SEMNAT! Creditele acordate celor trei bănci falimentare, trecute ca DATORIE DE STAT
Ministerul Finanțelor va emite până la 1 aprilie curent valori imobiliare în sumă de 13,5 miliarde de lei pentru a le transmite Băncii Naționale a Moldovei. Astfel vor fi trecute la datoria de stat internă cele 13,5 miliarde de lei care au rămas din creditele de urgență acordate de Guvern pentru „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”. Un memorandum în acest sens a fost semnat de Ministerul Finanțelor și BNM la 9 martie curent.
Un raport de audit realizat de compania „Deloitte Audit”, făcut public de BNM, dezvăluie că memorandumul prevede o rată efectivă a dobânzii pentru valorile imobiliare emise de Ministerul Finanțelor de 5% anual.
Auditorii precizează că, în scopul asigurării stabilității sistemului bancar, BNM a acordat celor trei bănci aflate sub administrare specială credite de urgență în sumă totală de 14,8 miliarde de lei, sub garanția de stat aprobată de Guvern prin deciziile secrete din 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015. Creditele au fost acordate la o rată a dobânzii de 0,1% anual.
O cifră interesantă din raport scoate la iveală faptul că cele trei bănci care au primit credite de urgență de 14,8 miliarde de lei au depus gaj doar 26,1 milioane de lei ca asigurare a rambursării creditelor și a dobânzii aferente acestora, adică de 567 de ori mai puțin.
Pe parcursul anului 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat tuturor instituțiilor bancare credite pe termen scurt, adică credite de urgență în valoare de 14,6 miliarde de lei, de două ori mai mult față de anul 2014, când au fost acordate 6,4 miliarde de lei. Credite pe termen mediu nu au fost acordate.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”