Stiri
Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu: delectări sănătoase
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Turism
07.09.2013
16:21
4069
Autor: Ziarul National
Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu: delectări sănătoase
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
26.03.2024
19:30
1167
Singura insulă locuită din România este un adevărat colț de Rai. Cum ajung riveranii la propriile lor case
22.03.2024
19:30
1283
Locul din România unde ți se împlinește orice dorință. Este destinația ideală pentru vacanța de Paște și este foarte des vizitat de turiștii străini
22.03.2024
08:30
1283
Noile reguli de pe plajele din Grecia. Ce obligații vor avea turiștii
22.03.2024
07:30
1623
Țara din Europa cu peisaje de vis, castele superbe, stațiuni pitorești la mare și lacuri idilice, pe care nu o poți rata
18.03.2024
08:00
1682
VIDEO // O spectaculoasă cetate medievală din Clisura Dunării a fost restaurată. Sunt așteptați anual mii de turiștii din întreaga lume
15.03.2024
07:31
1476
Cetatea din România în care regăsești „spiritul” lui Dracula la fiecare pas și care nu este în Transilvania
14.03.2024
07:59
3295
Țara europeană cu peste 300 de zile cu soare pe an. E preferata moldovenilor
12.03.2024
08:30
1513
Cele mai frumoase 10 orașe de vizitat în 2024. Multe sunt chiar în Europa
12.03.2024
07:59
13742
Stațiunea din România care strălucește din nou. Turiștii sunt înnebuniți să vină aici. Bijuteria naturală a României are izvoare minerale unice
05.03.2024
14:40
1753
CONCURS // Se caută „DESTINAȚIA ANULUI” din R. Moldova și România: 15 premii pregătite de organizatori
05.03.2024
14:52
2003
Oferta turistică a R. Moldova, prezentată la Berlin: Când e programată degustarea de vin moldovenesc în capitala Germaniei
05.03.2024
10:43
1468
Experiențe Go-Big: Top 7 locuri pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață
Top stiri
28.03.2024
16:39
10
„Rusia NU poate învinge Ucraina și probabil va PIERDE războiul”. Cele mai noi perspective despre situația din țara vecină
28.03.2024
16:12
201
Separatiștii de la Tiraspol HĂRȚUIESC din nou cele opt școli din stânga Nistrului cu predare în limba română: Percep taxe pentru gaze, energie electrică, dar și pentru apă mult mai mari decât de la alte instituții din regiune. Reacția Chișinăului
28.03.2024
15:59
230
FOTO // Veteranul Constantin Cojocari din Sofia, în vârstă de 105 ani, DECORAT de președintele României, Klaus Werner Iohannis
28.03.2024
15:30
202
Acordul de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA), ratificat de Parlamentul de la Chișinău
28.03.2024
15:24
236
Verdictul Congresului Autorităților Locale şi Regionale din Europa: Alegerile locale generale din toamna trecută au fost „bine administrate”. Instituția CE recomandă eliminarea interdicțiilor pentru viitorii primari legate de vârstă și educație
28.03.2024
15:01
275
Proiectarea ACOPERIȘURILOR: Cum să asiguri o REZISTENȚĂ de lungă durată
Actualitate
Descoperă
Sport
40 de ani de la cel mai mare MIRACOL din istoria tenisului: a câștigat după ce a fost condusă cu 0-6, 0-5, 0-40. Cine e jucătoarea care a salvat 18 mingi de meci
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch
Punct de vedere NAȚIONAL
Meteo in Moldova