TOPUL celor mai TRANSPARENTE 10 localități din R. Moldova! Ce oraș s-a clasat pe primul loc
Majoritatea administrațiilor publice locale din R. Moldova nu-și consultă locuitorii atunci când ia decizii, drept urmare participarea cetățenilor în procesul decizional este minimă, iar conflictul de interese predomină în gestionarea treburilor locale.
Aceasta este concluzia experților IDIS „Viitorul”, care au analizat gradul de transparență a zeci de localități din R. Moldova.
Viorel Pârvan, expert al IDIS „Viitorul” , a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, rezultatele studiului privind transparența autorităților publice locale, după ce au fost analizate paginile web ale primăriilor în baza mai multor criterii, cum ar fi accesul cetățenilor la informație, participarea acestora la procesul decizional, achizițiile publice, administrarea proprietății publice, bugetarea etc.
Studiul arată că cea mai transparentă localitate din R. Moldova este Cimișlia, urmată de Chișinău, Cahul, Fălești, Ungheni, Soroca, Bălți, Orhei, Călărași și Drochia. La polul opus de află primăriile din Băcioi, Baurci, Cărpineni, Congaz, Otaci și Sângerei.
Potrivit expertului, șapte localități nu au pagini web, iar în cazul a 57,8% din celelalte accesul la informație este parțial. Totodată, 42,4% din localități nu au compartimente dedicate transparenței decizionale.
De asemenea, doar 35,6% din localități anunță despre desfășurarea ședințelor publice și numai cinci localități au utilizat, în 2015, pagina web pentru a consulta cetățenii cu privire la luarea unor anumite decizii.
Nicio administrație publică din R. Moldova nu are pe pagina web o arhivă a achizițiilor publice efectuate în ultimii doi ani și numai primăria Călărași a publicat toate contractele de achiziție din 2015.
Studiul IDIS „Viitorul” mai relevă faptul că 31,9 la sută din localități nu publică deciziile adoptate, iar 37% o fac selectiv.
Ion Butmalai, expert al „IDIS „Viitorul”, a declarat că transparența este extrem de importantă pentru a reduce corupția și a crește eficiența și responsabilitatea autorităților. Acesta a făcut referire la datele Open Government Index care plasează R. Moldova pe locul 46 din 102 țări ale lumii la capitolul deschiderii guvernamentale.
Pentru a facilita accesul cetățenilor la informație, IDIS „Viitorul” a lansat, cu sprijinul Ineko, Slovac Aid și USAID, pagina transparency.viitorul.org care conține o hartă interactivă cu date din 50 cele mai mari localități din R. Moldova.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, lider incontestabil în cursa prezidențială, arată ultimul sondaj înainte de alegerile din România
Primul lot de ouă de consum din R. Moldova a ajuns pe piața UE! Vicepremierul Alaiba: „Sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova e real și continuă să crească”
SAMBO // 16 medalii pentru lotul național la Campionatul Balcanic, rezervat cadeților și juniorilor: R. Moldova, pe locul II