Studiu de caz: Cum au fost majorate pe ASCUNS prețurile la serviciile medicale
Știrea privind majorarea drastică a prețurilor la serviciile medicale prestate în R. Moldova a apărut recent în spațiul public, după ce Hotărârea respectivă de Guvern a fost publicată în „Monitorul Oficial” pe 10 februarie curent.
Totuși, această decizie a fost aprobată de Guvern încă în ședința din 21 decembrie 2016, dar nu a figurat în ordinea de zi, fapt pentru care le-a scăpat jurnaliștilor. Ministra Sănătății Ruxandra Glavan a avut pe acea agendă două proiecte, dar altele decât cel cu privire la majorarea prețurilor pentru serviciile medicale.
Am regăsit documentul ulterior, în procesul-verbal al ședinței de Guvern din 21 decembrie, semn că acest subiect a fost introdus suplimentar pe agendă.
Mai mult, proiectul deciziei nu a fost publicat pe site-ul particip.gov.md pentru a fi supus dezbaterilor publice cu zece zile înainte de adoptarea documentului, așa cum prevede legislația, or prevederile acesteia prezintă un interes deosebit pentru cetățenii R. Moldova, fiindcă îi vizează direct.
Hotărârea de Guvern prin care au fost majorate prețurile la serviciile medicale, numită cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în Hotărârea Guvernului nr.1020 din 29 decembrie 2011, a fost înregistrată cu nr.1460 și cu data de 30.12.2016, iar în „Monitorul Oficial” a fost publicată pe 10 februarie curent.
Odată cu apariția știrilor referitoare la scumpirile operate în sistemul medical au apărut și criticile vizavi de decizia autorităților și chiar proteste în fața Ministerului Sănătății. Instituția a declarat că ajustarea prețurilor este una firească, iar 86% din populația R. Moldova, care are polițe medicale sau este asigurată de Guvern, nu va avea de suferit.
Remarcăm faptul că, atunci când e vorba de majorarea salariilor pentru unele categorii de populație, a subvențiilor sau a alocațiilor, Guvernul este mult mai deschis. Deciziile figurează în ordinea de zi de bază a ședințelor, iar Serviciul de presă al Executivului face publice neapărat și comunicate după ce sunt aprobate de miniștri.
În plus, când există interes din partea autorităților, deciziile oficiale sunt publicate și în câteva ore în „Monitorul Oficial”. În acest caz au trecut aproape două luni.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski