Sfatul nutriționistului // Sparanghelul – leguma de lux
3258
sursa: google.ro Consumați cât mai multe legume și produse crude.
Primăvara asta am observat pe piața moldovenească o cultură mai nouă în gastronomia noastră – sparanghelul.
Deși este o cultură antică și răspândită în toată lumea, iată că în R. Moldova acesta este mai mult o raritate, probabil cauzată de izolarea recentă a țării și de specializarea agriculturii autohtone către piața rusească, care la fel nu prea cunoaște sparanghelul.
Dar lumea mai pleacă, mai revine. Mai vin și fermieri din Occident și decid să se oprească în R. Moldova, fiind atrași de solul mănos și prețul relativ mic la pământ. Mai vin tinerii din călătorii, unde au avut ocazia să guste și să aprecieze această delicatesă. Revin și grădinarii amatori care au lucrat pe alte meleaguri și au descoperit cultura sparanghelului.
Și iată că în supermarketuri a început să apară sparanghel proaspăt, ce-i drept, – de import și cam veșted. Pe rafturile de conserve au apărut și borcănașe cu sparanghel conservat, iar în secțiile frigorifice - sparanghel congelat. Tot de import, deocamdată.
La piața țărănească însă a apărut sparanghel autohton, printre primele roade, iar antreprenorii locali se laudă cu investițiile lor în câmpuri de sparanghel. Nici nu e de mare mirare. Solurile R. Moldova în mare parte se potrivesc perfect pentru cultura sparanghelului, care are nevoie de soluri cu un drenaj foarte bun.
Sparanghelul solicită și o muncă intensă – săditul plantațiilor nu este o ocupație pentru cei cu firea slabă, iar întreținerea anuală presupune lupta cu buruienile care pot înăbuși ușor lăstarii tineri și firavi. Această luptă se reduce la sape și la prășit, dacă vrei să eviți chimicalele.
Mai solicită sparanghelul și răbdare, pentru că odată sădită, cultura va da prima roadă în anul al treilea sau chiar al patrulea, deci nu este o cultură de câștig imediat.
Prețurile însă vorbesc de la sine. Sparanghelul este o cultură de lux, restaurantele îl caută cu lumânarea, iar gurmanzii vor plăti bani mari pentru vlăstarii gingași abia răsăriți.
Sparanghelul reprezintă, de fapt, vlăstarii tineri ai unei plante perene care, dacă nu sunt rupți pentru consum, se dezvoltă în tufari de 1-1,5 metri înălțime, cu frunze dense și subțiri, asemănătoare cu mărarul, care se vor usca la sfârșit de toamnă, ca să răsară din nou în primăvară devreme.
Sezonul de recoltare a sparanghelului este luna mai – început de iunie, deci, dacă mai aveți norocul, puteți găsi vlăstarii pe la tarabele fermierilor sau în supermarketuri.
Sparanghelul este o cultură deosebit de gingașă, se ofilește și se usucă rapid, de asta trebuie consumat după o zi-două de la recoltare. Dacă păstrați în frigider vlăstarii de sparanghel, e bine să-i înveliți în hârtie umezită, ca să păstrați umiditatea.
Această plantă erbacee leguminoasă poate fi consumată și crudă, dar de obicei vlăstarii de sparanghel se pregătesc sote, într-un pic de bulion vegetal, timp de două-trei minute. Apoi se taie în salate sau în paste.
Calitățile nutritive ale sparanghelului se evidențiază prin conținutul înalt de vitamina K, antioxidanți și elemente antiinflamatorii, dar mai este vestit sparanghelul prin conținutul de inulină. Aceasta servește ca hrană pentru bacteriile probiotice din intestin și deci susține digestia.
Mai mult decât toate însă, sparanghelul este o legumă deosebit de delicată și delicioasă, și anume asta i-a adus titlul de legumă de lux.
24.02.2025
10:38
2044
„Stejarul” despre Stejar: Numele lui Dinu Lipatti, într-un ziar din Elveția anilor ’50
14.02.2025
17:09
3333
IMAGINI RARE cu Grigore Vieru, care ar fi împlinit azi 90 de ani: ,,Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul"
04.02.2025
12:29
20961
VIDEO // O instalație ce costă 24 000 de lei permite un consum zilnic de electricitate de doar 2 lei: Invenția unui moldovean, testată cu succes la Bălți și Râbnița!
23.01.2025
10:15
3748
Presa loială Kremlinului l-a dat de gol pe Vicol, cel care intenționa să livreze gaze în Transnistria „de la traderi europeni”, audiat de SIS: Pion în jocul Moscovei, la fel ca și compania din Cipru
20.01.2025
09:12
2272
Pianistul român ale cărui degete „inventau notele”: Radu Lupu, discreție și genialitate în lumea pianului
01.01.2025
12:02
8104
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
30.12.2024
08:59
5357
TOP NAȚIONAL // Grigore și Galina Cojocaru, fermierii anului 2024: Primul și, deocamdată, unicul agent economic din R. Moldova care exportă carne de pasăre pe piața UE
27.12.2024
08:59
6058
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale
26.12.2024
08:59
3591
TOP NAȚIONAL // Locotenentul Irina Ciobanu, MILITARUL anului 2024: „Războaiele sunt niște metode inumane de a atinge un anumit scop. Nu mi-aș dori niciodată să implementez tot ce am învățat pe parcursul anilor”
26.12.2024
14:30
5218
Visul Angelei de la Bălți, o menajeră care crește singură șase copii: O casă ce costă 12 000 de euro. Cum puteți ajuta această mamă să le ofere un acoperiș deasupra capului micuților ei
26.12.2024
11:55
1959
Zece evenimente majore care au marcat 2024, un an complicat pe plan extern
04.11.2025
22:39
707
Moldova înaintează spre UE: Soluția pentru Transnistria, aproape de realizare înaintea aderării
04.11.2025
22:26
456
Maia Sandu subliniază progresul Moldovei în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană, la Bruxelles
04.11.2025
21:43
470
Franța sărbătorește eliberarea a doi cetățeni deținuți în Iran timp de peste 1200 de zile: dialogul continuă pentru întoarcerea lor acasă
04.11.2025
21:27
542
Maia Sandu, mesaj puternic de la Bruxelles: Moldova, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană!
04.11.2025
20:57
557
Maia Sandu și Igor Grosu, optimism după raportul UE: Republica Moldova își consolidează calea spre aderare
04.11.2025
20:57
728
Vremea se schimba: 05 Noiembrie 2025
04.11.2025
20:13
524
NATO își etalează forțele în România: exercițiul Dacian Fall reafirmă unitatea contra Rusiei
04.11.2025
18:27
582
Premierul Moldovei laudă progresele către integrarea europeană: Raport optimist din partea Comisiei Europene
04.11.2025
18:27
683
Maia Sandu avertizează la summitul Euronews: Rusia încearcă să-și recapete influența la Chișinău fără acțiuni militare directe
04.11.2025
18:20
524
Moldova, apreciată de Comisia Europeană pentru progresele energetice remarcabile în drumul spre UE
04.11.2025
17:52
644
Zelenski își încurajează trupele la Pokrovsk, punct fierbinte în luptele de est
04.11.2025
17:47
663
Maia Sandu face apel la creativitatea UE pentru a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova în lunile următoare
04.11.2025
17:44
659
ULTIMA ORĂ // Premierul Munteanu, despre RAPORTUL anual privind extinderea UE: „Progresul remarcabil din ultimul an al R. Moldova, cel mai mare din toate statele candidate, arată că moldovenii nu doar își doresc să fie europeni, ci merită asta”
04.11.2025
17:43
561
Tragedie în Roma: Zi de doliu în memoria muncitorului Octav Stroici, victimă a prăbușirii unui turn medieval lângă Colosseum.
04.11.2025
17:26
527
Descoperire medicală promițătoare: cercetătorii reactivează gene pentru a ajuta inima să se regenereze după infarcturi
04.11.2025
17:03
526
Efes Moldova investește masiv în eficiența energetică și câștigă recunoaștere la Green Award 2025 pentru transformarea sustenabilă a producției de bere
04.11.2025
16:58
545
Secretarul General NATO și Președintele României Participă la Forumul NATO din București: Dialog Strategic și Inovare pentru Apărare!
04.11.2025
16:36
530
UE pregătește deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina în noiembrie
503
Întâlnire de curtoazie între vicepremierul Chiveri și șefa interimară a Misiunii OSCE în Moldova pentru intensificarea cooperării privind reglementarea transnistreană
04.11.2025
16:21
498
Cristina Gherasimov: Aprecierile UE, o recunoaștere a muncii intense depuse pentru integrarea europeană a Moldovei
04.11.2025
16:19
468
5.000 de pași pe zi ar putea încetini progresia Alzheimerului, sugerează un studiu internațional
04.11.2025
16:07
450
Școlile din Moldova susțin incluziunea și drepturile copilului prin activități educative și artistice în noiembrie
04.11.2025
15:57
509
Marta Kos subliniază progresele remarcabile ale R. Moldova pe drumul către UE; Maia Sandu mulțumește la Summitul Euronews
04.11.2025
15:20
623
UE pregătește o nouă strategie de aderare: Perioadă de probă pentru viitorii membri, propusă de comisara Marta Kos
04.11.2025
15:00
735
Noul ministru al Culturii, PRIMA decizie curajoasă după învestire. Cristian Jardan propune DENUNȚAREA Acordului cu Rusia privind funcționarea centrelor culturale, care acționează mai mult ca o extensie a serviciilor speciale rusești
Moldova înaintează spre UE: Soluția pentru Transnistria, aproape de realizare înaintea aderării
Maia Sandu subliniază progresul Moldovei în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană, la Bruxelles
Franța sărbătorește eliberarea a doi cetățeni deținuți în Iran timp de peste 1200 de zile: dialogul continuă pentru întoarcerea lor acasă
Maia Sandu, mesaj puternic de la Bruxelles: Moldova, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană!



Inapoi


