Sergiu Sagaidac DEZVĂLUIE noi nume de persoane implicate în furtul miliardului
Numărul persoanelor care ar trebui audiate sau chiar cercetate penal în dosarele privind furtul din sistemul bancar este mult mai mare, crede fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale (BS), Sergiu Sagaidac.
Acesta a dezvăluit, ieri, în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7, o listă cu nume ale mai multor funcționari de la Banca Națională a Moldovei (BNM), Banca Socială, Banca de Economii, Moldova-Agroindbank și Moldindconbank despre care afirmă că ar fi fost implicați direct sau cunosc mai multe despre cum a fost furat miliardul de la cele trei bănci lichidate anul trecut de BNM.
Referindu-se la Banca Națională, Sagaidac afirmă că a avut impresia că aceasta a acționat pe tot parcursul jafului ca un centru de comandă al procesului.
„Eu au văzut toate rapoartele BNM despre situația de la Banca Socială. Ei știau foarte bine despre situația catastrofală în care se afla banca, chiar dacă datele oficiale prezentate de BS erau false”, a precizat fostul angajat al Băncii Sociale.
Potrivit lui, în loc să intervină pentru a salva cele trei bănci, BNM a numit la BS, BEM și Unibank administratori asupra cărora planau suspiciuni de corupție.
„Sergiu Albot, administratorul special numit de BNM la Banca Socială, este căsătorit cu verișoara lui Ilan Șor”, a explicat Sagaidac.
De asemenea, susține el, există întrebări și față de conducerea Moldindconbank și Agroindbank care a admis în acea perioadă plasamente interbancare în valoare de 21 de miliarde de lei la BEM și BS, fiind clar că acestea se vor transforma în plasamente neperformante.
Fostul șef de secție de la Banca Socială a întocmit o listă de peste 20 de persoane, recomandând Procuraturii Anticorupție să le audieze în calitate de martori sau bănuiți.
Este vorba despre Natalia Rahuba și Sergiu Albot, foști președinți ai BS, Gheorghe Papuc, ex-consilier al președintelui BS și fost ministru de Interne, Simion Rusu, fostul șef al serviciului de securitate din cadrul BS, Constantin Lozovanu, ex-șef al secției juridice din cadrul BS, Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM,Emma Tăbârță, ex-viceguvernator al BNM, Veaceslav Țurcan, șef de direcție în cadrul BNM, Ruslan Grad, funcționar în cadrul BNM, Matei Dohotaru, administrator special la BS, Ion Robot, administrator special la Banca de Economii, Leonid Talmaci, președinte Moldindcombank, Serghei Cebotari, președinte Moldova Agroindbank, Denis Ulanov, fost avocat al BS, în prezent avocatul lui Ilan Șor, Lilia Balmoș, ex-șefă a secției juridice la BS, Vitalie Groza, vicepreședinte al Moldindconbank.
Referindu-se la implicarea lui Serghei Iaralov în coordonarea furtului miliardului, Sagaidac a opinat că cel mai probabil acesta a sugerat doar ideea. Beneficiarii jafului sunt însă alții: Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Ilan Șor și Veaceslav Platon.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”