10:55:22 18.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Hibrizi, GM sau hidrogenizate – de care produse să ne ferim?

Reportaj 29.11.2015 12:03 Vizualizări3468 Autor: Tamara Șchiopu


Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Hibrizi, GM sau hidrogenizate – de care produse să ne ferim?

Pregătiți bucatele preferate din produse primare proaspete

Mass-media continuă să ne bombardeze cu avertizări despre produse nocive, nesănătoase, cu noțiuni neînțelese și complicate, iar noi, în încercarea de a mânca mai sănătos, pierdem firul, dar și interesul.

Atâtea cuvinte noi – acizi Omega, mono-saturați, acizi hidrogenați, radicali liberi, soiuri „heirloom”, soiuri genetic modificate, hibrizi. Cum se descurcă un simplu cetățean care dorește să mănânce sănătos și, după posibilități, să mai crească câte ceva pe lângă casă?

Există câteva principii, pe care fiecare dintre noi am putea să le urmăm pentru o alimentație mai sănătoasă.

Cumpărăm produse simple

Produsele primare, fie ele locale sau de import, sunt cele mai sigure pentru alimentație, pentru că ele nu ascund alte ingrediente. De exemplu, făina, legumele și fructele, ouăle, cerealele, nucile și semințele, carnea și peștele, laptele.

Din ele putem pregăti tot ce ne dorim acasă, de la iaurt până la pizza, și vom ști exact ce ingrediente am adăugat.

Căutăm produse cunoscute

Când sunteți la magazin sau la piață după produse alimentare și doriți să cumpărați ceva conservat, prelucrat sau ambalat – căutați să aibă etichetă, cu textul în limba română, ca să puteți citi conținutul acelui produs.

Regula simplă este că, dacă găsiți înscrise ingrediente pe care nu le înțelegeți sau nu vă imaginați cum arată ele, atunci mai bine nu cumpărați produsul respectiv.

Da, cititul etichetei vă va lua ceva timp, iar negustorii pot fi cam nerăbdători, dar să știți că un minut de lectură vă poate salva multe ore și mulți bani cheltuiți la medic.

Salvăm semințele proprii

Dacă aveți o grădină unde vă place să cultivați zarzavaturile preferate, e bine să aveți semințe proprii, din care ați putea crește răsad. Semințele proprii de obicei se strâng de la cele mai timpurii și mai frumoase legume, deci și roada ar putea fi pe potrivă. Roșiile și cartofii sunt exemple de legume ale căror semințe pot fi păstrate.

Iar atunci când creșteți singuri culturile, nimeni nu le va stropi cu pesticide sau fungicide, așa că veți fi siguri de calitatea lor. Mai ales dacă vin copiii și nepoții la mâncat.

Unele culturi însă nu se potrivesc pentru a le păstra semințele. De exemplu, bostanii, dovleceii, castraveții. Aceste culturi se polenizează încrucișat foarte rapid, astfel generația următoare nu va mai fi la fel. Vor dispare calitățile preferate – culoarea, gustul, dimensiunile.

Pentru asemenea culturi e mai bine să cumpărați semințe de la producătorii specializați.

Hibrizii

Deseori acestea sunt soiuri-hibrizi (F1). Însă nu trebuie să ne sperie acest cuvânt. Hibrizii sunt soiuri de culturi noi, care dau roada cea mai bună în prima generație (F1), după care nu mai merită să fie salvate semințele. Deseori, hibrizii se laudă cu calități extraordinare, iar fermierilor le place să încerce diferiți hibrizi de la an la an, să descopere ceva nemaipomenit de roditor și profitabil.

Și GM?

Plantele (sau organismele) genetic modificate sunt o temă aparte. Mai complicată. Dar să știți că din toate sperietorile care apar în mass-media, doar hrana pentru găini în R. Moldova poate să conțină soia genetic modificată. Această hrană este importată din Brazilia, în mod legitim, și, din păcate, se folosește la toate fermele de păsări, dar și prin gospodării. Această informație nu va apărea pe nicio etichetă, iar efectele consumului cărnii de pui care au fost hrăniți cu soia genetic modificată deocamdată nu se cunosc.

Riscurile consumului de produse dubioase sunt multiple și necunoscute deseori. Dar dacă vom încerca să urmăm în mare măsura sfaturile de mai sus, vom fi împăcați că facem ce este în puterile noastre. Decât să nu facem nimic.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md