SCHEMĂ // În CAPCANA polițiștilor și procurorilor
Bani publici // După ce a epuizat apartamentele sociale, Primăria Chișinău a trecut la despăgubirea cu milioane de lei a procurorilor și polițiștilor care cer locuințe gratuite de la stat
Peste 25 de milioane de lei a alocat, în ultimii trei ani, Primăria mun. Chișinău pentru asigurarea cu spațiu locativ a mai multor procurori și polițiști. În schimbul apartamentelor pe care a fost obligată să le ofere prin decizie judecătorească, Primăria capitalei a decis să încheie tranzacții de împăcare cu oamenii legii și să le achite costul locuințelor. Beneficiari ai acestor sume au ajuns polițiști cu funcții înalte și procurori criticați în presă. Primăria a fost deosebit de generoasă cu ei, plătindu-le până la un milion de lei pentru un apartament.
În aproape toate aceste cazuri au acționat aceiași judecători, avocați, executori judecătorești și funcționari din cadrul Primăriei.
O practică nouă
Practica de compensare a costului apartamentului în schimbul asigurării cu locuință a început, la Primăria Chișinău, în anul 2012. Nimeni din cadrul Primăriei nu a putut să ne explice de ce, dintr-odată, s-a decis să se recurgă la această modalitate de executare a deciziilor judecătorești prin care mai mulți procurori și polițiști trebuiau „împroprietăriți” de către stat. Cert este că, din acel an și până în prezent, lucrurile au mers strună, iar pentru asigurarea cu locuințe a 30 de oameni ai legii, Primăria capitalei a cheltuit 25 de milioane de lei. Sumele achitate de Primărie în cadrul tranzacțiilor de împăcare variază de la 450 de mii de lei la un milion.
Patru milioane pentru cinci apartamente
Recordul a fost bătut anul acesta, când, în baza unei tranzacții de împăcare încheiate cu Primăria Chișinău, inspectorul Serviciului de escortă din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni, Grigore Manastârschi, a primit peste un milion de lei. Cele două părți au bătut palma în iunie. Tot atunci, Primăria capitalei a mai acordat peste trei milioane de lei altor patru persoane. Sergiu Dimitriu, comandant de companie în cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, a luat de la autoritățile locale 802 mii de lei, Valerian Nistor, executor judecătoresc – 795 de mii de lei.
Viorel Roman, șeful Direcției financiare din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare, a primit, pentru a-și cumpăra o locuință, 983 de mii de lei. Suma generoasă acordată de Primărie nu l-a împiedicat pe Roman să meargă în instanță și să mai ceară și despăgubiri morale și materiale pentru executarea cu întârziere a deciziei judecătorești. În baza unei hotărâri a Curții Supreme de Justiție, Ministerul Justiției a fost obligat să îi mai plătească 50 de mii de lei.
Polițistul-erou, răsplătit regește
În baza unei hotărâri a Curții de Apel Chișinău din 16 noiembrie 2009, în vara acestui an a primit 794 de mii de lei și Alexandru Tențiu, specialist principal al Serviciului asistență juridică al Direcției de Poliție mun. Chișinău. Tențiu este polițistul-erou despre care presa a scris cu patos cu doi ani în urmă, după ce a intervenit și a încercat să aplaneze un conflict iscat în fața unui salon auto din sectorul Botanica al capitalei. Atunci, Tențiu, polițist de sector, a fost luat în râs și chiar bruscat de colegii din Poliția de patrulare pe care i-a rugat să intervină. Pentru comportamentul său în acest caz, Alexandru Tențiu a fost ulterior decorat și avansat în grad de ministrul Afacerilor Interne.
Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, Tențiu nu deține nicio locuință, în schimb, are în proprietate un „Mitsubishi Lancer” din 2008, procurat în 2012, pe care și-l estimează la 65 de mii de lei, deși prețul de piață al unei astfel de mașini este, cel puțin, dublu.
Banii au intrat în pământ
Cu doi ani în urmă, și un pompier-șofer al Direcției de Pompieri și Salvatori din sectorul Râșcani al capitalei, Vitalie Cernobai, a primit aproape un milion de lei pentru a-și cumpăra un apartament cu trei camere. Primăria Chișinău i-a acordat 863 de mii de lei, echivalentul a 54 de mii de euro, pentru a-și cumpăra locuința pe care se plângea în judecată că nu o are după ani buni lucrați în această direcție.
Deși banii i-ar fi ajuns pentru un apartament de 82 m.p., Cernobai nu și-a cumpărat nici astăzi o locuință. În declarația de avere pentru anul 2013, pompierul nu indică nici casă, nici bani și nici măcar terenul agricol pe care îl deținea anterior.
Mai mult de atât, după exemplul lui Viorel Roman, și Cernobai a solicitat despăgubiri pentru că Primăria a întins executarea deciziei judecătorești pe care o avea încă din anul 2004. Deși a cerut 20 de mii de euro, despăgubiri morale, și 200 de mii de lei, despăgubiri materiale, Curtea Supremă de Justiție a decis că 5 000 de lei este o sumă suficientă pentru despăgubirea pompierului, „luând în calcul că a fost generos împroprietărit în urma executării hotărârii”.
Cernobai nu a fost de găsit pentru a ne oferi mai multe informații.
Factorul comun
În majoritatea acestor cazuri în care polițiștii au reușit să obțină recompense considerabile în schimbul apartamentelor pe care le-au cerut în judecată, executor judecătoresc a fost Dumitru Manole. În 2006, presa scria, cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, că executorul judecătoresc Dumitru Manole a fost reținut în flagrant delict în timp ce lua mită pentru a clasa o cauză administrativă.
Precizăm că în niciuna dintre deciziile judecătorești prin care Primăria a fost obligată să îi asigure cu spațiu locativ pe acești polițiști nu este prevăzută nici suprafața apartamentelor care urmează să le fie alocate, nici numărul de camere, nici valoarea acestor apartamente.
Contactat de Ziarul NAȚIONAL, șeful Direcției locativ-comunale din cadrul Primăriei, Petru Gontea, ne-a explicat că suma care le este achitată în urma tranzacțiilor de împăcare este calculată reieșind din prețul apartamentelor acordate în cadrul programului „Prima Casă”. În sumă, ne dezvăluie Gontea, sunt incluse și câte 100 de euro pentru fiecare metru pătrat de spațiu, prevăzute pentru reparația locuinței (!).
Încă 300 de solicitanți
În prezent, la Primăria Chișinău există 300 de titluri executorii nesatisfăcute privind asigurarea cu spațiu locativ a unor procurori, judecători, polițiști. O parte dintre cei care pretind astăzi un apartament gratuit de la autoritățile locale are la mână decizii ale CEDO, afirmă Petru Gontea, șeful Direcției locativ-comunale din cadrul Primăriei.
Apartamentele sociale însă s-au terminat. Primăria Chișinău mai dispune de un fond de doar 5 000 de locuințe, dar acestea sunt locuite și se pot elibera abia când vor deceda locatarii.
Chiar dacă administrația publică locală planifică să mai construiască locuințe sociale, noile apartamente, susține Gontea, vor fi puse sub sechestru de cei care au la mână titluri executorii, de îndată ce vor fi înălțate.
Până atunci, Primăria Chișinău se poate trezi în orice moment cu conturile blocate de executorii judecătorești care solicită apartamente pentru clienții lor.
Oleg Cernei, consilier municipal:
„Modul în care sunt alocați banii pentru asigurarea cu spațiu locativ a unor procurori, polițiști și judecători reprezintă un abuz. Sume fabuloase de bani se acordă fără o decizie a Consiliului Municipal Chișinău. CMC a adoptat, pentru acest an, doar o decizie generală cu privire la executarea titlurilor judecătorești. Este nevoie însă de decizii ale Consiliului pe fiecare caz în parte. Faptul că CMC a fost neglijat demonstrează că se fac mișmașuri. Unii dintre cei care solicită banii sunt prieteni cu funcționarii Primăriei. Aici avem de a face cu o schemă bine pusă la punct, din care face parte un grup de judecători, avocați, executori judecătorești și funcționari”.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul