21:04:05 28.03.2024
Stiri

Tarte la 2 500 de kilometri distanță de casă. A studiat Limbile Străine la Chișinău și face prăjituri de excepție la Paris

Moldovenii în lume 13.03.2015 09:20 Vizualizări5034 Autor: Stela Mihailovici
Tarte la 2 500 de kilometri distanță de casă. A studiat Limbile Străine la Chișinău și face prăjituri de excepție la Paris


Hobby // O moldoveancă îi alintă pe francezi cu cele mai neobișnuite prăjituri pregătite în condiții de casă, care pot concura cu produsele renumitelor patiserii pariziene

Intră la miez de noapte în bucătărie, își pune imaginația și dibăcia în mișcare și scoate ca pe bandă rulantă tarte, una mai frumoasă decât alta. Nu este patisier de profesie, dar face adevărate „opere” dulci, care bucură privirile și fac deliciul invitaților la orice petrecere. Ocupația a devenit una de suflet pentru Tatiana Fedico, originară din R. Moldova, dar stabilită de opt ani la Paris.

Tânără spune că a evadat în „lumea poveștilor” acum patru ani. Din întâmplare a ajuns să creeze din zahăr prințese, personaje din desene animate, animăluțe și tot felul de flori. Nici nu visa atunci la ziua în care va lăsa mătura și cârpa din mână, după ce a curățat ani la rând locuințele și oficiile francezilor, ca majoritatea basarabencelor care au ajuns să muncească la negru în Franța.

Prima tartă pentru soț

„La început a fost tare greu. Eu, o singură fată la părinți, crescută în capitală, cu studii superioare, care cunoșteam la perfecție engleza și germana, am ajuns să spăl veceurile. Lucram cu trei euro pe oră”, povestește Tatiana. Totul a durat până când a rămas însărcinată, iar medicul a anunțat-o că poate pierde copilul. A decis să renunțe la muncă. Stând acasă, își făcea tot mai des drum spre bucătărie. A copt prima prăjitură pentru soțul său pe care a vrut să-l surprindă de ziua lui de naștere.

„Am căutat o rețetă pe internet și mi-a ieșit perfect. Apoi am încercat altele și torturile ieșeau tot mai frumoase. La prima serbare din viața fetiței noastre iarăși am pregătit un tort de care s-au minunat toți invitații. Apoi au urmat zilele de naștere ale prietenilor și cumetrilor”, își amintește Tatiana cum a devenit un adevărat cofetar.


Comenzi online

Hobbyul a ajuns cu timpul o mică afacere. Tatiana și-a creat conturi pe rețelele de socializare prin intermediul cărora primește comenzile. În mare parte, torturile sunt pentru evenimentele organizate la Paris de moldoveni, ucraineni sau ruși, dar încep să fie și pe gustul francezilor. „Am o vecină franțuzoaică care recomandă tartele mele prietenilor. De câteva ori am dus prăjituri la școală la aniversarea fetiței și angajații și mămicile au aflat despre ocupația mea. Ulterior, m-au sunat și au comandat torturi”, spune femeia. Chiar dacă sunt făcute în condiții de casă, produsele nu se deosebesc de cele create în renumitele patiserii franceze.

De două ori mai ieftine

În plus, prăjiturile moldovencei sunt mult mai ieftine decât cele pariziene. O tartă pregătită de Tatiana pentru 15 persoane, decorată după gustul clientului, costă în medie 90 de euro, în timp ce la patiserie prețul depășește 200 de euro. Nu pare scump, dacă ții cont de munca depusă. Tânără spune că poate sta în bucătărie și 30-40 de ore cumulativ pentru a pregăti un tort. „Eu lucrez de obicei nopțile, după ce îmi adorm cele două fetițe. Coc în rolă câte un singur blat pentru ca să iasă uniform. Dacă e un tort multietajat, am nevoie de câteva blaturi și fiecare se prepară în 45-50 de minute. Decorul îl fac ore în șir. La torturile pentru nunți fac mulți trandafiri și muncesc câteva zile. Cumulativ, lucrez vreo 30-40 de ore. La tartele pentru copii, fiecare personaj trebuie aranjat cu atenție, să fie colorat și vesel”, divulgă tânăra secretele din bucătărie.

Visează la propria patiserie

Cele două fetițe ale Tatianei sunt primele persoane care apreciază munca mamei. „Mei, mei, mei”, e reacția permanentă a micuței Beatrice atunci când vede tartele. Chiar dacă le fură privirile și par atât de bune, copiii nu s-au încumetat niciodată să strice prăjiturile. Cel mai mare ghinion e la transportare. „Uneori, când ducem tortul cu mașina la client se mai întâmplă să se lase, dacă e înalt, să-i cadă florile, dar când ajung la destinație îi refac decorul. Nu avem clienți nemulțumiți”, precizează Tatiana.

Ea ar vrea să nu mai muncească nopțile în bucătăria din casă, ci să aibă propriul local în care să prepare și să-și vândă prăjiturile. Are nevoie și de câteva ajutoare. „E visul meu, dar chiria imobilelor e scumpă în Paris. Lunar, e cinci-șase mii de euro. Impozitele sunt mari, plus tot felul de certificate de la autorități. Trebuie să plătești salariu minim unui angajat de 1 400 de euro. Sunt necesare investiții foarte mari”, își face socoteală cofetarul amator.


Studii de specialitate

Până va aduna banii necesari pentru a pune pe roate o afacere, Tatiana Fedico vrea să devină patisier cu acte în regulă. Studiile de specialitate ajung la trei mii de euro. Deși a absolvit Facultatea de Limbi Străine în R. Moldova, tânără nu se vede traducător de engleză sau germană.
„Îmi place ceea ce fac acum și vreau să obțin o diplomă franceză ca patisier. Atunci mă pot duce cu documentul și cu fotografii într-o cofetărie pariziană să le arăt la toți că eu pot face așa opere de artă. Sunt sigură că vor aprecia”, zâmbește Tatiana Fedico.











Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md