16:15:41 07.07.2024
Stiri

Proiect realizat // Școală DIGITALĂ la sat

Social 27.09.2014 10:03 Vizualizări4389 Autor: Stela Mihailovici
Proiect realizat // Școală DIGITALĂ la sat


Tehnologii // 25 de elevi din satul Ștefănești, Florești, stau la ore în fața computerelor, citesc din manuale digitale și primesc temele pentru acasă pe e-mailuri

Ore atractive cu manuale în format electronic, desene, exerciții sau experimente pe monitoarele calculatoarelor, ghiozdane ușoare în care găsești doar caiete și pixuri - sunt doar câteva dintre prioritățile de care se bucură elevii de clasa a XI-a din zece licee din republică care participă la un proiect unic lansat anul trecut de Ministerul Educației. Autoritățile își propun să digitalizeze în câțiva ani toate școlile din R. Moldova, dacă proiectul-pilot va da roade.

O oră de geometrie despre linii și figuri în spațiu nu mai este atât de chinuitoare pentru elevii din Liceul Teoretic din satul Ștefănești, Florești. Nu mai trebuie să-și imagineze elementele, le văd clar pe monitoare și pe tabla interactivă afișată în fața clasei. Profesoara le amintește ce sunt două linii paralele, iar în față apare fotografia unei căi ferate, șinele fiind cele care merg în paralel. Orice element nou e prezentat în practică prin imagini, lucru pe care și l-ar dori mulți elevi. Nu mai puțin interesante sunt orele de fizică sau chimie, când efectele a zeci de experimente pot fi văzute la computer. Laboratoarele care nu mai aveau de ani buni obiectele sau substanțele necesare pentru experimente pot sta acum și încuiate.

Elevii se simt speciali

Cei 25 de elevi din clasa a XI-a a liceului din Ștefănești nici nu visau acum un an să-și înlocuiască cărțile cu laptopuri. Profesorii liceului au privit cu neîncredere inițiativa lansată de Ministerul Educației, dar au decis să aplice la proiect. Școala a fost selectată din 58 de instituții care au depus dosarele. „Am discutat inițial cu profesorii. Ei știau să lucreze la computer, dar oricum aveau nevoie de instruire suplimentară. La cursuri au fost 13 cadre didactice. Am încheiat acorduri cu părinții și elevii. Toți au fost încântați și deciși să participăm, fiindcă astăzi tehnologiile informaționale sunt foarte dezvoltate”, spune directoarea liceului, Aurelia Bodiu. În cel de-al doilea semestru al anului de studiu 2013-2014, proiectul s-a materializat și continuă și în această toamnă. „Chiar ne simțim speciali. Suntem printre puținii elevi din R. Moldova care învață la computer. Inițial a fost stresant, să treci de la foaie la online, dar ne-am obișnuit repede. Este mult mai interesant. Să vedeți ce curios este fratele meu mai mic când îmi fac temele acasă. Așteaptă să-i explic fiecare detaliu și e supărat că el trebuie să scrie în caiet și să citească în carte”, spune eleva Dumitrița Toderică.

Temele pentru acasă - pe poșta electronică

Studiile se fac prin intermediul unui program special instalat în laptopurile elevilor. Cărțile în format PDF au fost oferite de tipografii, iar alte materiale necesare pentru ore le-au găsit profesorii pe internet. „Facem schimb de informații cu colegii din celelalte nouă licee care sunt în proiect. Tot materialul poate fi accesat online. Îl completăm mereu. Elevii găsesc informații mai ușor decât la bibliotecă. Toți au poște electronice în „gmail”. Acolo încarcă orice document direct de la ore și tot acolo primesc automat temele pe acasă. Acum nu poate spune nimeni că nu a auzit ce i s-a dat de lucru pentru data viitoare. Probele de evaluare se fac și online, și pe hârtie, în funcție de disciplină”, explică Lidia Patraș cum are loc procesul de studiu într-o clasă digitalizată. Deși este profesoară de limba română, doamna Patraș este coordonatoare de proiect la liceul din Ștefănești.

Computere personale

Tinerii sunt încântați de modul în care își pot dezvolta aptitudinile și dau frâu liber creativității utilizând tehnologiile informaționale. „De exemplu, când scriu un eseu bun, pregătesc un referat sau orice alt text pe care ar merita să-l citească și colegii, îl pun pe blog. Toți avem bloguri. Informațiile prezentate în scheme sau probleme rezolvate le putem prezenta la ore în Power Point pe tabla interactivă din fața clasei. Dacă profesorul are ceva de completat, ne trimite linkuri cu material suplimentar”, spune entuziasmată o altă elevă, Maria Toma. Tinerii au posibilitatea să-și ia computerele și acasă. Fiecare elev a semnat un contract prin care și-a asumat responsabilitatea pentru laptopul primit. Dacă rămân în clasă, computerele stau sub lacăt într-un dulap special pregătit pentru tehnica primită în cadrul proiectului „e-școala”. „Noi avem 70 de computere, cu cele mai vechi din sala de informatică, din clasa de fizică, din sala unde se editează revista noastră, „Lumină din lumină”. Sunt zeci de proiecte pe care le-am câștigat pentru a dota liceul și a-l renova. Toate sunt sprijinite financiar de parteneri străini”, adaugă directoarea liceului, Aurelia Bodiu, mândră de realizările instituției.

În așteptarea registrului electronic

În scurt timp, Ministerul Educației promite să definitiveze un soft prin care să poată fi accesate registrele electronice ale celor zece clase de liceu implicate în proiectul „e-școala”. La sfârșitul fiecărei zile de studiu, profesorii vor fi obligați să treacă notele elevilor în catalogul digital. „Notele vor putea fi puse doar în ziua respectivă. Nu se poate reveni ulterior pentru corectări. Dacă a primit o notă de 4 - gata. Nu o mai poți ascunde”, zâmbește Lidia Patraș. Fiecare elev și părinții lui vor avea un cod de intrare pentru a putea verifica notele. Catalogul digital va putea fi accesat online din orice colț al lumii, lucru care le va permite și părinților aflați peste hotare să monitorizeze succesele copilului de la școală.

Elevi premiați în America

Deși au mai puțin de un an de când își petrec mai tot timpul utilizând tehnologiile informaționale, rezultatele nu se lasă mult așteptate. Elevii din Ștefănești sunt deja premiați la concursuri internaționale. În această vară, patru tinere au luat premiul mare la concursul Technovation Challenge - World Pitch 2014, desfășurat în San Francisco. Elevele au creat o aplicație pentru Android, care îi dă posibilitatea utilizatorului să verifice calitatea apei din fântâni și dă sfaturi pentru purificarea apei. Maria Toma a făcut parte din echipa premiată în America și este dispusă să participe la următoarea ediție a concursului și să-și atragă și colegii de clasă în procesul de creare a unei noi aplicații. După liceu, majoritatea elevilor din clasa a XI-a din Ștefănești se văd studenți la facultăți de IT sau Economie, unde sunt indispensabile cunoștințele de computer.

Prima evaluare, în luna noiembrie

Deocamdată, reprezentanții Ministerului Educației sunt mulțumiți de rezultatele proiectului-pilot, dar prima testare a celor zece clase care învață folosind computerele se va face în luna noiembrie curent. „Lucrăm la un ghid complet de evaluări după anumiți indicatori care să ne permită să înțelegem foarte clar cum se descurcă elevii, dar și ei să știe exact ce așteptări avem. Până în noiembrie, sperăm să finalizăm ghidul și să mergem prima dată în teritoriu pentru testări”, a precizat Dan Perciun, șeful Direcției e-Transformare din cadrul Ministerului Educației. Dacă proiectul se va dovedi a fi unul de succes, autoritățile vor identifica parteneri externi pentru a dota mai multe instituții de învățământ din R. Moldova cu computere.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

01.07.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cenzură, autocenzură...

28.06.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pe cine va miza Mosc...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md