Semnal de ALARMĂ dat de premierul Ciolacu: „În UE ar putea apărea SOSII ale lui Putin, dacă unitatea din jurul Kievului dispare. România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice”


Premierul român Marcel Ciolacu a avertizat, într-un interviu pentru Bloomberg, că o slăbire a susținerii pentru Ucraina se va traduce prin victoria lui Vladimir Putin și o propulsare a forțelor populiste în întreaga Europă. Ciolacu a subliniat că România va continua să sprijine Ucraina pe mai multe planuri, chiar dacă aliații au început să dea semne de oboseală, mai ales de când războiul dintre Israel și Hamas a pus în plan secund invazia Rusiei.
Premierul Ciolacu crede că problemele din Orientul Mijlociu se vor rezolva, cel mai probabil, mai rapid decât războiul de la granița noastră.
„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Ele sunt mai puțin importante decât precedentul care s-ar crea prin victoria Rusiei”, a spus Ciolacu pentru Bloomberg, arătând că deja forțele populiste și de extremă-dreapta care atacă ajutoarele pentru Ucraina și se lamentează pentru ruperea legăturilor cu Kremlinul au început să câștige tot mai multă susținere, alimentate de propaganda rusă, Germania fiind un exemplu în acest sens.
„Vă dați seama câte sosii ale lui Putin am ajunge să avem printre anumiți politicieni populiști europeni?”, a întrebat Ciolacu în mod retoric.
Liderii UE mențin public un front unit împotriva Rusiei în timp ce discută despre un al 12-lea pachet de sancțiuni prin care vor să dea o lovitură de 5 miliarde de euro comerțului cu Rusia.
Dar semne că în spatele ușilor închise lucrurile nu stau chiar așa au fost vizibile, cel mai recent, în răspunsurile pe care premierul italian le-a dat celebrilor comedianți ruși Vovan și Lexus. Giorgia Meloni a dezvăluit, fără să vrea, în timpul unei farse telefonice, că liderii europeni s-au plictisit de invazia Rusiei în Ucraina, după contraofensiva neconvingătoare a țării.
„Văd că există multă oboseală… din toate părțile”, a declarat premierul Giorgia Meloni în fața a doi comedianți ruși, pretinzând că este președintele Uniunii Africane, în cadrul unei farse telefonice, care a fost făcută publică miercuri. “Ne aflăm aproape de momentul în care toată lumea înțelege că avem nevoie de o cale de ieșire”, a continuat ea.
Între timp, pledoarii pentru susținerea Ucrainei au venit luni din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola și a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Aceste poziționări au fost exprimate în cadrul Conferinței Ambasadorilor, reuniunea anuală a șefilor de delegații diplomatice ale UE în lume.
Bloomberg notează că România a jucat un rol cheie în continuarea exporturilor de cereale și Ciolacu a confirmat că țara noastră a crescut considerabil capacitatea de a transporta cerealele ucrainene, de la o jumătate de milion de tone pe lună, la începutul războiului, la 3 milioane de tone lunar și în curând se va ajunge la 4 milioane de tone.
Deși a refuzat să vorbească despre sprijinul militar pe care România îl oferă Kievului, Ciolacu s-a arătat convins că ajutorul nu va fi afectat pe niciun plan în urma alegerilor de la noi de anul viitor.
Premierul și-a reafirmat și sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei și Moldovei, însă a recunoscut că e dificil să se obțină unanimitate pe acest subiect, mai ales având în vedere atitudinea pro-rusă a premierilor din Ungaria și Slovacia, Viktor Orban și Robert Fico.
De asemenea, Ciolacu a avertizat că riscurile imediate în UE vin odată cu viitoarele alegeri și ascensiunea extremei drepte în blocul de 27 de membri.
„Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și, dacă vom ajunge să vedem mai multe voci extremiste în plen, ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.











































































