03:45:51 25.04.2024
Stiri

Salvatorul nevoiașilor de la Madrid

Moldovenii în lume 01.11.2013 10:14 Vizualizări4481 Autor: Ziarul National
Salvatorul nevoiașilor de la Madrid


Caritate // O asociație condusă de un basarabean ajută săracii și consumatorii de droguri din Spania

Fiind pe tărâmuri străine, și-au unit eforturile nu pentru a obține ajutor, ci pentru a-l oferi. Mărinimia lor i-a surprins până și pe cetățenii din țara-gazdă, niște străini amărâți ajungând să-i ajute pe alții. Merg în locuri ce stârnesc fiori de groază - în case părăsite, străzi „dubioase” de la periferia orașului, pentru a oferi hrană și un gând bun celor nevoiași. Este vorba despre moldoveanul Pavel Costaș, conducătorul unei asociații de ajutorare a persoanelor dependente de droguri, oameni ai străzii și familii sărace din Spania.

„Samaritenii” moldoveni în acțiune

„Întotdeauna mi-a plăcut să fac ceea ce nu fac ceilalți. În 2004, când am venit în Spania, a trebuit să cerșesc multe: și un loc de muncă, și un salariu, și prieteni și multe altele. Lucrul acesta m-a făcut să mă simt prost. Mai târziu, când am scăpat de datorii, am decis să schimb ordinea lucrurilor. Ne-am unit câțiva prieteni și în loc să cerem, am început să oferim. În fiecare duminică strângeam bani, cumpăram produse alimentare, sucuri, fructe, pregăteam tartine, colectam haine, încălțăminte și alte articole de primă necesitate și le împărțeam oamenilor care locuiau pe stradă”, povestește Pavel.

Peste câțiva ani, activitatea „samaritenilor” moldoveni se transformase într-o mișcare puternică cu circa 40 de persoane. Spaniolii se miră de mărinimia lor și de faptul că ajung în locuri unde puțini se încumetă să meargă. Vagabonzi, hoți, alcoolici,consumatori de droguri ce locuiesc pe stradă, în case părăsite sau blocuri în paragină – aceștia beneficiază de ajutorul lor. În afară de mâncarea pe care le-o oferă,încearcă să-i ajute să revină la o viață normală. În 2009 au creat Asociația de Binefacere „Salvați pentru a salva”. Denumirea aparține unuia dintre cei mai activi voluntari, care înainte avusese probleme grave cu alcoolul, iar acum îi ajută pe alții să scape de acest viciu.

Focarul de infecții – centrul activității lor

Odată, cineva le-a recomandat să meargă înafara orașului, unde înainte era o fabrică mare. Acolo, printre ruine, locuiesc în condiții inumane în jur de 200 de persoane dependente de droguri. De atunci, acest loc, care este un adevărat focar de infecții,cum ar fi SIDA, tuberculoza, hepatita, a devenit centrul activității lor. Pavel i-a ajutat pe mulți să iasă de acolo și să revină la familiile lor. Aici a învățat secretele psihologiei umane, valoarea persoanei și modul de a trata vicii cumplite. „Mi-am dat seama că acești oameni, excluși de societate, aveau nevoie,în primul rând,de susținere morală, de cineva care să le ofere bunăvoință, încredere și dragoste. Dacă ar ști că există posibilitatea să iasă din mizerie și starea de deznădejde, că ar fi cineva care să-i iubească și să-i susțină, dar și ar avea dorința necesară, salvarea este aproape”, spune Pavel.

Îi ajută pe drogați, săraci și persoanele dispărute

De regulă,mulți se lăsă pradă drogurilor la îndemnul prietenilor - la discoteci, petreceri și alte locuri de distracție. La fel, din cauza probleme lor de familie, infidelității și a certurilor, unii încearcă să-și înece amarul tot în droguri sau alcool, fără a-și da seama de consecințe. Multe fete au fost ademenite prin înșelăciune, fiind obligate ulterior să se prostitueze și să se drogheze. „Fiecare are istoria lui. Sunt persoane de diferite naționalități, mai mulți spanioli și mai puțini moldoveni”, ne descrie el situația.

Reprezentanții asociației ajută și familiile ai căror membri, din cauza recesiunii,au rămas fără lucru și nu primesc niciun fel de ajutor de la stat. Lunar, le distribuie aproximativ cinci tone de merinde pe care le primesc de la Banca de Alimente. De aceasta beneficiază circa 60 de familii,dintre care doar 40% sunt din Spania.

În căutarea persoanelor dispărute în Spania, organizația condusă de Pavel Costaș colaborează și cu emisiunea „Jdi menea” („Așteaptă-mă”) de la televiziunea rusească. De cele mai dese ori, concetățenii noștri se pierd din cauza schimbării locului de trai și a numărului de telefon. Datorită intervenției lor, mai multe persoane s-au revăzut cu cei dragi rămași acasă. Elocvent este cazul unui băiat care nu a contactat cu familia timp de cinci ani și pe care îl credeau mort, însă până la urmă a revenit acasă, în R. Moldova.

Confidentul deținuților români și ruși

Fiind recunoscut pentru activitatea sa, originarul din Sadova, Călărași, este invitatul centrelor de dezintoxicare și a penitenciarelor pentru a vorbi cu persoanele de acolo. În cazul multora - pentru că nu cunosc limba spaniolă sau refuză, în general, să vorbească. Și-a amintit de cazul unei fete din Rusia, înșelată și vândută ca prostituată, pentru ca mai târziu un client de al ei, „ajutând-o” să scape din locul unde se afla, o impunea,la rândul lui,să se prostitueze în stradă. Încercând să fugă, a fost prinsă de poliție și dusă la un Centru provizoriu pentru infractorii imigranți. Supărată pe toată lumea, ea decisese să nu mai vorbească cu nimeni. Pavel a fost invitat de „Crucea Roșie” să vorbească cu ea.„După a doua vizită, de abia mi-a zâmbit și a început să-mi povestească istoria ei. Am vizitat-o în fiecare zi, două săptămâni la rând, cât a stat acolo. După aceea, n-am mai găsit-o, pentru că fusese trimisă acasă ”, își încheie el firul povestirii.

Proiecte abandonate pentru imigranți

Colegii lui Pavel Costaș sunt originari din Basarabia și România, iar activitatea lor este una de voluntariat. Nu primesc niciun ajutor de la stat, deși au solicitat,în repetate rânduri, acest lucru. Doar cu transportul, la necesitate, sunt ajutați de câțiva agenți economici. Au primit și câteva donații de la persoane fizice, însă cea mai mare sumă de bani(250 de euro) le-a fost trimisă, recent,de o persoană ce locuiește în Republica Moldova. În rest, toate cheltuielile sunt suportate de membrii asociației. „Din lipsă de finanțe, am abandonat mai multe proiecte frumoase, cum ar fi deschiderea unui Centru de cazare a persoanelor fără adăpost, deschiderea unui centru de consultanță juridică și medicală a imigranților”, își exprimă el regretul.

Familia lui Pavel Costaș este de aproape zece ani în Spania. Spune că de mic a fost învățat să poarte de grijă celor care o duc greu. În viață se conduce de perceptul biblic: „Precum voiți să vă facă oamenii vouă, faceți și voi lor asemenea”. „Încerc să transmit aceste valori și celor trei băieți ai mei. Când eram acasă, am luat parte activ la mai multe acțiuni de binefacere, fiindcă, ajutându-i pe alții, te ajuți pe tine”, a conchis salvatorul.

Cătălin Mihai


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md