02:13:45 20.04.2024
Stiri

Republica Moldova // Taxă pentru credință

Social 21.04.2014 12:02 Vizualizări15756 Autor: Galina Munteanu
Republica Moldova // Taxă pentru credință


Taxele pentru serviciile divine în R. Moldova variază de la o biserică la alta

De la câteva sute până la 1 500 de lei. Atât costă reuniunea dintre un bărbat și o femeie în fața Domnului. La cea mai de top biserică din capitala R. Moldova, Catedrala „Nașterea Domnului”, o cununie costă o mie de lei, asta dacă tinerii însurăței vor să fie cununați alături de alte perechi. Dacă vor singuri, atunci vor scoate din buzunar mai mult cu 500 de lei – 1 500 în total. „Nu ducem lipsă, sunt multișori, iar pentru ca să reușim, perechile de tineri sunt nevoite să stea în rând cam jumătate de an. Programarea se face cu câteva luni înainte”, ne spune o slujitoare a Domnului de la catedrală.

„Cununia trebuie să fie o dată în viață, așa că nu ne pare rău că dăm atâția bani”, zice un tânăr care își așteaptă rândul pentru programare la legământ în fața Domnului.

Prețul de la catedrală nu diferă prea mult de cel de la alte biserici din capitală. Bunăoară, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, cununia costă 600 de lei în primele cinci zile ale săptămânii, iar sâmbăta și duminica prețul crește cu 300 de lei. Iar la Biserica „Sfânta Treime” cununia costă 800 de lei. „Prețul nu este bătut în cuie. Pentru cei săraci, la prezentarea unui document care adeverește acest fapt, cununia și botezul se oficiază gratuit”, ne dă asigurări un angajat de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”.

Sute de lei și pentru botez

Pipărate pentru unii creștini sunt și prețurile pentru alte servicii divine. Tariful pentru botez este de 400 de lei, plus taxa de 30 de lei pentru fiecare cumătru. „Nu este tot. Aici se adaugă cruciulița pentru copil, policandrul, pentru părinții care vor să-l aprindă etc. În total, prețul se poate ridica la o mie de lei”, ne spune Maria Spinei din capitală, care recent și-a încreștinat fetița și venise la biserică pentru a o împărtăși.

Pentru o liturghie trebuie să scoți din buzunar 250 de lei, iar un acatist, tedeum ori un parastas costă 35 de lei. Frige la buzunar pentru unii creștini și prețul pentru 40 de slujbe, rugăciune de sănătate pentru cineva. Costul este de 40 de lei pentru fiecare nume. Proscomidia este de cinci lei pentru un nume, la fel ca și pomelnicul.

Bisericile întrețin mitropoliile

„Taxele nu sunt stabilite de Mitropolie, dar de Consiliul parohial pentru fiecare biserică în parte și diferă în funcție de posibilitățile locuitorilor din localitate”, susține secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Banii care se strâng se duc, teoretic, pentru întreținerea bisericii și a Mitropoliei din care face parte biserica. „La noi taxa este simbolică – 100 de lei de la fiecare biserică. Mitropolia nu are alte surse de venit și trebuie să ne întreținem cumva”, ne spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Ion Cosoi. Preotul face o comparație cu țara vecină, România, unde preoții sunt plătiți de către stat. „Primesc salarii, plătesc impozite. Respectiv, sunt susținute și bisericile. Ar fi foarte bine să fie așa și în R. Moldova. Până atunci, însă, suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem”, mai spune Cosoi.

„Cât putem, atâta dăm”

Și contribuția parohiilor care aparțin Mitropoliei Moldovei este destul de modestă, susțin unii preoți. „Nu am fost niciodată impus să plătesc o sumă anumită. Cu cât am putut, cu atât am ajutat Mitropolia. Nu am putut, nu am dat niciun bănuț. Chiar dacă suntem la oraș, nu putem compara venitul unei biserici cu al alteia. La noi la biserică, bunăoară, venitul este unul destul de modest. Biserica este situată pe teritoriul Spitalului de psihiatrie, evident, o bună parte dintre enoriași sunt bolnavi. Cum pot eu să-i cer enoriașului cela bani pentru o lumânare ori vreo slujbă? Vine altul care are posibilitate mai mare și uneori poate da mai mulți bani decât s-ar cuveni și atunci se compensează. Nu vrem ca enoriașul să împrumute bani și să ni-i dea cu inima frântă, mai bine nu donează nimic ori dă cât poate, dar din inimă. În plus, din banii adunați noi întreținem lăcașul sfânt. Trebuie să plătim pentru lumină, căldură și alte servicii, pentru că nu suntem scutiți”, ne spune părintele Alexei de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Chișinău.

„La sat e altfel decât la oraș”

Și dacă la oraș unii enoriași sunt mai avuți, la sat situația este puțin altfel. Chiar dacă sunt stabilite niște taxe, de cele mai dese ori preoții spun că nu țin cont de ele atunci când trebuie să oficieze vreun serviciu divin pentru un enoriaș mai sărac. „Știm cu toții situația oamenilor de la țară, de asta nici nu impunem taxe. Cât pot, atâta donează bisericii. Când sunt sărbători, vin mai mulți la biserică, iar în zilele obișnuite, de obicei, vin doar câteva femei, unele și aceleași”, ne spune părintele Ion din satul Dobrușa, raionul Șoldănești.

Părintele spune că a fost nevoit nu o dată să îngroape pe datorie, să sfințească vreo gospodărie ori să cunune fără vreo para chioară. La sat, o înmormântare costă între 200 și 500 de lei, iar un botez - între 350 și 600 de lei, în funcție de numărul de cumetri care trebuie să plătească între 15 și 25 de lei fiecare. Tot atât costă și o sfințire de casă.

La mănăstiri

Chiar dacă este mai ieftin decât la oraș, creștinii nu prea dau buzna la biserici, doar atunci când au nevoie să oficieze vreo slujbă. De vină, spun aceștia, se fac taxele prea mari. „Cred în Dumnezeu, dar nu prea merg la biserică, anume pentru că se percep taxe. În plus, când vezi unii preoți în ce mașini circulă, ți se taie respirația. Ne întrebăm atunci, dacă spun că nu percep taxe și nu au un business, de unde au atâția bani?”, se întreabă Viorica Maftei din Chișinău.

În ultimii ani, creștinii calcă tot mai des pragul mănăstirilor. „Nu pot să-mi explic de ce creștinii vin să oficieze slujbe la mănăstiri. Probabil că le place, nu știu. În plus, noi nu percepem nicio taxă. Cât poate creștinul, atât donează. Eu în genere sunt împotriva cuvântului taxă și nu ar trebui să fie taxe fixe în lăcașurile sfinte”, susține starețul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Curchi, raionul Orhei, părintele Arhimandrit Siluan.

Spun că nu percep taxe pentru servicii divine nici preoții de la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Condrița, municipiul Chișinău. „Cât voiește creștinul, atâta lasă la mănăstire”, ne dă asigurări un slujitor al Domnului de aici. „Unii vin cu produse alimentare, ulei pentru candele, făină și vin pentru împărtășanie. Este primit totul”, mai spune sursa citată.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md