22:05:51 28.03.2024
Stiri

Tineri din R. Moldova: „Noi am venit acasă!”

Moldovenii în lume 23.08.2014 13:04 Vizualizări2867 Autor: Tatiana Scutaru
Tineri din R. Moldova: „Noi am venit acasă!”


Inițiativă // Cinci tineri din R. Moldova, care studiază muzica peste hotare, au revenit în vacanță acasă și organizează concerte gratuite pentru publicul de aici

Marcel Lazăr, Vadim Grumeza, Ionel Manciu, Radu Croitoru și Iurie Atvinovschi sunt cinci foști colegi de liceu, care învață acum la instituții importante din România, Marea Britanie, Finlanda și Rusia. Sunt pasionați de muzică și extrem de talentați toți cinci. Întorși acasă în vacanța de vară, muzicienii nu au putut sta cu mâinile în sân și au pornit un mic proiect, în cadrul căruia au susținut câteva recitaluri de muzică de cameră și de pian. Unul dintre ele a fost în parcarea unui mall, iar altul - la Muzeul de Artă din Chișinău. Muzicienii și-au propus să popularizeze muzica clasică și spun că își doresc să vadă sălile de la Operă pline cu oameni interesați de cultură, artă și frumos.

O vară plină de concerte

Zeci de tineripleacă anual din R. Moldova în căutare de universități și țări mai atrăgătoare, unde să își poată realiza mai bine și mai frumos visurile. Republica noastră este un constant exportator de talente în absolut toate domeniile, dar mai ales în artă. Într-o țară în care muzica de petrecere și cea de pahar este cea mai solicitată, mulți muzicieni care cântă muzică clasică „fug” în societăți care pot umplea până la refuz teatrele, sălile de orgă, filarmonicile și alte centre culturale existente. Marcel Lazăr are 21 de ani și face pian la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, una dintre cele mai bune din domeniu. Tânărul și-a adunat prietenii și a hotărât să nu se plictisească vara, ci să facă ceva ca să trezească publicul interesat de „99 de cumetri” și de „Sârba lui Vasile”. Pentru că și muzica populară, și rockul, și popul au pornit de la muzica clasică, iar moldovenii ar trebui, poate, să asculte mai mult din Beethoven, Mozart, Bach, Vivaldi, Strauss și Chopin.

„Ceva trebuie să se schimbe”

„Sălile noastre sunt goale și asta e foarte trist. Populația Clujului are 450 000 de locuitori, dintre care studenți sunt 150 000, dar cele două Opere sunt mereu pline. Asta se întâmplă și la Filarmonică, și la teatre. La noi, însă, a fost un caz când la Teatrul de Operă și Balet s-a anulat un concert, pentru că s-a vândut un singur bilet! Un singur bilet la 700 000 de mii de chișinăueni! Filarmonica e tot timpul goală, sunt câte 20 de oameni la fiecare concert”, spune muzicianul. „E o incultură totală. Promovăm valori de proastă calitate, iar mass-media pune accent pe ce dă la public. E trist… Eu vreau să revin acasă, dar nu văd cum să revin în țara unde la concerte vin 20 de oameni”, povestește Marcel. „Cu ajutorul acestor concerte, dar și cu Chișinău Youth Orchestra, sper să se schimbe ceva”, zice muzicianul. Pe de altă parte, însă, Marcel își explică această incultură a societății noastre. „Nu poate să vină omul la concert când nu poate să își vândă merele”, exemplifică pianistul.

Chișinău Youth Orchestra

„Suntem o țară de leneși, care nu vor să muncească, însă apar firicele subțiri de tineri care se întorc în țară ori care nu vor să plece și promovează aici cultura. Sper să putem merge înainte”, zice Marcel. „Sunt eforturi destul de mari pe care le facem cu aceste concerte, însă le facem din pură plăcere pentru cultura noastră. Cu siguranță, sunt unii care fac mult mai mult decât mine, dar sunt și unii care nu fac nimic”, spune muzicianul. Marcel este și pianist în Chișinău Youth Orchestra (CYO), care este o mișcare extrem de frumoasă în spațiul cultural de aici și din România. Tinerii din CYO urmează să susțină trei concerte mari la sfârșitul lunii august, unul dintre ele fiind la Palatul Republicii, unde va avea loc Gala Valentinei Naforniță. „Cei care citesc cărți și ascultă muzică clasică îi vor conduce pe cei care se uită la televizor. Dacă vrei să ajungi un Om, trebuie să treci peste tine și să vii la concerte. La început e mai greu, dar după asta o să-ți placă”, concluzionează Marcel.

Rockul a venit de la Bach

Cei cinci băieți au depus mai multe eforturi pentru a susține concertele. La primul din ele a fost nevoie să aducă în parcarea unui mall un pian, scaune și să provoace oamenii să vină să asculte muzică. A fost nevoie de sponsori, care au fost găsiți mai greu, au fost multe repetiții de făcut și multe responsabilități de avut. Eforturile lor însă au fost apreciate, iar anul viitor muzicienii vor reveni iarăși acasă. Ionel Manciu, un alt tânăr din aceasta gașcă, studiază la Academia de Muzică „Guildhall” din Londra și este apreciat de englezi, care i-au oferit o bursă de studiu acolo. „Vreau să popularizez muzica clasică la noi, ca oamenii să se îndrăgostească de ea, să mai uite de nevoi și de greutăți”, spune Ionel, care este un talentat viorist. „E greu să schimbi mentalitatea oamenilor, însă muzica clasică e baza tuturor genurile de muzică. Rockul a pornit de la Bach. Trebuie să îți știi rădăcinile. E ca și cum ți-ai ști frații, surorile și istoria neamului tău”, exemplifică Ionel.

„Muzica clasică e mama muzicii”

„Muzica ne motivează să lucrăm pentru ea. Nu putem altfel. Aș vrea ca tot mai multă lume să înțeleagă că muzica clasică e mama muzicii și să o asculte cât mai mult. Și vreau ca noi să contribuim la asta”, spune Radu Croitoru, care e student la masterat la Universitatea Națională de Muzică din București. Vadim Grumeza, care face vioară la Academia de Muzică din Turku, Finlanda, crede că experiența pe care au trăit-o, scoțând muzica clasică în parcarea din mall, este una frumoasă. „A fost ceva neobișnuit, ceva care nu s-a mai cântat în parcarea de la mall. Nu a fost bun sau rău, ci diferit. M-am simțit foarte relaxat”, a povestit Vadim. Băieții speră ca eforturile lor să fie măcar acea „picătură în mare” în schimbarea mentalității moldovenilor. Muzicienii anunță că vor concerta și anul viitor la Chișinău pentru cei pasionați și interesați de muzica de cameră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md