Judecătoarea care are nouă mașini și alți cinci magistrați, verificați de CNI
Comisia Națională de Integritate a inițiat astăzi cinci proceduri de control în privința unor judecători bănuiți că nu și-au completat corect declarațiile de venituri și proprietate. Este vorba despre Domnica Manole, judecător al Curții de Apel Chișinău, Silvia Vrabie, judecător al Curţii de Apel Bender, Valeriu Ciuntu de la Judecătoria Criuleni, Vasile Nogai, magistrat al Judecătoriei Glodeni, și Evgheni Dvurecenschii, judecător al Judecătoriei Taraclia.
În declarația de avere depusă pentru anul 2013, Domnica Manole a indicat venituri de peste 386 de mii de lei din salariu, pensie și activitatea de antreprenoriat a soțului. La capitolul proprietăți a trecut un apartament și un garaj, achiziționate în 2010 și 2011, care au fost estimate la 943 de mii de lei și, respectiv, 35 de mii de lei. Familia Manole are în proprietate nouă mașini. Una este de marca „Mitsubishi”, cumpărată în 2010 și estimată la 190 de mii de lei, și alte opt sunt de mărcile „Dacia” și „Renault”, care cel mai probabil au fost date în folosință unei firme de taxi. În declarația de avere pentru anul 2012, Manole indica 11 mașini și un venit de 364 de mii de lei proveniți din darea în locațiune a automobilelor.
Nu are nici casă, nici masă
Magistratul Valeriu Ciuntu a indicat în declarația de venituri și proprietate pentru anul 2013 doar salariul, pensia sa și venitul soției, toate însumând 212 mii de lei. Judecătorul nu are niuciun bun mobil sau imobil.
Judecătorul din Glodeni, Vasile Nogai, a indicat în declarația de avere pentru anul trecut salariul de 91 de mii de lei și 3 000 de euro obținuți din vânzarea unui automobil. Acesta are în proprietate un garaj și două mașini pe care și le-a cumpărat în 2013, ambele de marca „Peugeot”. Una dintre mașini este nou-nouță și a costat 10 750 de euro.
Declarațiile de avere ale celorlalți doi judecători care vor fi verificați de CNI sub aspectul încălcării regimului declarării veniturilor și proprietății nu au putut fi găsite pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate.
Melniciuc ar fi admis un conflict de interese
De asemenea, CNI va verifica dacă președintele Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc, a admis un conflict de interese. Procedura de control a fost inițiată după ce a ieșit la iveală faptul că acesta și-ar fi angajat cumnata în funcție de grefieră, iar nepotul - în calitate de șofer și curier în instanța pe care o conduce. Melniciuc a recunoscut, ieri, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii că ruda sa a fost angajată ca grefieră, dar a spus că se afla în concediu când a fost organizat un concurs public pentru ocuparea funcției. Totuși, CSM l-a atenționat pe Melniciuc că a admis o încălcare, iar acesta a reușit chiar ieri să-și concedieze cumnata.
Deși astăzi CNI trebuia să ia decizii după finalizarea a zece proceduri de control inițiate pe numele unor funcționari, printre care un ministru și mai mulți judecători, examinarea cazurilor a fost amânată din lipsă de cvorum. Președintele și vicepreședintele CNI-ului nu au fost azi la ședință, fiind în concediu de boală.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul