02:24:42 20.04.2024
Stiri

Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Vacanțe gastronomice

Reportaj 29.06.2014 12:10 Vizualizări2707 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Vacanțe gastronomice


Folosiți timpul de vacanță pentru o nutriție mai sănătoasă și mai relaxată.

Dacă m-ar întreba cineva unde îmi doresc cel mai mult să plec în vacanță, aș răspunde în felul următor: în primul rând, trebuie să fie cald și soare și o plajă de nisip, fără aglomerație, însă cu un restaurant modest pe loc. Apoi, obligatoriu, ar trebui să fie niște ruine, piețe locale țărănești și ulicioare înguste prin care să te rătăcești.

Hotelul sau casa nu trebuie să fie grandioase și la sigur nu va fi unul din blocurile alea gigante din complexe „all inclusive” care dărâmă tot peisajul de pe plajă. Ceva simplu, curat și cu o vedere plăcută din geam. Și cel mai important lucru din lista mea – mâncarea trebuie să fie gustoasă. Iarăși – nu deosebită, dar pregătită din ingrediente locale, proaspete, cu dragoste și cu grijă.

E prea mult ce-mi doresc?

Pe litoralul Mării Mediterane (marea din centrul Pământului, cum i se mai spune) mai sunt încă locuri care ar îndeplini toate criteriile mele pentru o vacanță perfectă. Din păcate, să găsești o plajă neaglomerată în zilele noastre e foarte dificil (dar nu imposibil), iar mâncare bună poți găsi pe acolo destul de ușor.

Mâncarea țărilor din regiunea mediteraneană (Spania, sudul Franței, Italia, Grecia, Turcia, Liban, Israel, Egipt, Tunisia și Marocco) m-a fascinat mereu. Acolo se mănâncă boluri adânci de iaurt natural prelins cu miere de albine, salată tarama (din icre de pește), brânză Feta cu frunze de lăptucă și pește copt la grătar, cu lămâi tot coapte pe grătar și cu mult ulei nerafinat de măsline.

Cu adevărat aceste țări par a fi binecuvântate de Dumnezeu cu clima lor atât de favorabilă pentru atâtea produse delicioase. Iar dieta mediteraneană se consideră cel mai sănătos regim alimentar din lume.

Și ce noroc pentru bucătarii lor! Faci o escapadă până la piața locală și te întorci plin de inspirație gastronomică, de produse locale proaspete, de culori și arome care nici nu necesită multă prelucrare, pentru a putea fi savurate din plin.

Dar tot atât de fascinante sunt și similaritățile dintre bucatele mediteranene și ale noastre. Plăcintele, sarmalele, ghiveciurile de legume, supele de legume, magiunurile și gemurile, și nu în ultimul rând – vinul roșu.

Dieta mediteraneană este preponderent bazată pe legume, verdețuri, fructe proaspete și pește. Cum să nu fie sănătoase, dacă le consumi proaspete, în sezon și de la producătorul local?

Am pregătit și eu azi un ghiveci din legume colorate, cu fasole roșii pentru un aport de proteine. În speranța că poate vara asta mă voi delecta și cu un pește cu lămâie la grătar, copt pe o plajă dintr-un colț al Greciei. Visează, draga mea, visează…

Dieta mediteraneană se consideră cel mai sănătos regim alimentar din lume


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md