11:19:10 19.04.2024
Stiri

Șeful Delegației UE la Chișinău oferă DETALII despre procurorul român venit la Chișinău: Cât timp se va afla aici și ce urmează să facă

Politică 18.09.2015 13:46 Vizualizări3276 Autor: Ziarul National
Șeful Delegației UE la Chișinău oferă DETALII despre procurorul român venit la Chișinău: Cât timp se va afla aici și ce urmează să facă


Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, susține că Mariana Alexandru, fost procuror al DNA din România, a fost selectată în cadrul proiectului „Suport pentru investigația preliminară, urmărirea penală și apărare”, finanțat de UE, în baza unui concurs, iar expertul se va afla în R. Moldova timp de 35 de zile.

În acest timp, expertul va asista Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și alte instituții în procesul de examinare și verificare a dosarelor, va oferi consultanță tehnică și aviz juridic cu privire la fișierele procesate și va formula recomandări.

Vă propunem mai jos un interviu cu Ambasadorul Pirkka Tapiola la acest subiect, remis presei de către Delegația UE în R. Moldova:

Care este cadrul legal în baza căruia a fost contractat expertul dat şi care sunt sarcinile pe care acesta le va îndeplini?

În primul rând, aș dori să încep prin a reitera importanţa procesului de reformare a sistemului judiciar din Republica Moldova, domeniu în care Uniunea Europeană a oferit un suport continuu.

Subiectul contractării expertului non-cheie la care aţi făcut referire mai devreme şi care într-adevăr a activat anterior în calitate de procuror în cadrul Departamentului Național Anticorupție din România, a fost intens reflectat în mass-media din Republica Moldova şi acesta este motivul pentru care doresc să ofer câteva precizări vizavi de acest lucru. Majoritatea dintre acestea poartă un caracter mai tehnic, fiindcă, totuşi, aceasta este natura reală a actualei misiuni: o sarcină tehnică atribuită unui expert non-cheie într-unul din proiectele finanțate de UE.

Acum aş vrea să vorbesc despre cadrul juridic în baza căruia a fost contractat expertul respectiv. Acestuia i-a fost atribuită o misiune pe care o va îndeplini în baza unui contract individual de muncă, mai exact va oferi servicii de consultanță în cadrul proiectului de asistenţă tehnică "Sprijinirea proceselor de investigare prejudiciară, urmărire penală şi organizare a apărării în Republica Moldova". Acest proiect face parte din Acordul de finanţare dintre Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova privind Programul de Suport a Reformei Sectorului Justiţieicare a fost semnat la 27 aprilie 2012, în contextul ENPI (Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat).

Acesta este un proiect de asistență tehnică întreprins în cadrul reformei generale a sectorului justiției susținute de către UE. Sprijinul oferit de către Uniunea Europeană Republicii Moldova este materializat într-un număr foarte mare de proiecte de asistenţă tehnică în cadrul cărora este contract un număr la fel de mare de experţi cheie şi non-cheie.

Care sunt instituţiile care vor beneficia de serviciile expertului respectiv în cadrul acestui proiect?

În primul rând, aş dori să menţionez obiectivele generale ale acestui proiect, care a demarat în luna octombrie a anului 2014 și va avea o perioadă de implementare de 30 de luni: eficientizarea procesului de investigaţie pre-judiciară; sprijinirea procesului de redefinire a organizării procedurale şi instituţionale aferente etapei pre-judiciare; susţinerea consolidării capacităţilor procurorilor, ofiţerilor de urmărire penală şi avocaţilor apărării.

Având în vedere aceste obiective, beneficiarii direcți ai proiectului sunt instituţiile implicate în activităţile de investigare judiciară, urmărire penală, precum şi cele care oferă servicii juridice în cadrul procedurilor penale: Procuratura Generală (ca principal beneficiar), Inspectoratul Național de Investigații şi Direcția Generală Urmărire Penală de pe lângă Inspectoratul General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Vamal și Centrul Național Anticorupție.

Ce atribuţii va avea expertul, adică care sunt acţiunile concrete pe care acesta le va desfăşura în Republica Moldova? Procurorul în cauză va avea dreptul să intervină în anumite cazuri/dosare, şi dacă da, care va fi modalitatea de intervenţie?

În primul rând, aș vrea să reiterez faptul că expertul nu va avea statutul de procuror, ci de consultant. Expertul va acorda asistenţă instituțiilor beneficiare în cadrul proceselor de examinare și verificare a dosarelor ori de câte ori acest lucru va fi solicitat de către aceste instituţii. Expertul va oferi, de asemenea, consultanţă tehnică şi juridică în ceea ce priveşte dosarele deja procesate.

În al doilea rând, expertul va oferi recomandări cu privire la cercetarea/investigarea şi urmărirea penală a dosarelor procesate şi, de asemenea, va informa instituţiile beneficiare şi Delegaţia Uniunii Europene despre constatările și concluziile cu privire la dosarele respective.

În ceea ce privește nivelul de interferență în anumite dosare, expertul va avea posibilitatea să examineze şi să revizuiască în mod independent anumite dosare de interes şi să informeze instituţiile beneficiare cu privire la constatările făcute pe marginea acestora (Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală).

Ulterior, expertul va formula o serie de opinii şi recomandări profesionale cu privire la aspectele procedurale și juridice ale dosarelor în cauză, care ulterior vor fi oferite instituţiilor beneficiare. Expertul va raporta către Delegaţia UE pe marginea activităţilor desfăşurate în cadrului proiectului.

Acest expert va avea dreptul să solicite reexaminarea anumitor dosare, în cazul în care va depista unele încălcări sau neregularităţi, sau activitatea sa va fi limitată la prestarea serviciilor de consultanţă şi de formulare a recomandărilor?

În cazul în care va depista anumite neregularităţi grave în cadrul procesului de examinare a dosarelor, expertul va informa fără întârziere instituțiile beneficiare și Delegația UE cu privire la acest fapt. În acest context, expertul va acorda, de asemenea, anumite recomandări instituţiilor beneficiare şi va notifica Delegaţia UE în această privinţă.

Aţi putea să specificaţi care este mărimea remunerării pe care expertul în cauză o va primi de la Uniunea Europeană pentru sprijinul pe care acesta îl va acorda Centrului Naţional Anticorupţie?

Având în vedere caracterul confidențial al contractului individual de consultanţă încheiat între expertul individual şi compania de consultanță responsabilă pentru implementarea proiectului de asistenţă tehnică „Sprijinirea proceselor de investigare prejudiciară, urmărire penală şi organizare a apărării în Republica Moldova”, suma remunerării expertului nu poate fi divulgată. După cum am menţionat anterior, asistența acordată de UE prin intermediul acestui proiect se bazează pe Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea europeană privind Programul de Suport a Reformei Sectorului Justiţiei.

Cât priveşte procesul de selecţie, au aplicat mai mulți candidați pentru această poziție şi cine a fost persoana sau autoritatea din Republica Moldova care a analizat/evaluat candidaţii?

Într-adevăr, expertul a fost selectat dintr-un grup de experți cu abilități și calificări similare din diferite state membre ale UE. Aş vrea să precizez că expertul a fost contractat în calitate de consultant individual pentru o perioadă de 35 de zile lucrătoare.

Procesul de selecție al acestui expert a fost efectuat prin intermediul mecanismului de selecţie a experţilor non-cheie din cadrul proiectului, care este în deplină concordanță cu normele și reglementările Uniunii Europene în domeniul achizițiilor publice generale. Aş vrea să menționez, de asemenea, că procesul de selecţie a fost desfăşurat de către echipa proiectului, în baza cerinţelor din fişa de post specificate în termenii de referinţă. În acest proces au fost consultate şi instituţiile beneficiare ale proiectului, cu aprobarea finală a Delegaţiei Uniunii Europene, la fel ca şi în cazul altor proceduri de selecţie similare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md