00:11:29 29.03.2024
Stiri

Se perfecționează continuu pentru a deveni cei mai buni: „Vin bobocei și pleacă specialiști”

Advertising 28.11.2015 16:40 Vizualizări6216 Autor: Ziarul National
Se perfecționează continuu pentru a deveni cei mai buni: „Vin bobocei și pleacă specialiști”

Învățătură // La USMF „Nicolae Testemițanu”, peste o mie de persoane își fac acum studiile la 39 de specializări prin rezidențiat și la 47 de specializări prin secundariat clinic

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” investește tot mai mult în formarea specialiștilor și perfecționarea continuă a medicilor și farmaciștilor, astfel încât aceștia să presteze servicii de calitate și să corespundă cerințelor actualului sistem de sănătate, dar și standardelor internaționale.

După absolvire, tinerii medici își continuă studiile prin rezidențiat. Primii rezidenți au fost înmatriculați la Universitate în anul 1991, din rândurile celor mai buni absolvenți, la trei specializări: chirurgie generală, obstetrică și ginecologie, traumatologie și ortopedie.

Rezidențiatul, ca formă de pregătire postuniversitară, este legiferat în anul 1992, iar opt ani mai târziu este fondată și Facultatea de Rezidențiat și Secundariat Clinic. La început, durata studiilor era de 2-3 ani, în funcție de specializare, iar din 2001 aceasta a fost majorată până la 4 ani pentru profilul chirurgical și până la 5 ani pentru neurochirurgie. Pe moment, la USMF „Nicolae Testemițanu” peste o mie de persoane își fac studiile la 39 de specializări prin rezidențiat și la 47 de specializări prin secundariat clinic.

„Ei vin la noi bobocei în specialitate și pleacă specialiști bine instruiți. Rezidențiatul nu îl fac în bancă, dar muncesc în rând cu medicii, stau în sala de operație, primesc pacienți, pentru că doar astfel se formează un specialist bun, iar noi asta facem și tindem spre mai bine”, susține Valeriu Revenco, decanul facultății, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale.

Studii la standarde internaționale

Potrivit profesorului, experiența pregătirii medicale postuniversitare din țările dezvoltate a stimulat tendința noastră de aliniere a sistemului de instruire medicală postuniversitară la standardele internaționale, astfel încât diploma de medic specialist obținută în Republica Moldova să poată fi echivalată cu cele din alte state ale lumii.

„Învățământul clinic postuniversitar este astfel structurat, încât să asigure acumularea de cunoștințe din diferite domenii ale specializării alese, care să determine conceptul de formare integrală a specialistului, asigurând prin cunoștințele acumulate de comunicare și investigare - abordarea și evidențierea eventualelor boli de care suferă pacienții, fiind capabili și de tratarea acestora”, conchide Valeriu Revenco.

În pas cu ultimele tendințe

Specificul activității medicale necesită o perfecționare continuă a cunoștințelor obținute pe parcursul anilor. Inițial, la Facultatea de Educație Continuă în Medicină și Farmacie (FECMF) își perfecționau anual cunoștințele între 450 și 930 de medici. În prezent, aici se oferă cursuri tematice, frecventate de peste cinci mii de medici instruiți în teritoriu, la locul de activitate, la distanță, în module, prin cursuri intensive ș.a.

„La fiecare cinci ani, medicii sunt obligați să treacă aceste cursuri. Medicina progresează, iar cei care profesează trebuie să cunoască ultimele tendințe în domeniu. Programele de instruire postuniversitară sunt actualizate în conformitate cu cerințele din sistemul de sănătate publică. De asemenea, în cadrul studiilor este utilizată experiența internațională în educarea cadrelor medicale și a farmaciștilor”, relatează Eugen Bendelic, profesor universitar, decan FECMF.

De la fondare și până în prezent, la USMF „Nicolae Testemițanu” și-au perfecționat cunoștințele peste 68 de mii de medici și farmaciști.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md