17:23:47 23.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Călătorie gastronomică în jurul lumii – Namibia

Reportaj 21.09.2014 12:10 Vizualizări3035 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului // Călătorie gastronomică în jurul lumii – Namibia sursa: google.ro


Laptele covăsit sau chefirul este mai nutritiv și mai ușor pentru digestie decât laptele integral.

Astăzi, continuăm călătoria noastră virtuală în jurul lumii și mergem în Namibia, o țară săracă din sudul Africii, a cărei populație este alcătuită din zeci de etnii. Una din cele mai intrigante și neobișnuite etnii este tribul Himba, deosebit prin culoarea roșie a pielii și părul uns cu grăsimi, care protejează de soare, dar are și un rol estetic.

În ediția trecută, am vizitat o englezoaică din Londra, care consumă până la 12 300 de calorii pe zi. Astăzi, vom afla despre mâncarea unei femei din Namibia. Rația de o zi a unei persoane ne poate spune multe lucruri interesante despre lumea din jur, mediul și situația socială din țară.

7. Povestea lui Viahondjera Musutua, păstoriță din Namibia

Păscătorii de vaci ai tribului Himba locuiesc în cocioabe făcute din bălegar și glod, cu o singură cameră, unde se adună toate femeile cu copiii lor. Bărbații înstăriți obișnuiesc să aibă mai multe soții.

Sarcina femeilor din trib este de a mulge vacile, fie soare, fie ploi, și de a pregăti iaurtul delicios, care se obține din lapte proaspăt amestecat cu o lingură de iaurt din ziua precedentă.

În fiecare zi, femeile își ung corpul cu cremă de plante de culoare roșie și așteaptă până când mai-marele tribului le strigă afară, să mulgă vacile.

Viahondjera are 23 de ani și are trei copii, fiind măritată la 14 ani, cu vărul său. Tatăl ei este mai-marele tribului și, având peste 30 de copii, dânsul împarte la fiecare câte o parte din făina de porumb pe care o are.

Deși au vaci, membrii tribului mănâncă carne foarte rar, deoarece ele sunt sfinte și asigură perpetuarea tribului, prin lapte proaspăt și lapte covăsit.

Vacile în tribul Himba sunt ca și valuta de schimb pentru orișice marfă necesară. Tribul mai are și câteva vaci sacre, care sunt folosite doar în ritualuri și cu prilejuri deosebite.

Pe lângă lapte covăsit, femeile mai pregătesc și un terci de porumb, de două ori pe zi.

Uneori mai au norocul să servească și porumb copt, dar foarte rar.

Când făina de porumb se termină, șeful tribului vinde o vacă, ca să mai cumpere făină.

Rația zilnică a lui Viahondjera Musutua

Prima masă – terci din făină de porumb și lapte covăsit.

A doua masă – terci din făină de porumb și lapte covăsit.

Pe parcursul zilei – lapte covăsit, prune, apă din râu.

În total, namibianca consumă 1 500 de calorii pe zi (norma zilnică la femei fiind de 2 000 – 2 200). Ea are 23 de ani și cântărește 72 kg.

Sursa principală de mâncare în tribul Himba este laptele și produsele sale derivate - untul și iaurtul. Untul se mai folosește ca material cosmetic, fiind amestecat cu cremă de culoare roșie. Datorită acestei culori pe piele, precum și a cosițelor împletite, membrii tribului Himba se consideră cei mai frumoși oameni din Africa.

Această informație este extrasă din cartea „What I Eat - Around the World in 80 Diets”, de Peter Menzel și Faith D’Aluisio, Editura „Material World Books”, SUA.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md