Tarnovschi SUSPENDAT, R. Moldova fără medalie la Rio. Reacția CNO, dar și a fostului președinte al forumului olimpic
Sportivul moldovean, Serghei Tarnovschi, care a adus prima medalie pentru delegația R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la proba canoe sprint simplu (pe distanța de 1 000 de metri n.r.), ar fi fost depistat pozitiv la testul anti-dopind și descalificat. Descalificarea presupune retragerea medaliei de bronz în favoarea rusului Ilia Ștokalov, dar și o suspendare de doi ani din toate competițiile.
Surse din cadrul delegației R. Moldova la Rio au confirmat pentru Ziarul NAȚIONAL că informația despre descalificarea lui Tarnovschi, sportiv naturalizat la cererea președintelui Comitetului Național Olimpic (CNO), Nicolae Juravschi, este adevărată. În același context, aceleași surse au precizat că deocamdată nu există o înștiințare oficială despre suspendare și retragerea medaliei.
Citește și Primul INTERVIU al lui Tarnovschi după cucerirea MEDALIEI olimpice pentru R. Moldova. Mai vrea o distincție la Rio
Cu o reacție oficială a venit și CNO. În declarație se spune că CNO nu a fost înștiințat oficial de Federația Internațională de Canoe, Comitetul Internațional Olimpic sau Asociația Mondială Antidoping despre suspendarea lui Serghei Tarnovschi. Până una alta, potrivit CNO, Tarnovschi este posesorul medaliei de bronz.
Fostul președinte CNO, Efim Josanu, susține că a fost șocat să audă această informație despre Tarnovschi și crede că sunt șanse mari să pierdem unica medalie obținută până acum la Rio. „Desigur că putem pierde această medalie. Această ştire m-a făcut să mă prăbuşesc. Chiar mă bucuram imens, marea majoritate a atleţilor noştri au avut un comportament excelent, luând în consideraţie formula şi metodele, şi circumstanţele de pregătire. Nimeni nu a ieşit de pe distanţă, iar Serghei Tarnovschi, când a luat bronzul, a produs o bucurie imensă pentru toţi. Dopajul rămâne, totuşi, un viciu foarte grav pentru toată lumea. Şi aşteptăm şi noi proba a doua, dar mă tem că rezultatul va fi acelaşi”, a declarant Josan pentru Europa Liberă.
Efim Josanu s-a ferit să-l atace pe președintele CNO pentru acest eșec, asta în pofida faptului că ultimul a pus umărul ca primul președinte al mișcării olimpice din R. Moldova să fie înlăturat definitiv de la comitet.
„Nicolae Juravschi, mai întâi de toate, este un mare sportiv. Şi dacă a încercat şi a găsit un tânăr, şi este un tânăr de veritabil talent, aceasta nu este deloc rău. E mai rău, aşa cum v-am spus, pentru că am rămas şocat de această ştire. Nu aș fi atât de categoric că Nicolae Juravschi trage jăratec la turta canoiștilor, în defavoarea altor sportivi. Este o probă care ne-a adus multe satisfacţii. Sigur că această umbră planează. Într-un fel, mulţi spun: „Uite, acolo se acordă atenţie, în altă parte mai puţină”. Şi aceasta trebuie conducătorul mişcării olimpice să o ia în consideraţie, mai ales după acest caz. Nemulţumiri vor fi, dar trebuie să fim corecţi. Ceea ce s-a făcut s-a făcut din bune intenţii. Nu întotdeauna însă iese aşa cum ne-am fi dorit”, a conchis sursa citată.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți