16:14:40 16.04.2024
Stiri

Sfatul medicului: de câte ori e normal să te speli pe cap într-o săptămână?

Știri 05.03.2015 07:53 Vizualizări3546 Autor: Ziarul National
Sfatul medicului: de câte ori e normal să te speli pe cap într-o săptămână? realitatea.net


Unii consideră că şamponarea frecventă duce la supraproducţia de sebum, întrucât acesta încearcă să compenseze îndepărtarea lui în mod constant. Alţii afirmă că şamponarea este necesară pentru prevenirea colectării sebumului în pori şi foliculii de păr, fenomen ce duce la apariţia unor probleme ale pielii, cum ar fi acneea. Conceptul de şampon de uz frecvent (zilnic) este unul relativ nou. În trecut, era un lucru normal că femeile să îşi spele o singură dată pe săptămâna părul, la stilist. Iar şamponarea o dată la două săptămâni era un obicei acceptabil, notează „Sfatul Medicului”.

În secolul 20, femeile tind să viziteze doar o dată pe lună coaforul, iar uneori şamponarea avea loc la perioade mai lungi. Unele persoane consideră că părul lor este mai curat şi mai sănătos prin folosirea în mod regulat a şamponului. Altele folosesc diferite mijloace pentru a-şi păstra părul curat. În comerţ sunt disponibile o serie de substanţe uscate care au rolul de a absorbi o parte din uleiurile naturale de pe scalp. Resturile vor fi eliminate prin tamponare cu un tifon şi perierea părului de mai multe ori.

Părul poate fi menţinut curat şi cu ajutorul unor produse naturale pentru curăţarea şi întreţinerea acestuia: bicarbonatul de sodiu amestecat cu un ou crud şi urmat de o clătire în care s-a pus zeamă de la sucul unei lămâi. Alţi specialişti specifică faptul că ar fi important ca samponarea frecventă să vizeze mai ales scalpul, fără ca şamponul să fie întins pe toată lungimea firului de păr pentru a nu afecta sănătatea acestuia şi pentru a nu-l agresa. De asemenea, foarte importantă este apa cu care se va spală părul: nu trebuie să fie foarte fierbinte pentru a nu fi favorizată apariţia mătreţii. Nici cantitatea de şampon de la fiecare spălare nu trebuie să fie prea mare: sunt suficiente cantităţile reduse de şampon, urmate de masajul scalpului, curăţarea părului şi clătirea din abundenţă cu apă caldă.

Când este necesară folosirea balsamului?

Pentru ca un păr să fie frumos, trebuie să fie sănătos. În aces scop, se pot utiliza mai multe produse de la balsam la tratament de păr, cu menţiunea că toate acestea trebuie să fie ecologice. Unul dintre modurile în care părul poate fi strălucitor este folosirea balsamurilor după samponare, adaugă „Sfatul Medicului”.

Balsamul joacă un rol important în menţinerea părului neted, lucios şi sănătos. Cei mai mulţi dintre profesionişti recomandă utilizarea balsamului, în scopul de a menţine părul sănătos şi frumos. Acest lucru nu este complet fals. Balsamul este folosit mai ales pentru a păstra părul hidratat. Când părul este hidratat, acesta va fi neted, lucios şi sănătos.

Mulţi oameni au părul hidratat în mod natural, iar pentru aceştia balsamul nu este neapărat necesar, întrucât în urma utilizării acestuia părul se va îngrăşa, iar pielea scalpului se va usca. În cazul persoanelor care au părul foarte uscat sau cârlionţat, balsamul trebuie aplicat pe păr în mod regulat. Acest lucru în înseamnă utilizarea sa zilnică, fiind suficientă de câteva ori pe săptămâna pentru ca părul să fie hidratat şi strălucitor. Folosirea excesivă a balsamului poate duce la efectul invers asupra firului de păr care va deveni uleios, cu aspect neplăcut, îmbâcsit şi dificil de coafat sau pieptănat.

Care ar fi indiciile conform cărora se poate decide dacă un păr are sau nu nevoie de balsam?

Dacă după şamponare părul este încă neted, lucios şi umed, se poate evita folosirea balsamului. Dacă părul tinde să fie aspru şi uscat, aplicarea în mod constant a balsamului poate fi foarte utilă. Totuşi, folosirea excesivă a balsamului de păr poate avea consecinţe nedorite, inclusiv apariţia mătreţii. În cazul în care o persoană decide să folosească balsam, ar fi o idee bună să încerce treptat folosirea acestuia pentru a vedea care este reacţia părului: la început vor fi suficiente câteva zile pe săptămâna în care se va aplica balsam, iar apoi se va adaugă o zi în plus, în fiecare săptămână.

Cu toate acestea, pentru ca balsamul să aibă efect, trebuie lăsat să acţioneze câteva minute asupra firului de păr, după şamponare. Clătirea se va face cu grijă, cu apă din abundenţă, iar balsamul va fi eliminat şi curătat total, altfel firul de păr va fi grăsos şi părul îmbâcsit. Nu contează tipul de păr, în general, balsamul ajută foarte mult la menţinerea sănătăţii acestuia: părul va avea aspect neted, lucios şi sănătos. Totuşi, dacă apar fenomene neplăcute se va opri folosirea acestuia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md