Societatea civilă din R. Moldova inițiază un REFERENDUM pentru ANULAREA sistemului mixt


Mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova au anunțat astăzi că inițiază un referendum legislativ de anulare a sistemului mixt, aprobat de Parlament în vara anului 2017.
Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme din R. Moldova, a precizat astăzi, într-o conferință de presă, că este vorba de o inițiativă civică, neafiliată politic, prin care se dorește anularea „deciziei abuzive” de a aproba sistemul mixt, care afectează partidele de opoziție, dar și cetățenii care votează.
Potrivit lui Gligor, Partidul Democrat a reușit să obțină controlul asupra tuturor instituțiilor de stat și, fiindcă știe că nu va fi votat într-un sistem proporțional de alegeri, având „o susținere populară de 4%, așa cum arată sondajele”, a încercat încă din anul 2012 să schimbe sistemul electoral. A reușit acum câteva luni, iar la viitoarele alegeri ar putea conta resursele financiare și administrative, dar și controlul media pe care îl deține PDM.
Valeriu Pașa de la „Watch Dog” a anunțat că timp de o lună va fi creat un grup de inițiativa care va strânge 200 de mii de semnături în favoarea organizării acestui recensământ. În opinia lui, schimbarea sistemului electoral a fost făcută de „o majoritate parlamentară ilegală”.
„Mulți vor spune că s-au săturat de referendumuri, că democrația nu o ungi pe pâine, dar când neglijezi democrația, te pomenești că se fură ca în codru și sacul este fără fund”, a spus la aceeași conferință Lilia Carasciuc, directoarea „Transparency International Moldova”.









































































