt. Să continue să ucidă oameni. Nu e bine", a spus Trump, la bordul Air Force One.
Președintele american a sugerat că ar putea intensifica sancțiunile impuse Moscovei după ce a evitat să recurgă la ele în ultimele șase luni, în tentativa de a-l convinge pe Putin să pună capăt războiului. Putin își menține cerințele maximaliste. El vrea ca Kievul să cedeze Rusiei teritoriile anexate și să renunțe la aderarea la NATO. Ucraina și susținătorii săi occidentali consideră aceste cerințe inacceptabile. În schimb, Ucraina solicită retragerea completă a forțelor ruse de pe teritoriul său, care este ocupat în proporție de 20%.
Rusia a anunțat luni că a cucerit o localitate din regiunea Dnipropetrovsk, în partea central-estică a Ucrainei, un fapt fără precedent de la începutul conflictului din februarie 2022. Satul, numit Dacinoie, se află la 70 de kilometri de Donețk, controlat de Rusia. Kievul nu a oferit încă o reacție oficială față de acest anunț. Statul Major ucrainean susținea anterior că trupele ruse au fost respinse duminică în zona respectivă.
Un expert militar ucrainean, Oleksii Kopytko, sugerează că Rusia încearcă să stabilească "o zonă tampon" pentru a limita eventualele atacuri ucrainene pe front și în adâncime. Kopytko, fost consilier la Ministerul ucrainean al Apărării, a declarat pentru AFP că Moscova "nu are și nu va avea resursele necesare pentru a avansa rapid".
Forțele ruse continuă să bombardeze orașele ucrainene aproape zilnic, iar Ucraina răspunde cu atacuri aeriene similare în Rusia. În noaptea de luni spre marți, Forțele Aeriene ucrainene au observat prezența unor drone în regiunile Sumi și Harkov. În sud, primarul din Mikolaiv, Oleksandr Senkevici, a raportat pe Telegram o explozie și a avertizat despre amenințarea dronelor. Bărbat de 51 de ani a fost rănit la periferia orașului și spitalizat, conform guvernatorului regiunii, Vitali Kim.
În noaptea precedentă, Moscova a lansat 101 drone și a tras patru rachete spre Ucraina, atacuri care au dus la moartea a cel puțin patru persoane și zeci de răniți, conform autorităților ucrainene. Două centre de recrutare militară, în Harkov și Zaporojie, au fost lovite, rănind patru persoane, potrivit Kievului. Ucraina, de asemenea, a lansat 91 de drone de atac în noaptea de duminică spre luni, conform Moscovei. Serviciul de informații al armatei ucrainene a indicat că o rafinărie de petrol din regiunea rusă Krasnodar, implicată în conflictul de agresiune, a fost ținta unui atac.








































































