Soluții și realizări pentru facilitarea EXPORTULUI
Reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor au avut ocazia să participe la conferința intitulată „Aspectele practice ce țin de implementarea ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană) - lecții de învățat după un an de aplicare a acordului”, care a avut loc la Chișinău.
Scopul conferinței a fost de a informa sectorul privat și alte organizații aferente cu privire la realizările în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, precum și de a oferi o platformă de comunicare dintre instituțiile de stat care au un rol semnificativ în contextul facilitării și promovării exportului, pe de o parte și sectorul privat, pe de altă parte.
„În vederea valorificării exporturilor către UE, menționăm că în perioada ianuarie – octombrie 2015 valoarea acestora a constituit 62% din totalul exporturilor înregistrate, în creștere cu 9,75% față de aceeași perioadă a anului trecut. Principalii parteneri europeni pentru exporturi sunt: România, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Germania, Franța, Polonia și Olanda. Totodată, valoarea importurilor din UE nu a înregistrat schimbări esențiale față de perioada de referință”, a declarat Inga Ionesii, șef al direcției generale Cooperare Economică Internațională a Ministerului Economiei.
La eveniment au participat peste 60 de agenți economici și reprezentanți ai organizațiilor internaționale au avut ocazia să adreseze întrebări cu referire la proceduri vamale, eliberarea certificatelor fitosanitare, controalele efectuate în rândul agenților economici precum și politicile întreprinse de Ministerul Economiei, privind majorarea fluxurilor comerciale cu UE, în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv.
„Astfel de seminare oferă posibilitatea de a depăși obstacolele pe care le întâmpină exportatorii. Speakerii de la eveniment au reușit să răspundă la o mulțime de întrebări, să explice mai multe situații cu care s-au confruntat agenții economici la export, ceea ce a fost benefic și util”, a precizat Serghei Leah, Cooperativa Agricolă „Struguri Chihlimbarii”, satul Taraclia, raionul Căușeni.
Conferința a fost organizată de Asociația Businessului European în parteneriat cu Ministerul Economiei.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani