11:31:20 23.11.2024
Stiri

Diplomat în R. Moldova // Trafic de copii sub acoperire

Anticorupție 07.06.2014 11:03 Vizualizări10978 Autor: Polina Cupcea


Diplomat în R. Moldova // Trafic de copii sub acoperire ipn.md

Inechitate: Din cauza unor „greșeli” intenționate a organelor de drept, astăzi sunt în libertate câțiva traficanți care au exploatat sexual mai mulți minori din R. Moldova

Nikolaos Georgiadis, fostul consilier al ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, se află în prezent la libertate, deși, în perioada când își desfășura misiunea pe teritoriul țării noastre, ar fi exploatat sexual mai mulți minori, iar pe numele lui Procuratura Generală (PG) a deschis un dosar penal. Însă, printr-o mutare neașteptată a organelor de drept, acesta scapă basma curată. Din această cauză, specialiștii consideră că drepturile copilului în procesele de judecată sunt încălcate.

Relații sexuale cu minori

Nikolaos Georgiadis, fost membru al Parlamentului elen, a venit în R. Moldova în aprilie 2010, în calitate de consilier al ministrului Economiei în cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Potrivit Centrului de Combatere a Traficului de Persoane (CCTP), Nikolaos Georgiadis ar fi întreținut relații sexuale cu mai mulți minori, cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani. Din spusele oamenilor legii, diplomatul locuia într-un apartament luxos de 169 de metri pătrați, care se afla pe str. Petru Movilă din centrul capitalei, unde chema băieții pentru a-și satisface poftele sexule, achitându-le câte 400 de lei.

După mai multe cercetări și probe acumulate de CCTP, pe numele lui, în luna noiembrie a aceluași an, a fost pornită o cauză penală de către PG.

„Din probele noastre acumulate, Georgiadis a întreținut relații sexuale cu minori, aceștia provenind din familii sărace. Inițial, totul a pornit de la o rețea de traficanți, care ofereau străinilor minori pentru a-și satisface poftele sexuale. Printre acești străini era și numele unui oarecare Nick. Noi nu știam că el era diplomat, așa că am acumulat probe: video, interceptări telefonice, care demonstrau că acest Nick a întreținut relații sexuale cu băieți de până la 18 ani”, afirmă directorul adjunct al CCTP, Iurie Podarilov.

„Încetare”, în loc de „suspendare”

Astfel, pe 30 noiembrie 2010, Nick Georgiadis a fost reținut de către organele de drept și eliberat în aceeași zi. „L-am reținut pe grec pe Aeroportul Internațional Chișinău, ca în aceeași zi să fie eliberat, deoarece a prezentat cardul diplomatic care îi oferea imunitate și nu putea fi reținut”, relatează Podarilov.

Tot în ziua respectivă, PG emite o ordonanță privind încetarea urmăririi penale. Potrivit ordonanței, Georgiadis a fost eliberat imediat, deoarece prevederile Convenției de la Viena cu privire la relații diplomatice arată că Georgiadis nu poate fi supus niciunei forme de arest sau detențiune. Potrivit experților, urmărirea penală nu trebuia încetată, ci suspendată, fiindcă peste o lună și jumătate, pe 15 ianuarie 2011, cardul diplomatic al lui Georgiadis a expirat, iar mandatul acestuia nu a fost prelungit.

„Statul nostru intenționat, prin acțiunile sale, a admis eschivarea lui Georgiadis de la răspundere penală. Imediat ce a fost reținut, în acea zi a fost încetată urmărirea penală. Motivul invocat de procurorul de la Secția trafic a fost că el se bucură de imunitate diplomatică. Codul de Procedură Penală (CPP) nu prevede astfel de temei și acest lucru îl cunoștea procurorul. Urmărirea penală trebuia suspendată, până la expirarea cardului diplomatic, după care, peste câteva săptămâni, se putea de reluat urmărirea penală și de judecat această persoană”, a declarat avocata Centrului Internațional „La Strada”, Natalia Bayram.

Peste trei luni, reluare

De partea cealaltă, procurorul care a emis ordonanța de încetare, Elena Cazacov, susține că s-au folosit toate pârghiile pentru ca diplomatul să nu scape de pedeapsa penală.

„El a fost reținut ca bănuit în comiterea unei infracțiuni ca persoană fizică. Ulterior, a fost găsită asupra lui legitimația de diplomat, confirmată, în aceeași zi, de către Ministerul de Externe. Conform Convenției de la Viena, nu am avut altă soluție decât să-l eliberăm. Apoi, după ce i-a fost încetată imunitatea, am anulat ordonanța din 30 noiembrie și am reluat, ulterior, urmărirea penală”, a menționat Cazacov.

Însă, ordonanța de reluare a fost emisă pe 7 aprilie 2011, peste trei luni de la expirarea cardului diplomatic al lui Georgiadis.

Drepturile copilului, încălcate

Pe 23 mai 2012, a fost pronunțată încheierea judecătorului de instrucție a Judecătoriei Centru care declara nulă ordonanța procurorului general din 7 aprilie 2011, deoarece nu au fost găsite fapte noi. Încheierea a fost irevocabilă de la pronunțare.„Instanța de judecată a declarat ilegală ordonanța noastră, menționând că, în momentul reținerii, el avea imunitate diplomatică și noi nu aveam dreptul să investigăm acțiunile lui. Astfel, instanța a dispus încetarea urmăririi penale”, a conchis Cazacov.

„Ambele ordonanțe emise de Procuratură au fost înfăptuite incorect, atât ordonanța de încetare, cât și cea de reluare. Din cauza emiterii Ordonanței de încetare din 30 noiembrie 2011 cu încălcarea de procedură, prin care s-a admis eroare de drept, aceasta a dus la viciu fundamental care a afectat hotărârea pronunțată și care a dus la încălcarea esențială a drepturilor și libertăților garantate de Convenția Europeană pentru apărarea Drepturilor și Libertăților fundamentale ale Omului. Georgiadis a revenit în perioada urmăririi penale în R. Moldova. De ce nu a fost reținut, dacă nu mai avea imunitate?”, întreabă Bayram.

„Materialele acumulate asupra diplomatului puteau fi expediate statului elen pentru a fi tras la răspundere penală sau declarat persona non grata. De ce nu au fost transmise ori declarate, deja nu ține de competența poliției, e treaba PG”, a specificat Podarilov.

Nici ridicarea imunității, nici persona non grata

Dosarul nu a fost remis autorităților elene. Potrivit informației trimise, pe 21 februarie 2011, de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova către PG, reiese că, pe durata în care funcționarul străin se bucura de privilegii și imunități, la minister nu a parvenit nicio solicitare din partea organelor de drept ca să ceară Comisiei Europene și PNUD ridicarea imunității de jurisdicție a diplomatului, cum de fapt nu au parvenit informații care ar determina ministerul să-l declare persona non grata. „Această eventuală renunțare ar fi făcut posibil ca acțiunile ilicite imputate cetățeanului străin să cadă sub incidența legislației penale a R. Moldova, inclusiv în momentul arestării”, scrie în informația MAEIE.

„El avea imunitate mai specifică și era o procedură aparte de ridicare a imunității. Dosarul nu a mai fost expediat, deoarece, odată ce instanța a dispus stoparea urmării penale, nu mai existau temeiuri”, se „scuză” Cazacov.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md