16:03:27 28.03.2024
Stiri

Şcolile profesionale, o alternativă universităților în R. Moldova

Social 24.07.2014 10:03 Vizualizări3902 Autor: Ziarul National
Şcolile profesionale, o alternativă universităților în R. Moldova glasul-hd.ro


Cel puțin 13 mii de tineri care au ratat examenele de BAC din acest an au rămas pe drumuri, nefiind admiși la universitate fără acest document. Pentru aceștia, dar și alți tineri care își doresc o meserie fără a trece prin universitate, există opțiunea școlilor profesionale. În Uniunea Europeană, aceste se bucură de un mare succes. Și în R. Moldova meseriașii sunt mai mult căutați pe piața muncii decât absolvenții de universități.

O alegere pragmatică

Mai mulți dintre tinerii care au picat examenele de Bacalaureat anul trecut și-au revăzut planurile, optând pentru studii la o școală profesională. „Există cel puțin două avantaje în acest caz. Pe de o parte, nu pierzi un an degeaba, în așteptarea viitoarei sesiuni de BAC la care îți poți lua revanșa, iar pe de alta, te faci și cu o meserie care prinde bine în viață”, explică Elena Cristea, elevă a unei școli profesionale din Chișinău.

Și președintele Consiliului de directori de școli profesionale și medii de specialitate din Republica Moldova, Ilie Pădureţ, crede că studiile de la o şcoală profesională sunt o bază bună în viață pentru un tânăr.

„E o ipoteză greșită că şcolile profesionale sunt lipsite de perspectivă. Oare câţi jurişti avem care stau la coadă să se angajeze la un serviciu? Pe când elevii de la şcolile profesionale au garanție că vor avea un loc de muncă decent. În țările dezvoltate e ceva normal să faci studii la o școală profesională”, susține Pădureţ.

Mai solicitați pe piață

Cuvintele lui sunt confirmate și de datele Agenției Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). În prezent, cei mai solicitați pe piaţa muncii din Republica Moldova sunt sudorii, tâmplarii, dulgherii, cusătoresele și croitorii. Pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistrate 3 655 de oferte. Cele mai cotate domenii sunt cele din industria ușoară, cu peste 1 300 de locuri, și din construcție, cu 450 de locuri.

În schimb, ofertele de muncă pentru deținătorii de diplome universitare este în scădere cu fiecare an.

Motivante sunt și salariile meseriașilor. Potrivit responsabililor de la ANOFM, salariul minim pentru un începător este de 1 500 lei, dar poate ajunge și până la 10 000 lei.

O muncă bine plătită

Gheorghe Bivol a absolvit recent o școală de meserii din Chișinău și susține că meseria aleasă, cea de sudor, îl poate ajuta să își facă un viitor în R. Moldova. ,,Este nevoie de multă străduinţă. Pe moment, eu am un salariu de 8 000 lei’’, spune băiatul.

Larisa Pavlinciuc este cusătoreasă. După ce a picat BAC-ul în anul 2012, a decis să urmeze studiile la o şcoală profesională. „După ce am finalizat studiile, m-am angajat la serviciu şi am ajuns la concluzia că nu studiile superioare sunt cele mai importante. M-am răzgândit să îmi mai fac studiile la universitate. La moment am un salariu ce variază între 4 000 şi 6 500 de lei. Nu mă plâng atâta timp cât îmi place ceea ce fac”, ne asigură ea.

Noi tendințe mondiale

Tinerii din Uniunea Europeană optează tot mai mult pentru studiile medii de specialitate. În Franţa, circa 80 la sută din populație alege să studieze o meserie și doar 20% fac studii superioare. În schimb, în Germania, se practică învățământul dual. Elevii școlilor profesionale își petrec 70 la sută din timp în firma unde vor lucra ulterior, învățând meseria din practică. În Turcia, fiecare licean, pe lângă studiile obținute la disciplinele de cultură generală, alege și o specialitate (bucătar, electrician, croitor etc.).

Astăzi, mulți studenți din întreaga lume, pe lângă studiile la universitate sunt încadrați în câmpul muncii la o specialitate pe care au studiat-o cândva la școala profesională.

Admiterea continuă

Admiterea la colegii se încheie în acest an pe 31 iulie. În caz de neacoperire a locurilor, în perioada 4-8 august curent, în colegii va avea loc concursul repetat.
Pentru instituţiile de învăţământ secundar profesional din R. Moldova, anul curent sunt planificate 11 564 de locuri, inclusiv 10 844 cu finanțare bugetară și 720 în bază de contract.
În şcolile profesionale depunerea cererilor se va efectua în două etape. Prima etapă va avea loc în perioada 1 iulie -12 august curent, cu anunţarea rezultatelor până pe 15 august curent, iar concursul repetat se va desfășura pe 15-20 august curent, cu anunţarea rezultatelor până pe 25 august curent.

O nouă meserie

Începând cu acest an, tinerii din R. Moldova vor putea însuşi o meserie nouă în cadrul instituţiilor de învăţământ profesional – „Operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor”.

Studiile vor dura un an. Deocamdată, această meserie poate fi învățată doar la Şcoala Profesională nr. 6 din Chişinău şi Şcoala Profesională nr. 5 din Bălţi. Studiile pentru această meserie sunt finanţate din bugetul de stat.

„Abilităţile pe care le vor dezvolta tinerii ce vor urma această meserie sunt extrem de solicitate pe piaţa forţei de muncă. Printre responsabilităţile muncitorului pentru domeniul TIC se vor enumera: instalarea, repararea şi întreţinerea echipamentelor de telecomunicaţii, echipamentelor de transmisie de date, cablurilor, antenelor, precum şi repararea, montarea şi întreţinerea calculatoarelor”, a menţionat Anatolie Ţâţu, șef de catedră, Şcoala Profesională nr. 6.

Daniela Davîdov


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md