05:42:21 05.04.2025
Stiri

SONDAJ // Câți moldoveni doresc aderarea R. Moldova la UE

Politică 03.02.2014 16:37 Vizualizări3696
SONDAJ // Câți moldoveni doresc aderarea R. Moldova la UE

Dacă autoritățile Republicii Moldova ar organiza mâine un referendum național pentru determinarea vectorului politic extern al statului, cetățenii ar opta mai mult pentru Uniunea Europeană. Aceasta arată datele unui sondaj realizat de Serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii „Opinia”, la comanda Comisiei Atlantice Slovace, pentru proiectul „Extinderea Dialogului European cu R. Moldova”.

Cetățenii chestionați au fost îndemnați să aleagă între Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică. 44% dintre respondenți au preferat Uniunea Europeană, iar 40% au optat pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Pe de altă parte, 25% dintre cetățeni ar prefera o cooperare cu ambele insituții.

Deşi majoritatea populației este încă pozitiv predispusă spre UE, această viziune a scăzut cu 14 la sută față de anul 2009. „Descreşterea ratei de susţinere a UE este atribuită şi schimbărilor din partea Partidului Comuniştilor. Un șir de moldoveni susţinuseră anterior UE din cauza PCRM, care în timp ce se afla la putere era un partid proeuropean (susţinerea UE atunci ajungea până la 70%), însă în prezent partidul tinde spre Eurasia”, motivează autorii raportului.

Sondajul a demonstrat că moldovenii cunosc Uniunea Europeană ca organizaţie. Fiecare al doilea respondent știe despre Acordul de Asociere care a fost parafat de R. Moldova la Vilnius, fiecare al treilea intervievat a auzit despre Politica de Vecinătate, iar fiecare al şaselea respondent a putut corect identifica ţările-partenere în cadrul Parteneriatului Estic.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2013 pe un eşantion de o mie de persoane (reprezentativ după naţionalitate, sex, regiune, vârstă şi educaţie). Nu au fost chestionate persoane din municipiul Tighina şi raioanele situate în partea stângă a Nistrului din motive de securitate. Sondajul are o eroare de ± 3%. Profesorul Elena Korosteleva de la Centrul Europa Globală al Universităţii Kent a monitorizat activitatea celor care au lucrat în teren.

Autor: Stela Mihailovici
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte