Societatea civilă va taxa dur guvernarea, dacă nu face asta până la alegeri. Iată care sunt cerințele
Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale cer reprezentanților partidelor din actuala guvernare să adopte de urgență mai multe proiecte de legi pe care le-au promis cu patru ani în urmă, altfel vor fi taxați dur la viitoarele alegeri parlamentare.
În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții ONG-urilor au enumerat șapte inițiative legislative care ar trebui aprobate la următoarele ședințe ale Guvernului sau Parlamentului. Unele legi au fost votate în primă lectură, dar riscă să rămână „la murat” până când membrii coaliției de guvernare vor găsi un numitor comun.
Printre legile care se cer a fi adoptate de urgență se numără proiectul privind egalitatea de gen în politică și proiectul privind finanțarea partidelor politice, astfel încât acestea să poată fi aplicate în actuala campanie electorală.
„Primul este important la formarea viitoarelor liste electorale unde ar trebui să se regăsească mai multe femei, iar cel de-al doilea va asigura transparența și corectitudinea finanțării în campanie. Anumite prevederi, cum ar fi finanțarea partidelor din bugetul de stat ar putea fi stipulat că intră în vigoare mai târziu, dacă există temeri pentru buget. Dacă nu vor fi adoptate, reprezentanții actualei guvernări vor merita aprecieri mai dure din partea ONG-urilor. Asta va însemna că e lipsă de bună-credință. Au promis de nenumărate ori, și nu s-au ținut de cuvânt”, a precizat Nicolae Panfil, secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.
Un alt proiect care așteaptă a fi votat în lectura a doua este Legea privind controlul tutunului. Reprezentanții societății civile susțin că în Parlament și Guvern există membri care fac lobby pentru industria tutunului și propun modificări parțiale în legislație pentru ca industria să se dezvolte în continuare. „Se propune îmbunătățirea pachetului de legi, dar de fapt este o farsă moderată din spate de industria tutunului. Lobbysm fac reprezentanții diferitelor partide, dar Partidul Democrat a punctat în programul său lupta consecventă cu fumatul şi alcoolismul, însă exponenții săi, Andrian Candu și Sergiu Sârbu, au declarat deschis că nu ar trebui incluse restricții prea dure”, a precizat expertul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu.
Președintele Consiliului Național pentru Participare, Sergiu Ostaf, le-a amintit guvernanților cât de importantă este asigurarea transparenței la organizarea licitațiilor și privatizării bunurilor publice și a recomandat să fie îmbunătățită activitatea portalurilor Agenției Proprietății Publice și Agenției Achiziții Publice astfel încât să fie accesibilă oricând informația privind licitațiile organizate, care au fost companiile ofertante, prețurile propuse și cine a fost desemnat câștigător. În cazul privatizărilor, ar trebui să existe informații detaliate despre pachetul de acțiuni sau bunul propus spre vânzare, companiile interesate, cine a privatizat bunul și care este soarta de mai departe a acestuia.
Deputații ar mai trebui să voteze de urgență în cea de-a doua lectură proiectul de lege privind transparenta proprietății mass-media pentru a ști „cine sunt cei care influențează opinia noastră și cine sunt monopoliștii”, precizează Ostaf. Mai urmează a fi definitivat mecanismul de acordare a 2% din impozit organizațiilor neguvernamentale. „Legea a fost votată, dar nu poate fi aplicată. Trebuie să avem formularele pentru contribuabili, să fie clar mecanismul de completare a documentelor. Trebuie să fie remediate carențele acestui proiect. Actualmente nu sunt pe picior de egalitate organizațiile religioase cu cele de utilitate publică și nu este asigurată confidențialitatea. Beneficiarii nu ar trebui să știe cine sunt contribuabilii care ajută aceste ONG-uri”, a explicat Andrei Brighidin, președintele Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.
Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale intenționează să desfășoare în această săptămână mai multe acțiuni publice pentru a le aminti demnitarilor că și-au asumat anumite angajamente pe care trebuie să le respecte. „O să le amintim public guvernanților. O să ieșim cu pancarte, o să scandăm lozinci și o să informăm cetățenii care vor fi în apropiere că ei trebuie să judece acțiunile actualei guvernări”, a conchis Sergiu Ostaf.
Primul flash-mob va fi organizat mâine între orele 9.00 și 10.00 în fața Parlamentului, iar cel de-al doilea va avea loc miercuri în fața Guvernului.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski