12:00:42 29.03.2024
Stiri

Speranțe, lacrimi și bișniță, la poarta Consulatului României

Social 30.07.2014 17:48 Vizualizări1224 Autor: Ziarul National
Speranțe, lacrimi și bișniță, la poarta Consulatului României


Au venit de cu seară și au înnoptat la poarta Consulatului României din Chișinău, în speranța să fie primii care vor depune actele de admitere la studii în România. Chiar dacă autoritățile române au anunțat că ordinea de înscriere la concurs nu are nicio relevanță, contând mai mult media de la liceu, sute de tineri au stat astăzi la coadă pentru a prinde un loc la liceu, colegiu sau facultate peste Prut.

De începerea concursului de admitere la studii în România au profitat și intermediarii, mereu prezenți în fața consulatului.

Au dormit în drum

Deşi Comisia de admitere şi-a deschis uşa la ora nouă, tineri au venit cu câteva ore mai devreme. Câteva zeci de persoane au ales chiar să înnopteze în fața consulatului.

,,Am venit de la ora 5, dar m-am înscris al 206-lea pe listă. Am înţeles că sunt persoane care au venit de cu seară şi au dormit aici, aşa că mă consolez că am prins un număr cât de cât destul de bun”, ne spune în băiat.

Mai într-o parte, o mamă își îmbărbătează fiul. ,,Ora? Mai bine nici nu vă zic. Am venit de aseară să fiu printre primii pe listă, iar băiatul a venit azi-dimineaţă’’, recunoaște ea. Apoi, oftează: ,,Ce nu faci de dragul copiilor, în speranţa unui viitor mai bun? Bani de contract nu am’’.

Găselnița bișnițarilor

Veniți de aseară sau pe parcursul zilei de azi, tinerii, însoțiți de părinți sau prieteni, completează chestionarele de admitere pe genunchi, pe iarbă, pe spatele celor care îi însoţesc.

Pentru cei care nu se descurcă sau le este frică să nu greșească, intermediarii din preajma consulatului au inventat un nou serviciu. În schimbul a doi-trei lei, aceștia sunt gata să completeze chestionarul în locul candidaților. La vederea oamenilor legii, ei se fac nevăzuți.

,,Nu prea mă descurc la completarea formularului. Am şi emoţii. Văzându-mă indecisă, un tânăr s-a apropiat şi s-a oferit să mă ajute. I-am achitat 2 lei. Aproape când să finisez, a dispărut fără vreo explicaţie. Am înţeles motivul când un poliţist m-a întrebat cine era persoana care mă ajuta să completez formularul”, ne spune o tânără.

Alții au găsit o metodă și mai ingenioasă de a câștiga un ban. În schimbul unei taxe de 40 de lei, aceștia erau gata să îți recomande cele mai bune licee, universități și facultăți. Cei mai mulți tineri au optat pentru facultățile de Medicină, Economie sau Drept.

Operativitate surprinzătoare

Deși Ambasada României a recomandat tinerilor să se prezinte la Comisia de admitere într-o anumită ordine alfabetică, recomandarea a fost ignorată, însă tinerii au reușit să se autoorganizeze astfel încât să evite aglomerarea. În mare parte, și grație operativității cu care lucrează Comisia de admitere.

,,Sunt rapizi. În primele trei ore, peste 400 de persoane au reuşit să îşi depună actele’’, susține Ion Cobâşenco, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor basarabene din România.

Și candidații afirmă că sunt surprinși de operativitatea cu care se lucrează.

,,Consider că aşa este mult mai bine, luând în calcul faptul că numele meu de familie începe cu litera Z, ceea ce ar fi însemnat că trebuia să vin tocmai pe 1 august, dar eu plec mâine la odihnă”, spune unul dintre candidați.

Deciși să nu se mai întoarcă

Cei mai mulți dintre tinerii care speră să prindă astăzi o bursă de studii în România au recunoscut că nu se gândesc să mai revină acasă. ,,Acolo este sora mea, de aceea am depus actele pentru un liceu la Iaşi. Sora mea deja munceşte, iar eu voi face liceul, apoi, tot în România, voi face și o facultate şi mizez că voi avea un trai decent. De părinţi nu voi uita, am să-i vizitez cât de des va fi posibil’’, își dezvăluie planurile o tânără.

Angelina a studiat la un colegiu din Bucureşti, este decisă să urmeze și o facultate acolo. ,,Am reuşit să prind un loc la buget când am făcut studiile la colegiu, la fel sper să fie şi la universitate. Apoi am de gând să fac schimb de experienţă şi în alte ţări. Am decis să fac medicină’’, spune ea.

Potrivit ei, studiile în România îţi oferă o diplomă europeană, fapt ce include extrem de multe perspective.

Lacrimile despărțirii

Totuși, nu toți cei care au venit astăzi la consulat își doresc studii pe banii statului român. Cei care au obținut note mai mici la BAC, speră să prindă un loc măcar la contract.

,,M-a prins necazul la BAC. Am media 5,63 şi 6,75 generală, dar poate măcar la contract să intru. Nu mai contează unde, acolo am să fiu departe de prieteni şi am să mă apuc de carte’’, promite cineva.

Alături, o tânără se mândrește cu o medie generală de 9,86. Fata crede că rezultatul de la BAC o va ajuta să prindă un loc la buget în România.

În timp ce proaspeții absolvenți își construiesc în minte planuri, părinții stau cu inima strânsă de grija odraslelor.

,,Plâng. Știu sigur că fiica mea v-a fi admisă. Are media 9,86, dar chiar nu am idee cum va fi după ce va pleca și nu o voi mai vedea zilnic. Mi-e frică să nu fie jignită’’, recunoaște mama.

,,Nu prea susţin decizia ambelor fiice. Una vrea să facă liceul, iar alta universitatea. Cred că şi la noi în ţară se poate de făcut studii. Dar ele sunt două şi mă doboară cu tot felul de argumente. Într-un final, m-au convins’’, spune o altă mămică.

5 000 de burse

Menţionăm că statul roman în acest an acordă 5 000 de burse pentru basarabeni, .precum urmează: 1 500 de burse pentru învăţământ preuniversitar (800 cu bursă, inclusiv 70 pentru cei din stânga Nistrului, şi 700 fără bursă); 2 800 de burse – studii superioare, ciclul I: 500 pentru cei cu BAC-ul în România; 1 910 pentru cei cu BAC-ul în Republica Moldova (dintre care 700 cu bursă şi restul fără bursă); şi 390 pentru extensiunile de la Bălţi şi Cahul; 550 de burse – studii superioare, ciclul II masterat/rezidenţiat, majoritatea fără bursă. Cu bursă sunt doar 250 de locuri (inclusiv în extensiunile de la Bălţi şi Cahul), 25 de burse – rezidenţiat şi 25 de burse – doctorat.

Daniela Davîdov


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md